Πώς τα τουβλάκια LEGO® DUPLO® συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός παιδιού!

Εύα Ανυφαντή
Thu, 12/09/2019 - 14:10
0 Comments

Λίγα τουβλάκια αρκούν για να φτιάξει ένα παιδί ένα ολόκληρο σύμπαν, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, να διευρύνει τη φαντασία του, να εξερευνήσει τα όρια της δημιουργικότητάς του και να χτίσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ελάτε να παίξουμε…!

boom_lego

Αισθητηριακή ανάπτυξη:

Τα LEGO® DUPLO® έχουν ακριβώς τις διπλάσιες διαστάσεις από τα κλασικά LEGO. Και είναι τόσο μεγάλα, ακριβώς για να μπορούν τα παιδιά ηλικίας 1,5 έως 5 ετών να τα πιάνουν και να τα μεταχειρίζονται εύκολα. Προσπαθώντας ένα νήπιο να πιάσει ένα τουβλάκι και να το ενώσει με ένα άλλο, κάνει μικρές κινήσεις, μέσω των οποίων τελειοποιεί τους μύες των δαxτύλων, και καλλιεργεί τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες, ενώ παράλληλα ασκείται στον συντονισμό χεριού-ματιού.

boom_lego

Αντίληψη:

Η στιγμή που ένα παιδί αναγνωρίζει το παιχνίδι του και κινείται προς αυτό είναι τόσο σημαντική όσο κι εκείνη που λέει για πρώτη φορά «μαμά». Κρατώντας τα LEGO® DUPLO® στα λιλιπούτεια χεράκια του, συνειδητοποιεί την πραγματική τους διάσταση, συγκρίνει, αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του αλλά και τον εαυτό του σε σχέση με αυτό.

boom_lego

Παρατηρητικότητα:

Ζωντανά, χαρούμενα χρώματα, πολλά διαφορετικά σχήματα και χαριτωμένες φιγούρες είναι όλα όσα συνιστούν τον μαγικό κόσμο των LEGO, εξάπτουν την περιέργεια ενός παιδιού και τρέφουν την ακόρεστη ανάγκη του για συνεχείς ανακαλύψεις. Παίζοντας με τα τουβλάκια, το παιδί παρατηρεί, βγάζει συμπεράσματα, μπαίνει σε μια διαδικασία βιωματικής μάθησης, διευρύνει το μυαλό και τους ορίζοντές του.

boom_lego

Φαντασία:

Ποιος δε θα ήθελε να μπει στο μυαλό ενός παιδιού την ώρα που παίζει προσηλωμένο... Δυο τουβλάκια τού αρκούν για να φτιάξει ένα ολόκληρο σύμπαν. Βάζει γεγονότα στη σειρά, τοποθετεί ήρωες μέσα σε αυτά και πλάθει ιστορίες χωρίς τέλος και χωρίς όρια. Και με αυτά τα ίδια τουβλάκια μπορεί να πλάσει αμέτρητες ιστορίες ξανά και ξανά, γιατί, πολύ απλά, η φαντασία του είναι ανεξάντλητη.

boom_lego

Συνεργασία:

Η φράση «έλα να παίξουμε» αποτελεί στην ουσία την εισαγωγή στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί μαθαίνει να έχει υπομονή, να περιμένει τη σειρά του, να σέβεται, να μοιράζεται, να χάνει και να κερδίζει, να παίζει δίκαια, να ανήκει σε μια ομάδα, να συνεργάζεται. Έτσι σταδιακά καλλιεργεί και αποκτά τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ένταξή του σε μια μεγαλύτερη ομάδα, αυτή του σχολείου.

boom_lego

Επικοινωνία:

Δώσε μου το κίτρινο τουβλάκι, πάρε ακόμα δύο… Ακόμα κι όταν το παιδί δεν έχει αρχίσει να μιλάει ή δεν ξέρει να μετράει, μπορεί να επικοινωνήσει άψογα μέσω του παιχνιδιού. Να συνεννοηθεί, να κατανοήσει, να πάρει και να δώσει, και βέβαια να εξελιχθεί πιο γρήγορα σε όλα τα επίπεδα…

boom_lego

Δημιουργικότητα:

Εκεί που οι μεγάλοι βλέπουν λίγα τουβλάκια στο πάτωμα, το παιδί βλέπει ένα ολόκληρο κάστρο ή μια τεράστια ζούγκλα… Λένε πως, στα παιδιά, η δημιουργικότητα αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Και έχουν δίκιο. Κανένας φραγμός και κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να περιορίσει την όρεξή τους για δημιουργία.

boom_lego

Εξέλιξη:

Στην αρχή θα βάλουν το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο. Μετά θα προσθέσουν κι ένα τρίτο. Ύστερα κι άλλο, κι άλλο… ώσπου βάζουν στόχο να φτιάξουν έναν πύργο ψηλό. Κι αφού τα καταφέρουν, νιώθουν αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Κι ύστερα βάζουν νέο στόχο, να φτιάξουν τον πιο ψηλό πύργο του κόσμου, που θα φτάνει «μέχρι τον ουρανό». Όμως, ξαφνικά ο πύργος καταρρέει. Και τότε πρέπει να δουν τι πήγε λάθος και να προσπαθήσουν ξανά. Αυτό θα το κάνουν αμέτρητες φορές, χωρίς να κουραστούν και χωρίς να παραιτούνται. Και κάπως έτσι συνειδητοποιούν τον συσχετισμό των πραγμάτων, μαθαίνουν να βάζουν στόχους και να προσπαθούν, με μια φράση, μαθαίνουν να ζουν…

boom_lego

 

ΒΟΟΜ Trivia

  • Η LEGO ιδρύθηκε στη Δανία το 1932 από τον Ole Kirk Kristiansen και παραμένει ως σήμερα μια οικογενειακή επιχείρηση.
  • Λίγα χρόνια αργότερα, το 1967, κατοχυρώθηκε η πατέντα για τα LEGO® DUPLO®, ενώ το 1969 έγινε το λανσάρισμα για τα LEGO® DUPLO®, τα μεγάλα τουβλάκια για τα μικρά χεράκια!
  • Το όνομα της εταιρείας προέκυψε από τη δανέζικη φράση «leg godt», που σημαίνει «παίζω καλά».
  • Κατά σύμπτωση, το ρήμα lego στα λατινικά σημαίνει συλλέγω.
  • Τα LEGO® DUPLO® πήραν το όνομά τους από το λατινικό «duplex», που σημαίνει «διπλό».
  • Τα LEGO® DUPLO® έχουν ακριβώς διπλάσιο μέγεθος, ώστε να συνδέονται με όλα τα υπόλοιπα τουβλάκια LEGO.

boom_lego

Διαβάστε ολόκληρο το 1ο τεύχος του BOOM εδώ!