Pregnancy Months 7

Ο 7ος μήνας της εγκυμοσύνης - Πάμε για τον τερματισμό!

boom_pregnancy

Το αίσθημα της «βαριάς» κοιλιάς είναι ξεκάθαρο και καθορίζει πλέον όλη σου την καθημερινότητα. Ξεφυσάς, ανασαίνεις δύσκολα, οι σκάλες απαιτούν skills έμπειρου ορειβάτη και τα ρούχα σου σε ενοχλούν. Όλα αυτά είναι λογικό να συμβαίνουν!

Καλωσήρθες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου!

Το δεύτερο –ας το ομολογήσουμε– υπέροχο τρίμηνο έχει μόλις τελειώσει και τώρα πια στο μυαλό σου υπάρχει μία σκέψη…

Η ΓΕΝΝΑ

Ω ναι, πλέον, είτε ξυπνάς είτε κοιμάσαι, σκέφτεσαι: Πώς θα γεννήσω; Φυσιολογικά; Με καισαρική; Θα είναι μαζί μου ο άντρας μου; Και πόσο θα πονέσω; Λες να πονάω για 24 ώρες και τελικά να κάνω καισαρική σαν τη φίλη μου; Και μετά; Θα θηλάσω; Πότε θα ξανακοιμηθώ σαν άνθρωπος; Πότε θα βγούμε ξανά με τον άντρα μου για ποτό; Αυτές και πολλές ακόμα απορίες κατακλύζουν το μυαλό σου, αυξάνοντας κι άλλο τους ήδη ανεβασμένους παλμούς σου!

Ηρέμησε!

boom-pregnancy-months
Photo by Pexels | Daria Shevtsova

ΕΣΥ

Εφιάλτες τα βράδια. Όλες σχεδόν οι έγκυες παραδέχονται πως σε αυτόν τον μήνα βλέπουν περίεργα όνειρα σχετικά με τη γέννα. Από την άλλη, οι αϋπνίες επιδεινώνονται. Βάλε το iPad στο κομοδίνο και κατέβασε το Angry Birds ή το Magic Towers. Θα σου χρειαστεί εκεί κατά τις 3:30 τα ξημερώματα... Μπορεί ήδη να βλέπεις το πρωτόγαλα στο στήθος σου, έχεις κράμπες στα πόδια, συχνοουρία και είναι πολύ πιθανόν τα ούλα σου να ματώνουν όταν πλένεις τα δόντια σου. Το καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά δεν ακούγονται ωραία, αλλά κάνε λίγη υπομονή! Φτάνεις στον τερματισμό και το «έπαθλο» είναι σπουδαίο! 

 

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

Θα σου πούμε το πιο όμορφο! Περίπου στις 26 εβδομάδες τα βλέφαρα του μωρού σου θα ανοίξουν για πρώτη φορά! Τέλειο; Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, οι βλεφαρίδες του είναι πλέον μεγάλες και η όρασή του αναπτύσσεται. Το μωρό σου αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη φωνή σου αλλά και του μπαμπά του, ενώ συνεχίζει να παίρνει επιπλέον βάρος, που μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το διπλασιάσει ή και θα το τριπλασιάσει ακόμα! Επίσης, όσο προχωρούν οι εβδομάδες, καθώς το μωρό μεγαλώνει αρκετά, δεν μπορεί να αλλάζει πια εύκολα θέση. Και το πιο σπουδαίο: το μυαλό του αρχίζει να παίρνει την ανάλογη εικόνα και μορφή. Ξέρεις, αυτό το λευκό δαιδαλώδες πράγμα με τους χιλιάδες νευρώνες. Με άλλα λόγια, τα εγκεφαλικά του κύτταρα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν! Είναι περίπου 38 εκατοστά και ζυγίζει σχεδόν 1 κιλό. Έχει ξεκινήσει η ωρίμανση των πνευμόνων του αλλά σε περίπτωση πρόωρου τοκετού θα χρειαστεί υποστήριξη.

 

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Η κοιλιά σου είναι πλέον μεγάλη και αυτό είναι υπέροχο! Λαχανιάζεις εύκολα και αισθάνεσαι πραγματικά κουρασμένη. Κάνε λίγη υπομονή, δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ θα επιστρέψουν οι δυνάμεις σου μετά τη γέννα! Είναι βέβαιο ότι τώρα πια για να σηκωθείς από έναν βαθύ καναπέ χρειάζεσαι βοήθεια, ενώ απότομοι, οξείς πόνοι κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα κι όταν δεν το περιμένεις. Ή, καλύτερα, κυρίως εκεί όπου δεν το περιμένεις. Είσαι στην ουρά στην τράπεζα κι επικρατεί απόλυτη ησυχία. Το «αχ» που θα κάνεις μπορεί να ακουστεί μέχρι κι ένα τετράγωνο πιο πέρα! Οι ταχυπαλμίες στήνουν έναν ξέφρενο χορό, ακόμα κι όταν πέφτεις στο κρεβάτι αργά το βράδυ. Προσπάθησε να τρως σιγά σιγά, να κόψεις τα πολλά καυτερά φαγητά και, γενικά, κάνε ό,τι μπορείς για να κατεβάσεις ρυθμούς. Είπαμε, είσαι στο 3ο τρίμηνο πλέον! Αν μάλιστα δεις τα χέρια ή τα πόδια σου πρησμένα στο τέλος μιας δύσκολης ή πολύ ζεστής ημέρας, μην τρομάξεις! Η κατακράτηση υγρών έχει κάνει το «θαύμα» της!

 

boom-pregnancy-months
Photo by Pexels | Iamngakan eka

TIPS

 • Μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό!
 • Μπορείς να συνεχίσεις κανονικά τις σεξουαλικές σας επαφές με τον σύντροφό σου, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό πλέον! Φυσικά, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου, που θα ξέρει αν ανήκεις σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.
 • Αν έχεις δυσκοιλιότητα, μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου δαμάσκηνα και παξιμάδια ολικής άλεσης.
 • Νιώθεις μια μικρή κλοτσιά ανά 2 δευτερόλεπτα; Δεν σε κλοτσάει. Έχει λόξιγκα! Θα του περάσει, μην ανησυχείς!
 • Έχεις πολλές και καθημερινές κράμπες στα πόδια; Απολύτως φυσιολογικό! Μαγνήσιο πήρες;
 • Το δωμάτιο του μωρού το έχετε ετοιμάσει; Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε!
 • Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή να πάτε διακοπές, θα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις πρώτα τον γιατρό σου.

 

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 • Το μηνιαίο υπερηχογράφημα στον γιατρό σου
 • Γενική αίματος και ούρων
 • Έλεγχος για τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό και ερυθρά, ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού μας
 • Καμπύλη γλυκόζης μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας, για ανίχνευση τυχόν διαβήτη κύησης
 • Μετά την 30ή (συνήθως) εβδομάδα, με την εξέταση Doppler ο γιατρός θα δει τις ταχύτητες ροής του αίματος για να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν περιπτώσεις προεκλαμψίας ή υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου.

 

 

 

Pregnancy months

Τι συμβαίνει κάθε μήνα της εγκυμοσύνης σας

 

1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9