Pregnancy month 1

Ο 1ος μήνας της εγκυμοσύνης - Ο μήνας των αλλαγών

1st month pregnancy

Καλωσήρθες στην πρώτη μέρα της καινούριας σου ζωής!!! 

Από σήμερα τίποτα δεν θα είναι όπως πριν! Και αυτό το λέμε για καλό! Πάμε να δούμε τι συμβαίνει αυτόν τον πρώτο υπέροχο μήνα του συναρπαστικού ταξιδιού που ονομάζεται "εγκυμοσύνη"!

ΕΣΥ

Αρχικά συγχαρητήρια! Είσαι έγκυος!

Το τεστ είναι θετικό, και μέσα στο σώμα σου αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργείται μια ζωή! Ένα θαύμα!

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα το άγχος, την πίεση, ίσως τον πανικό, τα δάκρυα χαράς, τις αγκαλιές, τον φόβο... Είναι όλα αναμενόμενα και αποτελούν μέρος της διαδικασίας. 

Παίρνουμε βαθιές ανάσες και πάμε να οργανωθούμε! Χιλιάδες γυναίκες ανά τους αιώνες έχουν γίνει μαμάδες και τώρα ήρθε η σειρά σου. Θα τα καταφέρεις! 

Πώς θα το ανακοινώσεις στον σύντροφό σου; Σου έχουμε πολλές ιδέες στο ΒΟΟΜ, όμως το βασικό είναι να σκεφτείς, πως αυτό που ζείτε είναι μοναδικό και άρα τόσο μοναδική θα πρέπει να είναι και η ανακοίνωση!

Μην σκέφτεσαι ακόμα τους πιο έξω, ούτε καν τους γονείς! Step by step προχωράμε!

 

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

Το πρώτο 24ωρο το γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται στα δύο και στη συνέχεια ξανα-διαιρείται μέχρι να γίνει βλαστοκύστη και να μπει στη μήτρα, αφού περάσει από τη σάλπιγγα, μόλις 6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση! Η εσωτερική στοιβάδα της θα σχηματίσει το έμβρυο, και από την εξωτερική θα σχηματιστεί σταδιακά ο πλακούντας. Στο τέλος του πρώτου μήνα το έμβρυο θα φτάσει τα 5 χιλιοστά και θα έχει εμφυτευθεί κανονικά! Η "κουκίδα", το "σποράκι" ή όπως αλλιώς επιλέξετε να το πείτε με τον σύντροφό σου, είναι στη μήτρα σου και έχει ξεκινήσει το δικό του σπουδαίο ταξίδι μέχρι να γίνει ένα ολοκληρωμένο μωράκι και να φτάσει στην αγκαλιά σας! Μα δεν είναι μαγικό;!

πρώτος μήνας εγκυμοσύνης
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Το ξέρουμε, αισθάνεσαι διαφορετικά! Ξαφνικά ο καφές έχει άλλη γεύση, η λεκάνη σου είναι λες και έχει μεγαλώσει ήδη, νυστάζεις αδιανότητα πολύ - όλη μέρα, τα πρωινά ξυπνάς και ανακατεύεσαι λες και έχεις μόλις φτάσει στον Πειραιά από Ρόδο, μετά από ταξίδι 15 ωρών με 9 μποφόρ, και ξαφνικά ανακαλύπτεις πως στα Friends έχει απίστευτα συγκινητικές στιγμές που σου προκαλούν δάκρυα. Όλα πολύ λογικά!

Απόλαυσέ το! Δεν θα κρατήσει για πολύ αυτή η αλλαγή! Οι πρώτοι 3 μήνες είναι μήνες προσαρμογής, και από την πρώτη ημέρα του τέταρτου μήνα, στο υποσχόμαστε, θα ξαναβρείς τα πατήματά σου! 

Αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να κοιμηθείς, τότε θα πρέπει να το κάνεις. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, ειδικά αν είσαι εργαζόμενη και το περιβάλλον σου δεν γνωρίζει ακόμα για την εγκυμοσύνη, οφείλεις να ακούσεις το σώμα σου και να βρεις τον τρόπο! Κούρνιασε λίγο στο γραφείο. Σε λίγους μήνες θα καταλάβουν γιατί το έκανες! Θυμήσου να τρέφεσαι σωστά, και στο εξής να έχεις στο μυαλό σου πως ό,τι τρως φτάνει στο μωρό σου! Μήπως ήρθε η ώρα να κόψεις τις κακιές συνήθειες;

 

TIPS

 • Κλείσε αμέσως ραντεβού με τον γυναικολόγο σου! Αμέσως όμως!
 • Πάρε μαζί σου παξιμάδια, μπισκότα βρώμης ή και δύο φέτες ψωμί. Στις μεγάλες λιγούρες δώσε στο στομάχι σου κάτι που θα μαζέψει τα υγρά και θα το κάνει να μην πονάει! 
 • Το τζίντζερ θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος! Βάλτο δημιουργικά σε συνταγές, χυμούς, smoothies ή ακόμα και μαγείρεψέ το μόνο του (ή πάρτο σε χαπάκια) γιατί θα σε σώσει από τις ναυτίες και θα βάλει τέλος στη δυσπεψία.
 • Να θυμάσαι να αναπνέεις καθαρό αέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βγες στο μπαλκόνι, τον κήπο, έξω από το γραφείο και κάνε μερικές ανάσες για να καθαρίσει το μυαλό σου από την κούραση.
 • Σταματάς να τρως οτιδήποτε ωμό ή άψητο και καλύτερα να τρως σαλάτες μόνο στο σπίτι σου για να είσαι βέβαιη ότι έχουν πλυθεί όλα πολύ καλά.
 • Το σεξ επιτρέπεται, πάντα με την άδεια του γιατρού σου! Είσαι μια κανονική γυναίκα μην το ξεχνάς και είναι πιθανό να έχεις ακόμα περισσότερες ορμές λόγω ορμονών! 

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

 1. Γυναικολογικός Έλεγχος
 2. Γενική αίματος
 3. Γενική ούρων
 4. Σάκχαρο
 5. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
 6. Τοξόπλασμα IgG IgM 
 7. CMV IgG IgM 
 8. Και προγεννητικός έλεγχος

 

 

Happiness is carrying a whole world inside you...

Pregnancy months

Τι συμβαίνει κάθε μήνα της εγκυμοσύνης σας

 

1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9