To έργο είναι γνωστό: εδώ και αρκετή ώρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πείσουμε το μικρό μας να πάει για ύπνο, αλλά εκείνο αρνείται πεισματικά να το κάνει.
Αν δεν ξέρουμε για ποιους λόγους γίνεται αυτό και πώς θα το μεταπείσουμε, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε παρακάτω!
Ως ενήλικες που περιμένουμε πώς και πώς να βάλουμε τα παιδιά για ύπνο στο τέλος μια κουραστικής ημέρας και να κοιμηθούμε και εμείς με τη σειρά μας, σίγουρα δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το παιδί μας δεν θέλει με τίποτα να πέσει για ύπνο. Παρακάτω θα μάθουμε τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:
Δεν είναι κουρασμένο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο από ένα παιδί που το βάζουν για ύπνο ενώ δεν νυστάζει! Σίγουρα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην σβήσουμε τα φώτα στο δωμάτιό του, θα θέλει και άλλο ένα παραμύθι ή λίγο νεράκι και ότι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί. Για να το αλλάξουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε πως είναι το πρόγραμμα του μικρού και να του δώσουμε ευκαιρίες να εκτονώσει την ενέργεια του μέσα στη μέρα αλλά και να μείνουμε σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου στην καθημερινότητα, ώστε από ένα σημείο και μετά να του γίνει συνήθεια.
Παραείναι κουρασμένο. Εδώ έχουμε τα δύο άκρα. Πολλές φορές τα παιδιά νυστάζουν νωρίς το απόγευμα κατά τις 6-7 αλλά θεωρούμε πως είναι πολύ νωρίς για να τα βάλουμε για ύπνο οπότε στην περίπτωση αυτή συνεχίζουν κανονικά το παιχνίδι παρά την κούρασή τους. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο φόβος το παιδί από την υπερένταση που δημιουργεί η κούραση που νιώθει να μη θέλει να κοιμηθεί την ώρα που πρέπει. Η αδρεναλίνη «χτυπάει κόκκινο» εδώ! Και πάλι καλό είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα ύπνου ώστε να μην εξαντλείται το παιδί ή και ακόμη να παίρνει ένα μικρό υπνάκο μέσα στην ημέρα.
Μεγάλη περιέργεια. Όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο πιστεύουν πως περίεργα πράγματα συμβαίνουν γύρω τους και έχουν την τάση να ακούνε τις συνομιλίες των μεγάλων, την τηλεόραση και τους θορύβους του σπιτιού. Κάτι τα «τρώει» να μάθουν τι συμβαίνει και η περιέργεια τους αυτή πολλές φορές δεν τα αφήνει να κλείσουν τα μάτια τους, αφού τις περισσότερες φορές πιστεύουν πως κάτι μαγικό συμβαίνει όταν εκείνα πέφτουν για ύπνο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι μόλις βάλουμε τα παιδιά για ύπνο, που σημαίνει όχι εντάσεις και φωνές για να καταφέρουν να κλείσουν τα μάτια τους.
Κάτι τα φοβίζει. Το σκοτάδι, τα τέρατα, τα γαβγίσματα των σκυλιών ή απλά ο ήχος των αυτοκινήτων, δεν τα αφήνει να κοιμηθούν από το φόβο ή την ανησυχία τους. Επειδή ακριβώς η περιέργεια και η εξυπνάδα τους αλλά και η φαντασία τους, τα κρατάει σε εγρήγορση εμείς πρέπει να τα καθησυχάσουμε για να καταφέρουν να κοιμηθούν.
Θέλουν να είναι μαζί μας. Κάτι το σκοτάδι και ο φόβος του αποχωρισμού από τη μαμά και το μπαμπά, κάτι που δεν ευχαριστήθηκαν τον έναν από τους δύο γονείς που γύρισε αργά από τη δουλειά, τα παιδιά δεν θέλουν να μας αποχωριστούν, δεν θέλει και πολύ για να μην πηγαίνουν με τίποτα για ύπνο. Αν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο να είναι με την οικογένεια τους και να είναι μόνα τους, όλα τα παιδιά θα επιλέξουν την παρέα. Αυτό συμβαίνει γιατί τους λείπουμε εμείς οι γονείς, λόγω των απαιτητικών μας προγραμμάτων αλλά και γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα, αν και για εμάς η ώρα που βάζουμε το παιδί για ύπνο είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Αν αλλάξουμε λιγάκι τον τρόπο με τον οποίο βάζουμε το παιδί στο κρεβάτι και το μεταμορφώσουμε σε μια μοναδική ευκαιρία για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο και να μεταμορφώσουμε τον βραδινό ύπνο σε μια μυστική τελετουργία ανάμεσα σε εμάς και παιδί, τότε όλα θα αλλάξουν. Αυτή μπορεί να είναι η δική μας στιγμή μέσα στην ημέρα, που περιμέναμε όλη την ημέρα για να απολαύσουμε. Εδώ μπορούμε να τον ρωτήσουμε πως ήταν η μέρα του και να του πούμε πως ήταν η δική μας, να το πάρουμε αγκαλιά και να καθιερώσουμε αυτή την αγκαλιά κάθε βράδυ και τότε θα δούμε πως θα πηγαίνει με ευχαρίστηση στο κρεβάτι και θα μας περιμένει για την καθιερωμένη καληνύχτα!