Πασχαλινές λιχουδιές με αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Boom Team
Wed, 20/04/2022 - 13:12

Μετράμε πλέον αντίστροφα για το Πάσχα και βέβαια, τα μοσχομυριστά τσουρέκια και οι ανοιξιάτικες τάρτες δεν γίνεται να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου βάζουν το αλεύρι και τις συνταγές κι εμείς την όρεξη για δημιουργία!

Εύκολα, αφράτα τσουρέκια: Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές!

Προετοιμασία: 20 λεπτά | Αναμονή: 3 ώρες | Ψήσιμο: 30-40 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 5 ώρες Μερίδες: 3 μεγάλα ή 4 μικρά | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος Σκεύη: μπολ, σύρμα χειρός, κατσαρολάκι, ταψί

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 μεσαία αυγά (σε θερμ. δωματίου)
  • 250 ml κεφίρ (σε θερμ. δωματίου)
  • 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες (σε θερμ. δωματίου)
  • 1 κ. γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ. γ. μαχλέπι | ½ κ. γ. κακουλέ (προαιρετικά)
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 210 γρ. ζάχαρη
  • 3 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 30 γρ. λιωμένο, φρέσκο βούτυρο (για το πλάσιμο της ζύμης)
Οι ζύμες που δίνει το αλεύρι αυτό είναι πολύ ελαστικές και έτσι μπορούν και αφομοιώνουν τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών που έχουν οι αγαπημένες μας συνταγές.

Για την επάλειψη της ζύμης:

  • φιλέ αμυγδάλου 
  • 1 αυγό
  • 2 κ. γ. γάλα

How to:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το ειδικό αλεύρι για τσουρέκι, την ξηρή μαγιά, τα μπαχαρικά σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ (υπολογίζουμε ότι η ζύμη μας θα τριπλασιαστεί σε όγκο), με ένα σύρμα χειρός χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το κεφίρ, το χλιαρό νερό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν όλα μας τα υλικά.
  5. Στα υγρά υλικά, ξεκινάμε ρίχνοντας τη μισή ποσότητα από το μείγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία κολλώδη ζύμη. Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε και το ηλιέλαιο.
  6. Διπλώνουμε τη ζύμη μας από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
  7. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για 2-3 ώρες. (1ο φούσκωμα)
  8. Όταν η ζύμη μας έχει πλέον φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο, βουτάμε τα χέρια μας σε λιωμένο βούτυρο (δεν χρησιμοποιούμε επιπλέον αλεύρι) και κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμα.
  9. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ίσα μέρη ή σε περισσότερα, ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε.
  10. Το καθένα το διαιρούμε σε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Προσέχουμε να μην κάνουμε σφιχτά δεσίματα, και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους, καθώς κατά το ψήσιμο θα διπλασιαστούν.
  11. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα. (2ο φούσκωμα)
  12. Βάζουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη σε ένα μπολ, τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια μας. Τέλος, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  13. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, για 30-40 λεπτά περίπου, εξαρτάται από το μέγεθος που θα τα πλάσουμε. Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. 

 

Tips:

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Είναι απαραίτητη η ξεκούραση της ζύμης και το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή. Μετά το πρώτο ζύμωμα, δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνειά της. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον. Το πρώτο φούσκωμα ξέρουμε ότι έχει πετύχει εφόσον ο σταυρός θα έχει εξαφανιστεί.
  • Όταν αλείφουμε τη ζύμη μας με το αυγό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν τρυπήσουμε κατά λάθος το τσουρέκι με το πινέλο, θα διαφύγει ο αέρας της ζύμης και, ενώ αρχικά μπορεί να δούμε ότι φουσκώνει, κατά το ψήσιμο, τελικά, θα κάτσει απότομα.
  • Για να διατηρηθούν μαλακά τα τσουρέκια μας, αφού κρυώσουν, τα τυλίγουμε πολύ καλά με μία μεμβράνη. 

Τάρτα λεμόνι: Ελαφριά, «σικάτη» και δροσερή. Ό,τι πρέπει για επιδόρπιο μετά το πασχαλινό τραπέζι!

Προετοιμασία: 20 λεπτά | Αναμονή: 3 ώρες | Ψήσιμο: 30 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 4 ώρες Μερίδες: 8 | Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος Σκεύη: κατσαρόλα, μπολ, σύρμα χειρός, επεξεργαστής τροφίμων, πλάστης, ταρτιέρα 27 cm (ιδανικά, με αποσπώμενη βάση), ραβδομπλέντερ, σήτα

Θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη:

  • 260 γρ. αλεύρι No2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 150 γρ. ανάλατο βούτυρο, κρύο
  • 1 αυγό & 2 κρόκους (κρύα)
  • ½ κ. γ. φρεσκοτριμμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
  • ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Το αλεύρι Μαλακό Νο2 προέρχεται από μαλακό σιτάρι και η ονομασία «μαλακό» προσδιορίζει τις ζύμες του που παρουσιάζουν πολύ μικρή ελαστικότητα προσφέροντας προϊόντα μαλακά και τραγανά. 

Για τη lemon curd:

  • 6 κρόκους ή 2 αυγά & 2 κρόκους
  • 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 90 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 20 γρ. φύλλα φρέσκιας μέντας ή βασιλικού, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 225 γρ. κρύο βούτυρο

Για το σερβίρισμα: φρούτα, όπως διάφορα berries, φράουλες, μέλι ή ζάχαρη άχνη 

How to:

Για τη ζύμη

  1. Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα σε σκόνη, τη ζάχαρη άχνη, το φρεσκοτριμμένο κάρδαμο, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Παίρνουμε το κρύο βούτυρο και το τρίβουμε απευθείας μέσα στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ένα πιρούνι.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τόσο όσο να ενωθούν τα υλικά μας, χωρίς να το παρακάνουμε.
  5. Στον πάγκο εργασίας μας τοποθετούμε λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη μας, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι, τοποθετούμε μία δεύτερη λαδόκολλα και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας κυκλικά (περίπου 30 cm διάμετρο και 3 mm πάχος).
  6. Βάζουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, προκειμένου να παγώσει ξανά το βούτυρο.
  7. Βουτυρώνουμε καλά την ταρτιέρα και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ίσης διαμέτρου με τη βάση της ταρτιέρας. Εναλλακτικά, μπορούμε να την αλευρώσουμε.
  8. Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Την τοποθετούμε στην ταρτιέρα αφαιρώντας τη ζύμη που περισσεύει. Για να έχουμε όμορφα σχηματισμένες άκρες, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ζύμης από εκείνη που περίσσεψε, πιέζουμε καλά σε όλες τις εσοχές.
  9. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία. Ψήνουμε με τη μέθοδο blind baking. Μέσα στο αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα μας. Διπλώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε με προσοχή το βάρος και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα.
  11. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  12. Φροντίζουμε να απομακρύνουμε όλα τα ψίχουλα από την τάρτα μας, καθώς αργότερα θα κολλήσουν πάνω στη lemon curd και δεν το θέλουμε.

Για τη lemon curd

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και αλέθουμε, μέχρι το ξύσμα να ενσωματωθεί στη ζάχαρη κι εκείνη να αρωματιστεί και να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τους κρόκους και με το σύρμα χειρός κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα, το μέλι, το αλάτι, τα φύλλα μέντας και σταδιακά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  4. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να πήζει και να παίρνει μορφή κρέμας.
  5. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο όσο το μείγμα μας είναι ακόμη ζεστό και ανακατεύουμε.
  7. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ραβδομπλέντερ για μία πιο βελούδινη υφή ή να το περάσουμε από μια λεπτή σήτα (προαιρετικά).
  8. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει και το προσθέτουμε στην ήδη ψημένη τάρτα μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Tips:

  • Το να τρίψουμε το παγωμένο βούτυρο, αντί να το προσθέσουμε σε μικρά κομμάτια στο μπολ με το αλεύρι, και ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μας εξασφαλίζει ότι το βούτυρο θα αναμειχθεί όπως πρέπει με τα υπόλοιπα υλικά και ταυτόχρονα δεν θα λιώσει. Σαν αποτέλεσμα, η τάρτα μας θα είναι τραγανή.
  • Η ζύμη συντηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για έναν μήνα. Η lemon curd μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο, για 1 εβδομάδα.

*BOOM note: Οι συνταγές και οι φωτογραφίες είναι της Βικτώριας Γιανναρά

 

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Site: alevri.com

Facebook: alevri.com.gr

Instagram: myloiagiougeorgiou

Youtube: Μύλοι Αγίου Γεωργίου

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!