Pregnancy Weeks

Pregnancy by week

 

 

week_1

Λίγο πριν το νέο ξεκίνημα!

Το μωρό:
Πρακτικά έμβρυο δεν υπάρχει ακόμα! Όμως το μεγάλο ταξίδι της σύλληψης έχει μόλις ξεκινήσει.

Η μαμά:
Δεν είστε έγκυος, αλλά βιώνετε την τελευταία –πριν την εγκυμοσύνη σας- έμμηνο ρύση. Ο χρόνος συνάντησης ωραρίου- σπερματοζωαρίου δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί, αφού τα σπερματοζωάρια του συντρόφου σας μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές μέρες στο σώμα σας μέχρι τη στιγμή της γονιμοποίησης. Ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει τις ορμόνες που προετοιμάζουν το σώμα σας για αυτή τη νέα κατάσταση: οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Pregnancy Symptoms:

 • Αυξημένη τραχηλική βλέννη
 • Πρωινή Ναυτία
 • Απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία σας πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας είναι φυσιολογικές.

Η νέα σας ζωή:

Στην πραγματικότητα, ο ακριβής χρόνος της σύλληψης δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Εναρκτήριος μέρα της κύησης σας θεωρείται η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας. Πρακτικά, η εγκυμοσύνη σας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Όμως η αρχή είναι σημαντική σε όλες τις περιστάσεις της ζωής. Αν η εγκυμοσύνη είναι κάτι που περιμένετε καιρό, τότε πιθανότατα προετοιμάζεστε ήδη για αυτή και ονειρεύεστε τη νέα σας ζωή. Φροντίστε τον εαυτό σας, αφήστε πίσω σας το άγχος και όλα θα πάνε καλά. Δώστε χρόνο στον σύντροφο σας και δημιουργήστε το ιδανικό κλίμα για την αρχή της πιο σημαντικής κοινής σας περιπέτειας.

Tips / Must Do:

 • Αν η εγκυμοσύνη σας δεν προκύψει τυχαία, αλλά έρθει ως αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών, τότε πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα το «έδαφος», δηλαδή τον οργανισμό σας. Πείτε αντίο στις κακές συνήθειες και τις «καταχρήσεις»: κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, καθιστική ζωή δεν έχουν πια θέση στο πρόγραμμα σας!
 • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε τη ρουτίνα σας ή πριν προχωρήσετε σε χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή συμπληρωμάτων διατροφής.
 • Καταναλώστε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας: εντάξτε στη διατροφή σας πολλά λαχανικά και φρούτα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε και την πρόσληψη φολικού οξέος.
 • Μην παραλείπετε την άσκηση.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_2

Μια νέα εποχή ξεκινάει!

Το μωρό: 
Την 2η εβδομάδα ο οργανισμός προετοιμάζεται για την ωορρηξία. Η επίστρωση της μήτρας παχαίνει και τα ωοθυλάκια ωριμάζουν μέχρι να επικρατήσει εκείνο που τελικά θα γονιμοποιηθεί. Η σύλληψη θα γίνει κατά την τρίτη εβδομάδα, οπότε και ξεκινήσει να μετρά η ηλικία του εμβρύου.

Η μαμά:
Ξεκινάτε να παρατηρείτε τις πρώτες αλλαγές στο σώμα σας. Το στήθος σας πρήζεται ελαφρώς, ενώ οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα αυξάνονται απότομα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δράσης των ορμονών που προετοιμάζουν τις ιδανικές συνθήκες για την επικείμενη γονιμοποίηση.

Pregnancy Symptoms:

 • Πρησμένο στήθος
 • Συχνοουρία

Η νέα σας ζωή:

Οι ορμόνες σας βρίσκονται σε μία από τις πιο «δημιουργικές» τους φάσεις και οι αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο διάστημα είναι πραγματικά πολλές και εντυπωσιακές, αν και όχι άμεσα «ορατές». Mommies to be, keep calm. Όλα θα πάνε καλά! Διατηρείστε την θετική σας διάθεση και τον αυθορμητισμό σας, απολαύστε τις στιγμές σας.

Tips / Must Do:

 • Αν αισθάνεστε αγχωμένες, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και σε συνήθειες που σας διασκεδάζουν ή σας ψυχαγωγούν.
 • Φάτε ισορροπημένα, γυμναστείτε, περάστε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο σας! 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_3

Η περιπέτεια αρχίζει!

Το μωρό: 
Η στιγμή της γονιμοποίησης πλησιάζει και το ζυγωτό (γονιμοποιημένο ωάριο) διαιρείται αδιάκοπα, μέχρι να φτάσει σε μέγεθος το 1/5 μιας τελείας. Αν και θα χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες για να το μάθετε, το φύλο του μωρού σας έχει ήδη καθοριστεί από αυτή την εβδομάδα. Το πιο σπουδαίο είναι πως από την 22η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση ξεκινάει να χτυπάει η καρδιά του!

Η μαμά:
Υπάρχει μια σοβαρότατη πιθανότητα να μην έχετε ιδέα ότι είστε έγκυος. Μάλιστα, μπορεί να βρίσκεστε στο στάδιο που προσπαθείτε επίμονα να πετύχετε τη σύλληψη!

Pregnancy Symptoms:

 • Το πρήξιμο και η ευαισθησία στο στήθος σας τώρα κορυφώνονται!
 • Ναυτία/ τάση για έμετο, μην ανησυχείτε θα κρατήσει για περίπου 2.5 μήνες ακόμα και μετά θα εξαφανιστεί.
 • Καούρες, κυρίως το πρωί
 • Αίσθημα κόπωσης, υπνηλία
 • Αυξημένη αίσθηση της όσφρησης. Μα τι ωραία που μυρίζει ξαφνικά το φαγητό!
 • Ξαφνική αποστροφή για κάποια τρόφιμα.
 • Ήπια αιμορραγία: Πιθανότατα πρόκειται για ένα σύμπτωμα φυσιολογικό, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσετε να το επικοινωνήσετε στον γιατρό σας. Το 20% των γυναικών έχουν «αιμορραγία εμφύτευσης» όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα.

Η νέα σας ζωή:
Η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η Χοριακή Γοναδοτροπίνη hCG, παράγεται κανονικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ορμόνη δρα με τέτοιον τρόπο που προστατεύει την εσωτερική επίστρωση της μήτρας. Ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της  εγκυμοσύνης σας και την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν υποπτεύεστε πως είστε έγκυος, ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Tips / Must Do:

 • Έφτασε η στιγμή που μπορείτε πλέον να κάνετε το τεστ! Αν βγει αρνητικό, μην απογοητεύεστε. Ίσως χρειάζονται μερικές ακόμη ημέρες ή μια νέα προσπάθεια. Αν είναι θετικό, καλό θα ήταν να το επιβεβαιώσετε μέσω αιματολογικών εξετάσεων πριν το ανακοινώσετε στο σύντροφο σας ή τα κοντινά σας πρόσωπα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επισκεφθείτε το γιατρό σας! Είναι η πιο αξιόπιστη –η μοναδική θα λέγαμε- πηγή που πρέπει να εμπιστεύεστε.
 • P.S: Μην παραλείπετε το φυλλικό οξύ, είναι για το κοινό σας καλό.
 • Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε απίστευτα κουρασμένες. Μπορεί να μην φαίνεται η κοιλιά σας αλλά μη διστάσετε να ζητήσετε από τους συνεπιβάτες σας να σας παραχωρήσουν τη θέση τους.

Ο Μπαμπάς: 
Μπορεί ακόμα να μην γνωρίζει καν ότι πρόκειται να αποκτήσει ένα νέο ρόλο. Μην τον αφήνετε στην άγνοια. Κάντε μαζί το τεστ ή κλείστε μαζί το πρώτο σας «οικογενειακό» ραντεβού στο γυναικολόγο σας. Αν προτιμάτε πρώτα να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη σας πριν του το ανακοινώσετε, take your time! Μην ξεχνάτε, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα το μάθει!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_4

Ωάριο και πλακούντας σχηματίζονται!

Φρούτο: Σπόρος Παπαρούνας

Μέγεθος εμβρύου: 1 χιλιοστό

Το μωρό: 
Την 4η εβδομάδα και ξεκινά και επίσημα η εμβρυική περίοδος για το μωρό σας. Η Χοριακή Γοναδοτροπίνη (hCG) είναι η αιτία που σταματάει η περίοδος σας.

Η μαμά:
Είστε έγκυος, it’s official! Οι επόμενες 5 εβδομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη του μωρού σας. Ήρθε η ώρα να προετοιμαστείτε κατάλληλα, μην διστάζετε να «βομβαρδίσετε» με ερωτήσεις τον γιατρό σας και παραμείνετε αυθόρμητη αλλά και ψύχραιμη!
 

Pregnancy Symptoms:

 • Πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος
 • Ήπια αιμορραγία: Ενημερώστε πάντα τον γιατρό σας για το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
 • Πρωινή αδιαθεσία, ναυτίες, τάση για εμετό: Σίγουρα όχι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας , όμως είναι κομμάτι του παιχνιδιού! Υπομονή!
 • Η διάθεση σας μπορεί να αλλάξει σε χρόνο dt χωρίς απαραίτητα να συμβεί κάτι. Είναι αποτέλεσμα της δράσης των ορμονών σας και, ας είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να το αποδεχτείτε και να προχωρήσετε.
 • Αίσθηση φουσκώματος, κράμπες στο στομάχι ή στα πόδια.
 • Μικρή πίεση στην κάτω περιοχή της κοιλιάς .

Η νέα σας ζωή:
Είστε χαρούμενη αλλά υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε πιο «εύθραυστη» από ποτέ. Οι εναλλαγές στη διάθεση είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες, μην αφήνετε τα συμπτώματα να σας πτοήσουν. Μοιραστείτε το άγχος και τις σκέψεις σας με τα κοντινά σας πρόσωπα ή, αν δεν νιώθετε ακόμη άνετα να ανακοινώσετε τα νέα, θυμηθείτε πως ο γιατρός θα είναι ο καλύτερος σας φίλος, πάντα εκεί για να δώσει απαντήσεις στης ανησυχίες σας.Everything will be ok!

Tips / Must Do:

 • Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία εβδομάδα μετά την καθυστέρηση, ώστε να παραχθεί η ορμόνη hCG και να ανιχνευθεί στα ούρα από ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν έχετε καθυστέρηση και το τεστ βγαίνει αρνητικό, ξανακάντε το σε λίγες μέρες.
 • Αν ακόμη δεν έχετε κόψει το κάπνισμα, ήρθε η ώρα να το πάρετε λίγο πιο σοβαρά. Επιπλέον, αποφύγετε άτομα που καπνίζουν! Tο παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι υπεύθυνο για κίνδυνο αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, έκτοπη κύηση και άλλες επιπλοκές.
 • Μόλις το τεστ σας δώσει το πολυπόθητο θετικό αποτέλεσμα, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας, ώστε να λάβετε σωστή καθοδήγηση γι' αυτές τις πρώτες σημαντικές εβδομάδες.
 • Ο καθαρός αέρας βοηθάει στην ψυχολογία και την αντιμετώπιση της κόπωσης και της ναυτίας! Επομένως μικρές βόλτες σε κάποιο κοντινό πάρκο θα βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το έμβρυο!

Ο Μπαμπάς: 
Είναι δίπλα σας και περιμένει εναγωνίως να μάθει πως όλα είναι καλά. Αγχώνεται με τις αδιαθεσίες σας και προσπαθεί να διαχειριστεί μια νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο. Μην τον αφήνετε «απ’ έξω», θυμηθείτε ότι είστε ομάδα! Πρέπει να είναι ο πρώτος που θα μαθαίνει κάθε τι!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_5

Μια δεύτερη καρδιά αρχίζει να χτυπά στο σώμα σας!

Φρούτο: Σπόρος σουσαμιού

Μέγεθος εμβρύου: 2 χιλιοστά

Το μωρό: 
Το έμβρυο σε αυτό το στάδιο μοιάζει με γυρίνο. Αναπτύσσεται ταχύτατα και το κυκλοφορικό του σύστημα αρχίζει να σχηματίζεται, ενώ η καρδιά του θα αρχίσει να χτυπάει αυτή την εβδομάδα!

Η μαμά:
Μπορεί να μην είναι εμφανές και, πρακτικά, να μην έχετε ακόμη ούτε υποψία κοιλίτσας, όμως οι αλλαγές που συμβαίνουν εσωτερικά είναι πολλές και καθοριστικές για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας!

Pregnancy Symptoms:

 • Πόνος και ευαισθησία στο στήθος, το οποίο έχει αρχίσει ελαφρώς να μεγαλώνει.
 • Συχνουρία, ναυτία και τάση για εμετό
 • Αίσθημα κόπωσης και υπνηλία
 • Εναλλαγές στις διατροφικές σας προτιμήσεις και συνήθειες: Ενδώστε με μέτρο και έχοντας πάντα στο νου σας τις συμβουλές του γιατρού σας!
 • Έκκριση περισσότερου σάλιου

Η νέα σας ζωή:
Οι ορμόνες πολλαπλασιάζονται αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσά τους και τα οιστρογόνα τα οποία διατηρούν τα επίπεδα της προγεστερόνης και της hCG σε υψηλά επίπεδα. Μιλήστε έγκαιρα με το γιατρό σας και ακολουθείστε τις οδηγίες του κατά γράμμα, χωρίς να αγχώνεστε! Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο «δημιουργική» φάση του οργανισμού σας. Τη βιώνετε ως μια φάση «αναγνωριστική»: κάθε εβδομάδα από εδώ και πέρα θα ανακαλύπτετε πράγματα για τον ανθρώπινο οργανισμό και το σώμα σας,  που ούτε μπορούσατε να φανταστείτε! Η περίοδος της εγκυμοσύνης σας είναι μια περίοδος ασταμάτητων αλλαγών, take it easy!

Tips / Must Do:

 • Η ενυδάτωση του οργανισμού σας είναι απαραίτητη έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν «ξεχνάτε» να πίνετε νερό, εφοδιαστείτε με όμορφα παγουράκια που θα σας το θυμίζουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο!
 • Προσπαθήστε να τρώτε επαρκείς ποσότητες από υγιεινές τροφές, ώστε να δώσετε στο μωρό σας όλα όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά και να εξασφαλίσετε την ενέργεια που χρειάζεστε στην καθημερινότητα σας.
 • Αποφύγετε τα «κενά» σε θρεπτικά συστατικά τσιμπολογήματα ή τουλάχιστον ενδώστε με μέτρο! Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο και διαμορφώστε μαζί το πλάνο διατροφής που θα σας εξασφαλίσει τα απαραίτητα και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την φόρμα σας.
 • Μιλήστε με το γιατρό σας για κάθε πιθανό παράγοντα που μπορεί να σας αποσυντονίσει ή να σας εκθέσει σε κίνδυνο. Σιγουρευτείτε ότι είστε καθόλα ασφαλής και βάλτε στο παιχνίδι και τον μπαμπά, θέλει τόσο πολύ να σας φροντίσει!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_6

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ξεκινούν να διαμορφώνονται!

Φρούτο: Σπόρος φακής

Μέγεθος εμβρύου: 4 χιλιοστά

Το μωρό: 
Η καρδιά του εμβρύου χτυπάει με διπλάσιους παλμούς από ότι η δική σας, δηλαδή στους 120 με 160 παλμούς το λεπτό! Η μύτη, το στόμα και τα αυτιά παίρνουν μορφή ενώ το γαστρεντερικό του σύστημα μαζί με τον εγκέφαλο αρχίζουν να αναπτύσσονται. Το μικροσκοπικό σας ανθρωπάκι παίρνει σιγά σιγά μορφή! Το μικροσκοπικό αυτό πλασματάκι παίρνει μορφή “C” με το κεφάλι στο ένα άκρη και… την ουρά στο άλλο. Τώρα ξεκινούν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια ενώ τα μάτια του βρίσκονται στα πλάγια του κεφαλιού.

Η μαμά:
Η παραγωγή της ορμόνης hCG συνεχίζει να αυξάνεται και είναι ο λόγος που αισθάνεστε κόπωση και ναυτία. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας σεβαστείτε τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχετε αυτή την περίοδο. Κοιμηθείτε επαρκώς! Ακόμη, η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλότερη από εκείνη πριν μείνετε έγκυος, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει ζαλάδες ή ακόμη και λιποθυμικά επεισόδια. Ναι, από αυτή την εβδομάδα και μετά σας στενεύουν τα τζιν σας. Η μήτρα σας από το μέγεθος ενός δαμάσκηνου που είναι κανονικά, τώρα μοιάζει με πορτοκάλι, οπότε μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε παντελόνια για εγκύους.

Pregnancy Symptoms:

 • Πρωινή αδιαθεσία, ναυτία, τάση για εμετό, καούρα, δυσπεψία: προσπαθήστε να «συμβιβαστείτε» με την ιδέα ότι τα συμπτώματα αυτά θα σας «συντροφεύσουν» τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.
 • Το ίδιο θα συμβεί με την υπνηλία και το αίσθημα κόπωσης. Η ενέργεια σας δεν βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα και, πιθανότατα, θα κάνετε «ανήσυχο ύπνο».
 • Συχνουρία, φούσκωμα και αέρια συγκαταλέγονται επίσης στα ενοχλητικά συμπτώματα (και) αυτής της εβδομάδας.
 • Πρήξιμο στο στήθος και ευαισθησία για ακόμη μία εβδομάδα.

Η νέα σας ζωή:

 • Το στήθος σας σταδιακά μεγαλώνει και θα είναι όλο και πιο ευαίσθητο, ενώ μάλλον θα νιώθετε συχνότερα την ανάγκη να επισκεφθείτε την  τουαλέτα, καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη.
 • Όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσετε τη γυμναστική αλλά αντίθετα πρέπει να την εντάξετε στην καθημερινότητα σας, πάντα με την άδεια του γιατρού σας. Στην πραγματικότητα, η γυμναστική στην εγκυμοσύνη βοηθάει το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που έρχονται, όπως τα έξτρα κιλά, τη χαλάρωση  και την μετατόπιση του κέντρου βάρους σας. Εκτός των θετικών επιπτώσεων που έχει στο σώμα σας, η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει ως μέθοδος χαλάρωσης και να σας γεμίσει ευεξία.
 • Μπορεί επίσης να βιώνετε αλλαγές στη διάθεσή σας. Αυτή η «κυκλοθυμία» πιθανότατα σας αποσυντονίζει, όμως, πριν βγείτε εκτός εαυτού, θυμηθείτε πως  είναι φυσιολογικό και συμβαίνει εν μέρει από τις διακυμάνσεις των ορμονών, αλλά και από την αλλαγή στη ζωή σας που πρόκειται να έρθει.

Tips / Must Do:

 • Ρωτήστε τον γιατρό σας για τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε. Σίγουρα, στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε είναι τα  ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα και ψάρια, το sushi, τα αλλαντικά, γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά, μη παστεριωμένα τυριά και γάλα, το αλκοόλ και ροφήματα πλούσια σε καφείνη. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι must, αρκεί να έχουν πλυθεί καλά ή /και να έχει αφαιρεθεί η φλούδα.
 • Εάν δυσκολεύεστε στην ούρηση ή αισθάνεστε ενοχλήσεις που παραπέμπουν σε ουρολοίμωξη, αναφέρετε στο γιατρό σας τα συμπτώματα. Η ουρολοίμωξη είναι αρκετά επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει να λάβετε ειδική αγωγή.
 • Αν έχετε κατοικίδιο καλύτερα να αναθέσετε την περιποίηση και την καθαριότητα του σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε γάτα, αποφύγετε να ασχοληθείτε με τον καθαρισμό της άμμου της μέχρι να γεννήσετε.
 • Αν σκοπεύετε να κάνετε κάποια αλλαγή στο look σας, προτιμήστε ένα νέο κούρεμα/ χτένισμα ή ανταύγειες. Ενημερώστε τον κομμωτή σας για την εγκυμοσύνη σας, καθώς –ιδιαίτερα- τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης σας δεν πρέπει οι βαφές να “ακουμπούν” το τριχωτό της κεφαλής.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_7

Η μεγάλη αλλαγή!

Φρούτο: Μύρτιλλο

Μέγεθος εμβρύου: 

Το μωρό: 

 • Το κεφάλι του μωρού καταλαμβάνει το 1/3 του σώματός του, ενώ έχει διπλασιαστεί συνολικά το μέγεθος του σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Το πρόσωπο και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται ραγδαία.
 • Τα ρουθούνια με τα μάτια αρχίζουν να διαμορφώνονται, ενώ τα άκρα του αρχίζουν να σχηματίζονται.

Η μαμά:
Οι πιο πολλές από εσάς δεν παρατηρήσατε ακόμα κάποια μεγάλη αλλαγή, αλλά κάποιες προσέξατε ότι η γραμμή της μέσης σας αρχίζει να χάνεται. Χωράτε ακόμη στο αγαπημένο σας τζιν, το οποίο θα αρχίσει να μοιάζει στενότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Pregnancy Symptoms:

 • Πρησμένο στήθος, ευαισθησία στις θηλές και ελαφρά πονάκια ή «τσιμπήματα».
 • Ήπιες κράμπες και πονάκια στην κοιλιά
 • Κόπωση και υπνηλία καλά κρατούν.
 • Η συχνουρία και η τάση για εμετό ίσως σας οδηγήσουν αρκετές φορές  στην τουαλέτα.
 • Εναλλαγές στις προτιμήσεις των μέχρι τώρα διατροφικών σας συνηθειών, αλλά και στη διάθεση σας.
 • Έκκριση περισσότερου σάλιου.
 • Οι καούρες και η δυσπεψία θα σας ταλαιπωρήσουν και αυτή την εβδομάδα.

Η νέα σας ζωή:

 • Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τις τελευταίες 5 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να πιέζει την ουροδόχο κύστη και να θέλετε να πηγαίνετε τουαλέτα αρκετά συχνά. Το σώμα σας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.
 • Μέχρι και την εβδομάδα που διανύετε, η ποσότητα του αίματος στον οργανισμό σας έχει αυξηθεί κατά 10% λόγω  της εγκυμοσύνης. Μέχρι την ολοκλήρωση της, το θα έχετε 40-45% περισσότερο αίμα που θα ρέει στις φλέβες σας για να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ενός πλήρως ανεπτυγμένου μωρού.

Tips / Must Do:

 • Μπορεί να έχετε κράμπες ή πόνους στην κοιλιά. Μην ντραπείτε να «ενοχλήσετε» το γιατρό σας, ειδικά εάν ο πόνος συνοδεύεται από αιμορραγία καθώς μπορεί να είναι σημάδια αποβολής.
 • Αυτή την εβδομάδα το στήθος σας είναι τόσο πρησμένο, που μπορεί να ανεβείτε ακόμη και ένα νούμερο στο σουτιέν σας. Εμπλουτίστε τη συλλογή σας με μερικά νέα, βαμβακερά και χωρίς μπανέλα σουτιέν. Μην κάνετε υπερβολές! Σε λίγες εβδομάδες θα χρειαστεί να ξεχυθείτε εκ νέου στην αγορά.
 • Μην αγχώνεστε για την ευαισθησία του στήθους σας. Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό: απλώς προετοιμάζεται για το θηλασμό. Αν νιώθετε πως «κάτι δεν πάει καλά», ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Οι κράμπες είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν συνοδεύονται από πόνο στον αυχένα ή τον ώμο ή από συσπάσεις και ζαλάδα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_8

Το μικρό σας ανθρωπάκι ξεκινά τις βόλτες του!

Φρούτο: Βατόμουρο

Μέγεθος εμβρύου: 

Το μωρό: 
Το μωρό σας αρχίζει να παίρνει μια πιο ανθρώπινη μορφή. Το μέγεθος του είναι ίσο με μια μεγάλη ρόγα σταφυλιού ή ένα βατόμουρο. Λόγω του μικρού του μεγέθους δεν είστε ακόμη σε θέση να αντιληφθείτε τις κινήσεις του, εκείνο όμως κινείται κανονικά. Παράλληλα, ξεκινάει η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι πνεύμονες, τα αυτιά, τα μάτια, το άνω χείλος και η μύτη του αρχίζουν να σχηματίζονται, τα άκρα του μακραίνουν και εμφανίζονται μικρά ενωμένα δάχτυλα.

Η μαμά:
Εάν πρόκειται να έχετε ναυτία, πιθανότατα θα εκδηλωθεί αυτή την εβδομάδα. Αντιμετωπίστε τη με φρυγανιές ή κρακεράκια και τζίντζερ! Το στήθος σας πρήζεται καθώς προετοιμάζεται για το θηλασμό. Γνωρίζατε ότι μπορεί να μεγαλώσει έως και 4 φορές το μέγεθός του μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης; Προμηθευτείτε άνετα και κατασκευασμένα από μαλακά υφάσματα σουτιέν . Βεβαιωθείτε ότι δεν σας σφίγγει και δεν σας προκαλεί δυσφορία!

Pregnancy Symptoms:

 • Αυξημένα κολπικά υγρά
 • Εμφάνιση κιρσών λόγω της αυξημένης ροής του αίματος, των ορμονών και της συνεχώς αυξανόμενης μήτρας
 • Κόπωση και υπνηλία
 • Ναυτία και εμετοί
 • Αίσθηση φουσκώματος, αέρια και δυσκοιλιότητα
 • Εναλλαγές στις προτιμήσεις των μέχρι τώρα διατροφικών σας συνηθειών
 • Ανήσυχος ύπνος
 • Ανάγκη για συχνή ούρηση

Η νέα σας ζωή:
Η καρδιά του μωρού σας χτυπάει δυνατά και, πλέον, μπορείτε να την ακούσετε στον υπέρηχο. Η καρδιά του χτυπάει ακόμα πιο γρήγορα με ρυθμό 150-170 φορές το λεπτό. Από την επόμενη εβδομάδα θα θεωρείται πλέον ένα ολοκληρωμένο έμβρυο. Η ποσότητα του αμνιακού υγρού αυξάνεται, το ίδιο και το μέγεθος της μήτρας, ώστε να καλύψει της ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου εμβρύου!

Tips / Must Do:

 • Σε αυτό το διάστημα, η ποσότητα του αίματός σας θα αυξηθεί μέχρι και 50%. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πονοκεφάλους ή και ζαλάδες. Σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
 • Να τρώτε λίγο και συχνά! Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και να μην νιώθετε καούρες από το πολύ και βιαστικό φαγητό.
 • Μπορεί η σχέση σας με τον σύντροφό σας να έχει αλλάξει. Κάποια ζευγάρια δένονται περισσότερο κάποια απομακρύνονται για λίγο. Είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα. Συζητήστε μαζί του τα άγχη και τις αγωνίες σας γιατί θα διαπιστώσετε πως ανησυχείτε για τα ίδια πράγματα! Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μία όμορφη ζωή!
 • Συζητήστε με το γιατρό σας και τον γυμναστή σας για το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείτε.
 • Σε πολλές γυναίκες η έξαρση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες και κηλίδες στο δέρμα και το πρόσωπο. Μην παραλείπετε το αντηλιακό σας ανεξαρτήτως εποχής!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_9

Οι βασικές λειτουργίες έχουν ολοκληρωθεί!

Φρούτο: Ελιά

Μέγεθος εμβρύου: 3 εκατοστά & ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Σε αυτή τη φάση έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές λειτουργίες και έχουν διαμορφωθεί τα βασικά χαρακτηριστικά του, που είναι τα όργανα και τα μέρη του σώματός του. Η εμβρυϊκή ουρά έχει εξαφανιστεί και το μωρό σας έχει μήκος 3 εκατοστά, ενώ  ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια. Αυτή την εβδομάδα δημιουργείται ο μυϊκός του ιστός. Εσείς, νιώθετε μια διαρκή εξάντληση και αναζητάτε επίμονα χρόνο για power naps!
 • Ο αμνιακός σάκος έχει το μέγεθος ενός αυγού.
 • Η μύτη και τα αυτιά αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ ο σκελετός του αρχίζει να δομείται. Η καρδιά του χτυπάει δύο φορές πιο δυνατά από τη δική σας, οι μύες ξεκινούν να παίρνουν μορφή και, πιθανότατα, θα είστε σε θέση να δείτε την κίνηση του κατά της διάρκεια του επόμενου υπέρηχου.
 • Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα έχουν σχηματιστεί, όμως θα χρειαστεί να περάσουν μερικές ακόμη εβδομάδες ώστε να μάθετε το φύλο.
 •  Τα μάτια του είναι πλήρως σχηματισμένα. Το ίδιο και τα βλέφαρα του, τα οποία όμως θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα ανοίξουν μέχρι την 26η με 27η εβδομάδα.

Η μαμά:

Το στήθος σας εξακολουθεί να είναι πρησμένο και ευαίσθητο και ίσως ένα σουτιέν από πιο σκληρό ύφασμα ή κάποια απότομη κίνηση να σας δημιουργήσει ενοχλήσεις. Οι εναλλαγές στη διάθεση και τις διατροφικές σας επιλογές εξακολουθούν να υφίστανται, η συχνουρία επιμένει, οι ναυτίες και η τάση για εμετό εξακολουθούν να σας «συντροφεύουν». Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι –κατά γενική ομολογία- το πιο δύσκολο για τις moms to be και χρειάζεται προσοχή. Οπλιστείτε με υπομονή και δώσε χρόνο στον οργανισμό σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλοι
 • Πρησμένο στήθος και ευαίσθητες θηλές
 • Ναυτία και εμετοί
 • Ψυχολογικές μεταπτώσεις
 • Φούσκωμα και αέρια, δυσκοιλιότητα
 • Ανάγκη για συχνή ούρηση
 • Καούρες και δυσπεψία

Η νέα σας ζωή:

 • Το πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες, καθώς οι αλλαγές στις ορμόνες και στις λειτουργίες του οργανισμού σας είναι σημαντικές και καθοριστικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έντονη κόπωση και η αδιαθεσία συγκαταλέγονται στα κοινά φυσιολογικά συμπτώματα. Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε επαρκώς, να τρέφεστε ισορροπημένα και να λαμβάνετε καθημερινά  συμπλήρωμα φολικού οξέoς.
 • Εάν το κάπνισμα ανήκε στις συνήθειές σας πριν την εγκυμοσύνη, τώρα το σώμα σας έχει αποβάλλει σχεδόν όλα τα κατάλοιπα και μπορείτε να κάνετε και επίσημα μια «νέα και άκαπνη αρχή».

Tips / Must Do:                                                                                                       

 • Μπορεί η αδιαθεσία και η αίσθηση κόπωσης να κάνει την παραμονή στο κρεβάτι να μοιάζει μονόδρομος, ωστόσο θα ήταν καλύτερο να μην πέσετε στην παγίδα. Μείνετε δραστήρια (στο βαθμό που αισθάνεστε άνετα), φάτε ισορροπημένα και ακολουθήστε ένα  πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως yoga ή κολύμπι.
 • Μην παραλείπετε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες νερού, φρούτων και λαχανικών, ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένη.
 • Αν δυσκολεύεστε να βολευτείτε στο κρεβάτι, δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι ώστε να μειώσετε την πίεση που ασκεί η μήτρα σας στην κοιλιακή χώρα και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος στο μωρό.
 • Όσο οι καούρες συνεχίζονται μπορείτε να «μασουλάτε» ένα μπισκότο ή ακόμα καλύτερα τζίντζερ μόλις σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_10

Ξεκινάει η εμβρυϊκή περίοδος!

Φρούτο: κουμκουάτ 

Το μωρό: 

 • Το μωράκι σας έχει το μέγεθος ενός κουμκουάτ και αυτή την εβδομάδα ξεκινά ήδη να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Η καρδούλα του είναι πια πλήρως ανεπτυγμένη και χτυπά με 180 παλμούς το λεπτό. Και το καλύτερο; Μπορείτε να την ακούσετε στην επόμενη επίσκεψη σας στον γιατρό!
 • Αυτή την εβδομάδα υπάρχουν μερικές ακόμη σημαντικές αλλαγές: ξεκινούν να διαμορφώνονται οι χόνδροι και τα οστά του εμβρύου, το δέρμα του γίνεται σταδιακά λιγότερο διαφανές, ενώ τα μάτια και τα αυτιά του ξεκινούν να μετακινούνται προς την σωστή τους θέση.
 • Τα νεφρά, το ήπαρ, παχύ και λεπτό έντερο αλλά και ο εγκέφαλος λαμβάνουν τη θέση τους και η λειτουργία τους ξεκινά, ενώ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
 • Με άλλα λόγια η οργανογένεση έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της στις 10 εβδομάδες.

Η μαμά:

Μέσα σε όλα τα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα σας, η αίσθηση φουσκώματος και η δυσκοιλιότητα γίνονται όλο και πιο έντονες. Πίνετε άφθονο νερό και προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Αν τα συμπτώματα επιμένουν έντονα, συζητήστε με το γιατρό σας ώστε να βρείτε την κατάλληλη λύση.

Pregnancy Symptoms:

 • Ζαλάδα και τάση για λιποθυμία, υπνηλία και αίσθημα κόπωσης σας κάνουν να αναρωτιέστε που βρίσκεται η χαμένη σας ενέργεια και σας κρατούν στο κρεβάτι.
 • Αυξημένα κολπικά υγρά
 • Φούσκωμα και δυσκοιλιότητα επιμένουν σημαντικά.
 • Καούρες, δυσπεψία, τάση για εμετό: καταπολεμήστε τα συμπτώματα με φρυγανιές, κράκερ , μικρά και συχνά γεύματα.
 • Λόγω του αυξημένου όγκου του αίματος που ρέει στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες σας γίνονται πιο ορατές και σκούρες στο χρώμα.

Η νέα σας ζωή:

 • Το στήθος σας εξακολουθεί να μεγαλώνει και πλέον χρειάζεστε νέα σουτιέν, 1 με 2 νούμερα μεγαλύτερα.
 • Η κοιλίτσα σας ξεκινά να αποκτά μέγεθος και να στρογγυλεύει λιγάκι πιο χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι η μήτρα σας έχει αναπτυχθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου εμβρύου.
 • Μπορεί το βάρος σας να ανεβαίνει με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Το βάρος του μωρού σας –και κατ’επέκταση και το δικό σας- αυξάνεται κυρίως κατά το 2ο με 3ο τρίμηνο.

Tips / Must Do:

 • Είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην ξεχνάτε το μπουκαλάκι σας σε κάθε εξόρμηση εκτός σπιτιού. Αν η ναυτία σας δυσκολεύει να «ανεχτείτε» μεγάλες ποσότητες νερού στο στομάχι σας, δοκιμάστε να πίνετε μικρότερες ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως πεπόνι, καρπούζι και φράουλες.
 • Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει, προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_11

Το μωρό σας αποκτά διακριτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά!

Φρούτο: σύκο

Το μωρό: 

 • Το μωρό σας μοιάζει πλέον με μικρό ανθρωπάκι. Τα όργανά του λειτουργούν κανονικά και τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να παίρνουν την τελική τους μορφή. Έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιεί τις πρώτες του κινήσεις, καθώς τα χέρια και τα πόδια μαζί με τα δαχτυλάκια έχουν σχηματιστεί.
 • Στο πρόσωπό του, τα αυτιά είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και οι ρινικές δίοδοι είναι ανοιχτές, η γλώσσα και ο ουρανίσκος έχουν σχηματιστεί και έχει πλέον θηλές. Οι θύλακες τις τρίχας κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα του.
 • Εάν περιμένετε κοριτσάκι, οι ωοθήκες του αναπτύσσονται αυτή την εβδομάδα.
 • Τέλος, έχει απαρχές των δοντιών και αρχίζουν να σχηματίζονται μαλακά νύχια στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του!

Η μαμά:

Διψάτε περισσότερο καθώς παράγεται περισσότερο αίμα, ιδρώτας και αμνιακό υγρό για να καλυφθούν οι ανάγκες της εγκυμοσύνης σας. Πίνετε άφθονα νερό και ενισχύστε την ενυδάτωση σας καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε νερό.

Pregnancy Symptoms:

 • Υπνηλία και εξάντληση
 • Συχνουρία
 • Φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα: ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των συμπτωμάτων, τα οποία συχνά διαρκούν καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Καούρες, τάση για εμετό, λιποθυμία ή ζαλάδα
 • Ακράτεια

Η νέα σας ζωή:

 • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε προγεννητικά μαθήματα, καθώς σας βοηθούν να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να λύσετε τις απορίες σας γύρω απ’ τη γέννηση του μωρού σας.
 • Μπορεί να αισθάνεστε κόπωση και να ταλαιπωρείστε από εμετούς και ναυτίες. Τα καλά νέα είναι ότι δε θα κρατήσουν για πολύ ακόμα. Οι περισσότερες γυναίκες απαλλάσσονται από αυτά τα συμπτώματα την 12η με 13η εβδομάδα.

Tips / Must Do:

 • Αν δεν το κάνετε ήδη, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ήπια άσκηση και μαθήματα γιόγκα. Η τελευταία μπορεί να έχει καταπληκτικά οφέλη για εσάς και το μωρό σας καθώς: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους στις νέες μαμάδες και τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και επιλόχειας κατάθλιψης.
 • Πλένετε τα χέρια σας, αποφύγετε τις ιώσεις, κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_12

Ο πλακούντας είναι σχεδόν ολοκληρωμένος!

Φρούτο: δαμάσκηνο

Μέγεθος εμβρύου: 6 εκατοστά, 15 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Τα μάτια και τα αυτιά του εμβρύου μετακινούνται προς την οριστική τους θέση.
 • Το μωρό σας ξεκινά  να ανοίγει και να κλείνει τα δάχτυλά του και σφίγγει τα δάχτυλα των ποδιών του. Ο πλακούντας είναι σχεδόν ολοκληρωμένος αλλά όχι πλήρως λειτουργικός.
 • Το πεπτικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί και αν στην προηγούμενη επίσκεψη δεν είχατε τη χαρά να ακούσετε την καρδούλα του, αυτή τη φορά θα την ακούσετε καθαρά και δυνατά.
 • Το μωρό σας αντιδράει στην απαλή πίεση της κοιλιάς σας καθώς πλέον έχει και αντανακλαστικά! Λίγη υπομονή, σε λίγο καιρό θα αισθάνεστε κάθε του κίνηση.

Η μαμά:

Μπορεί το μωράκι σας να έχει ξεκινήσει τις πρώτες απόπειρες κίνησης, όμως πιθανότατα δεν είστε ακόμη σε θέση να το αντιληφθείτε. Έχετε κάπως «συνηθίσει» τα συμπτώματα του πρώτου αυτού τριμήνου και σταδιακά διαχειρίζεστε καλύτερα τις πρωινές αδιαθεσίες. Η διόγκωση της μήτρας σας στηρίζεται από την αυξημένη παροχή αίματος στην περιοχή της πυέλου, που σε αυτή την εβδομάδα αντιστοιχεί έως και στο ¼ του συνολικού όγκου αίματος. Ο θώρακάς σας διευρύνεται για να αυξηθεί η χωρητικότητα των πνευμόνων σας για να αναπνέετε περισσότερο οξυγόνο.

Pregnancy Symptoms:

 • Πρησμένα και ματωμένα ούλα
 • Ελαφρά υποχώρηση συχνουρίας
 • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι
 • Αυξημένη αίσθηση της οσμής
 • Φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα
 • Τάση για λιποθυμία ή ζαλάδα

Η νέα σας ζωή:

 • Η στιγμή της ανακοίνωσης της εγκυμοσύνης σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα πλησιάζει  καθώς μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι πιθανότητες αποβολής θα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
 • Καθώς πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η μήτρα σας έχει το μέγεθος ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ και αρχίζει να μετακινείται στο μπροστινό και κεντρικό μέρος της κοιλιακής σας χώρας. Εάν είστε από τις τυχερές, αυτό θα φέρει ένα τέλος στα ενοχλητικά πρώτα συμπτώματα, όπως αυτό της συχνής ούρησης.

Tips / Must Do:

 • Εάν νιώθετε οποιαδήποτε ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή ή τον κόπο σα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Το ίδιο και αν δυσκολεύεστε στην ούρηση. Η πιθανότητα να έχετε ουρολοίμωξη ή  κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη χωρίς την ύπαρξη συμπτωμάτων είναι πάντα πιθανή.
 • Αφιερώστε χρόνο στη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής και βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ώστε να καταπολεμήσετε την ευαισθησία στα ούλα.
 • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στο κούμπωμα του τζιν σας; Μπορεί να ήρθε η ώρα να αγοράσετε τα πρώτα σας ρούχα εγκυμοσύνης!
 • Ξεκινήστε να φτιάχνετε μία λίστα με όλα όσα θα χρειαστείτε και διερευνήστε το ενδεχόμενο να βρείτε πράγματα από μαμάδες φίλες σας που δεν τα χρειάζονται πια!

Ο Μπαμπάς: 

Σιγά σιγά αρχίζει να φαίνεται μια υποψία κοιλίτσας και ο μπαμπάς έχει ενθουσιαστεί! Τα χάδια στην περιοχή αρχίζουν και γίνονται καθημερινή συνήθεια. Απολαύστε τη φροντίδα και δημιουργείστε μαζί το πιο ασφαλές και τρυφερό κλίμα για το μικρό σας ανθρωπάκι που θα έρθει σε λίγους μήνες! Προτείνετε στη σύντροφό σας να ξεκινήσει τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και φυσικά συνοδεύστε τη σε αυτά!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_13

Η εβδομάδα των ανακοινώσεων!

Φρούτο: ροδάκινο

Μέγεθος εμβρύου: 

Το μωρό: 

 • Το μωράκι σας έχει πλέον ξεχωριστά δάχτυλα με νυχάκια, ενώ μικροσκοπικές τρίχες αρχίζουν να καλύπτουν το σώμα του για να κρατούν τη θερμοκρασία του σταθερή.  
 • Απίστευτο κι όμως αληθινό, την 13η εβδομάδα της κύησης το μωρό σας έχει τα δικά του μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα!
 • Εάν έχετε κοριτσάκι οι ωοθήκες της φιλοξενούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ωάρια! Ενώ εάν περιμένετε αγοράκι οι όρχεις του έχουν αναπτυχθεί πλήρως.  Τέλος, αυτή την εβδομάδα σχηματίζονται οι φωνητικές του χορδές.
 • Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης εξακολουθούν να αναπτύσσονται.
 • Το μωρό σας συνεχίζει να έχει λόξυγκα!  Το αναπνευστικό του σύστημα προετοιμάζεται για τη λειτουργία του μετά η γέννηση.

Η μαμά:

 • Έχει μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής, υποχωρούν τα ενοχλητικά πρώτα συμπτώματα όπως η αδιαθεσία και η κόπωση, αυξάνεται η σεξουαλική σας διάθεση και αποκτάτε τη λεγόμενη «λάμψη εγκυμοσύνης» στο πρόσωπό σας. Φανταστικό;
 • Το στήθος σας εξακολουθεί να μεγαλώνει, όπως και η κοιλίτσα σας, την οποία πλέον χαϊδεύετε ασυναίσθητα ανά πάσα στιγμή. Νιώθετε ευλύγιστες; Είναι λογικό! Τα ποσοστά της ορμόνης ρελαξίνη αυξάνονται στην εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα να μαλακώνουν οι σύνδεσμοι προκειμένου να ανοίξει η πύελος κατά τη γέννα. Ω ναι, ήρθε η ώρα για baby yoga! Και βέβαια έφτασε η σιτγμή να μοιραστείτε τα καλά νέα με τους ανθρώπους που αγαπάτε! Μπορείτε φυσικά να το πείτε και στον εργοδότη σας και να κάνετε μαζί έναν πρώτο χρονικό προγραμματισμό για το πότε και πόσο θα λείψετε από τη δουλειά σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Αυτή την εβδομάδα η κατάσταση σας βελτιώνεται σημαντικά καθώς, η αδιαθεσία και ο πόνος στο στήθος αρχίζουν σιγά-σιγά να υποχωρούν.
 • Σταδιακά αποκτάτε βάρος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ενοχλήσεις στη μέση σας.
 • Η τάση για λιποθυμία και η ζαλάδα αλλά και η δυσκοιλιότητα μπορεί να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Η νέα σας ζωή:

 • Καθώς το πρώτο τρίμηνο φτάνει στο τέλος του, η κοιλίτσα σας συνεχίζει να μεγαλώνει και μια μικρή καμπύλη είναι πλέον ορατή πάνω από τη λεκάνη σας. Αυτό ενθουσιάζει τον μπαμπά, ο οποίος δεν μπορεί να σταματήσει τα χάδια!
 • Μπορεί η γέννα να είναι ακόμα μακριά αλλά το στήθος σας ήδη αρχίζει να συνθέτει το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγει η μαμά μετά τη γέννα και τρέφει το μωρό τις πρώτες μέρες της ζωής του. Πρόκειται για “superfood”!

Tips / Must Do:

 • Καθώς το 2ο τρίμηνο είναι προ των πυλών θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε μία χαμηλής έντασης άσκηση; Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, ενημερώστε τους εκπαιδευτές για την εγκυμοσύνη σας καθώς κάποια είδη άσκησης δεν είναι κατάλληλα για την κατάστασή σας.
 • Αγοράστε βαμβακερά, άνετα σουτιέν εγκυμοσύνης που θα στηρίξουν το πρησμένο στήθος σας. Επιλέξτε σουτιέν με φαρδιές τιράντες και μπανέλα.
 • Τώρα που τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αδιαθεσία, ναυτία και εμετοί, αρχίζουν να εξασθενούν, θα ανέβει η διάθεσή σας για περισσότερο σεξ. Εκμεταλλευτείτε το, πάντα με την άδεια του γιατρού σας!

Ο Μπαμπάς: 

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας στο γιατρό όταν θα μπορεί και ο σύντροφός σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εικόνες του υπερήχου βοηθάνε τον άντρα να μπει στο κλίμα της πατρότητας. Εκτός αυτού, είστε «ομάδα» σε ό,τι αφορά στο μωράκι σας για αυτό και πρέπει να λειτουργείτε ως τέτοια. Άλλωστε κι εκείνος το θέλει όσο τίποτα!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_14

Κάνει τις πρώτες του γκριμάτσες!

Φρούτο: μήλο

Μέγεθος εμβρύου: 8 εκατοστά και ζυγίζει 40 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το σώμα του πλέον μεγαλώνει πιο γρήγορα από το κεφάλι εξισορροπώντας έτσι τις αναλογίες του. Οι μύες του προσώπου του αρχίζουν τις συσπάσεις και οι πρώτες γκριμάτσες είναι γεγονός!
 • Κάτω από τα κλειστά βλέφαρά του τα μάτια του αρχίζουν να κινούνται.
 • Επίσης, το μωρό σας μπορεί να τεντώσει το μικροσκοπικό του σώμα και να σταθεί όρθιο. Ο λαιμός του αρχίζει να διακρίνεται σιγά-σιγά, βοηθώντας το κεφάλι του να στέκεται πιο όρθιο.
 • Τα νεφρά του παράγουν ούρα, τα οποία κυκλοφορούν μέσα στο αμνιακό υγρό και γύρω του. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης σας.

Η μαμά:

 • Η κοιλίτσα σας που συνεχίζει να μεγαλώνει, μπορεί να πιέζει τώρα την ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Η ενέργειά σας, όμως, είναι στα ύψη και τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου αρχίζουν να υποχωρούν αισθητά. Ας μην είστε «άπληστες»!
 • Είστε περισσότερο επιρρεπής στη γρίπη, το κρύωμα και τα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει γιατί η φύση έχει φροντίσει να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε το σώμα σας να μην απορρίπτει το έμβρυο ως ξένο σώμα. Επομένως, π-ρ-ο-σ-ο-χ-ή!

Pregnancy Symptoms:

 • Η αδιαθεσία και ο πόνος στο στήθος αρχίζουν σιγά-σιγά να υποχωρούν, όμως το τελευταίο εξακολουθεί να μεγαλώνει σε μέγεθος
 • Αυξάνεται η όρεξή σας για φαγητό
 • Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, κάνετε περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα
 • Ίσως ο αυξημένος όγκος αίματος οδηγήσει στην εμφάνιση κιρσών .
 • Βουλωμένη μύτη λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης

Η νέα σας ζωή:

Είστε σε μία φάση που μάλλον νιώθετε «αρκετά έγκυος»! Οι αλλαγές στο σώμα σας και στις λειτουργίες του οργανισμού σας είναι εμφανείς και αντιληπτές και μοιάζετε να μπαίνετε σιγά-σιγά σε «πρόγραμμα». Δεν ταράζεστε τόσο με το παραμικρό πονάκι, αλλά είστε σε ετοιμότητα: το τηλέφωνο του γιατρού σας είναι περασμένο στις «κλήσεις ανάγκης» και ο σύντροφος σας κάνει πιο ελαφρύ ύπνο από κάθε άλλη φορά! Φυσικά και μπορεί να ξυπνήσει απλά και μόνο επειδή αγχώθηκε υποσεινήδητα, ώστε να ελέγξει πως όλα είναι καλά!

Tips / Must Do:

 • Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανιστούν ή να αλλάξουν μέγεθος, χρώμα και σχήμα, κάποιες ελιές, χάρη στις ορμόνες. Παρακολουθήστε κάθε δραστηριότητα με τον δερματολόγο σας.
 • Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ξεκινήστε σήμερα ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης.
 • Τα πρώτα δώρα καταφθάνουν, λίγο μετά την ανακοίνωση των χαρμόσυνων νέων! Ως σύγχρονοι και cool μέλλοντες γονείς μπορείτε να ενημερώσετε τους φίλους σας πως ο στερεοτυπικός διαχωρισμός «μπλε vs ροζ» δεν είναι κάτι που πρόκειται να υιοθετήσετε! Οι unisex παλέτες είναι υπέροχες!
 • Αυτό το τρίμηνο θα αυξηθεί το σωματικό σας βάρος, επομένως προσπαθήστε να μην ξεφύγετε αλλά από την άλλη «αγκαλιάστε» τη φυσιολογική αύξηση κιλών καθώς είναι μέρος της διαδικασίας.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_15

Το μωρό σας μπορεί πλέον να σας ακούσει!

Φρούτο: πορτοκάλι

Μέγεθος εμβρύου: 11 εκατοστά, 50-70 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Από αυτή την εβδομάδα το έμβρυο αρχίζει να ακούει τους θορύβους μέσα στο σώμα σας, όπως τον χτύπο της καρδιάς σας και τα γαστρικά υγρά, αλλά και ό,τι συμβαίνει έξω από αυτό όπως τη φωνή σας! Ξεκινήστε να του μιλάτε και δημιουργείστε σταδιακά ένα κλίμα οικειότητας και ζεστασιάς.
 • Τα μάτια του είναι ακόμα κλειστά, αλλά αρχίσουν να αντιδρούν στο φως.
 • Πλέον, μπορείτε να δείτε το φύλο του μωρού σας στον επόμενο υπέρηχο!
 • Το μωρό σας έχει την πρώτη του αναπτυξιακή έξαρση τώρα. Διπλασιάζει το βάρος του και παίρνει ύψος! Έτσι σιγά σιγά φτάνει σε μέγεθος αβοκάντο!

Η μαμά:

 • Και ναι! Ήρθε η στιγμή της επιβεβαίωσης. Η κοιλίτσα σας αρχίζει να αποκτά πιο έντονο σχήμα και να είναι πια ορατή! Πόσα χάδια μπορείτε να αντέξετε;
 • Πιθανότατα γνωρίζετε ή πρόκειται να μάθετε άμεσα το φύλο του μωρού και ετοιμάζεστε να ξεχυθείτε στα μαγαζιά. Δώστε λίγο χρόνο μέχρι να επιβεβαιώσετε ότι οι ενδείξεις του υπερήχου πράγματι ισχύουν! Αν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τον ενθουσιασμό σας, ξεκινήστε κάνοντας έξυπνες επιλογές σε χρηστικά είδη και unisex ρούχα και αξεσουάρ.
 • Προσέξτε τη μέση σας επιλέγοντας μια σωστή στάση σώματος και ήπια γυμναστική με ασκήσεις που δυναμώνουν τη μέση.

Pregnancy Symptoms:

 • Μικρή απώλεια μνήμης και κόπωση: ένα σημειωματάριο θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε τίποτα-ή έστω τα βασικά-!
 • Καούρα και δυσπεψία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία, πονοκέφαλος
 • Εμφάνιση κιρσών
 • Ευαίσθητα και πρησμένα ούλα.
 • Κολπικές εκκρίσεις
 • Βουλωμένη μύτη

Η νέα σας ζωή:

Η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά, το μωράκι σας αναπτύσσετε κι εσείς μπαίνετε όλο και περισσότερο στο mood της νέας σας ζωής. Η εμφάνιση σας αλλάζει, κουράζεστε πιο εύκολα και ίσως υπάρχουν δραστηριότητες που είναι για εσάς απαγορευμένες σε αυτή τη φάση. Ίσως να έχετε μία δύσκολη εγκυμοσύνη και η διάθεση σας να μην είναι καλή. Δεχθείτε την αγάπη και την φροντίδα των γύρω σας. Προσέξτε τον εαυτό σας περισσότερο από ποτέ και σκεφτείτε πως σε λίγους μήνες θα έχετε στην αγκαλιά το μωράκι σας. Μια νέα ζωή προκύπτει από την αγάπη και θα σας πλημμυρήσει με ευτυχία! Stay calm!

Tips / Must Do:

 • Προσέξτε ιδιαίτερα τη στοματική σας υγιεινή. Η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα -η οποία, βάσει ερευνών, σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.
 • Ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του βάρους σας ήταν σχεδόν αμελητέα, το 2ο τρίμηνο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη για ταχύτατες διακυμάνσεις στη ζυγαριά!
 • Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά και επιδιώξτε μία ισορροπημένη διατροφή με τροφές που θα σας δίνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
 • Πιείτε έναν καφέ την ημέρα αν αισθάνεστε ότι τον χρειάζεστε και θυμηθείτε ότι καφεΐνη περιέχουν τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι και η σοκολάτα γάλακτος.

Ο Μπαμπάς: 

Σταδιακά έχει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην κοινή σας καθημερινότητα, μοιάζει να γίνεται περισσότερο προνοητικός σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια –τη δική σας και του εμβρύου- και βλέπετε μία όλο και πιο ευαίσθητη πλευρά του. Είναι ο πιο «δικός» σας άνθρωπος σε ό,τι αφορά στο μωράκι σας, εμπιστευθείτε τον και δείξτε του ότι –παρά τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας σας- παραμένει προτεραιότητα σας! Από την άλλη ο προϋπολογισμός της νέας σας ζωής, έχει «κατακτήσει» το μυαλό σας όμως πάρτε βαθιές ανάσες, ο καλός προγραμματισμός θα κάνει τα πάντα να μοιάζουν εύκολα!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_16

Το μωράκι σας στέκεται σε όρθια θέση!

Φρούτο: αβοκάντο

Μέγεθος εμβρύου: 12 εκατοστά, 80-85 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Η σπονδυλική στήλη και οι μύες στον κορμό του μωρού σας το βοηθούν να στέκεται πλέον σε όρθια θέση. Οι μύες του προσώπου του έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να είναι σε θέση να κάνει γκριμάτσες και εκφράσεις.
 • Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τα μάτια του μωρού σας μπορούν πλέον να στρέφονται  δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω, ενώ ακόμη αντιδρούν στο φως.

Η μαμά:

 • Νιώθετε καλύτερα από ποτέ, μιας και οι αδιαθεσίες του πρώτου καιρού έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ή τουλάχιστον τα συμπτώματα είναι περισσότερο ήπια και είστε πλέον σε θέση να ακολουθήσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα. Η όρεξη σας για φαγητό σταδιακά επανέρχεται και το βάρος σας αυξάνεται με πιο έντονους ρυθμούς από ότι μέχρι πρότινος. Ιδιαίτερα από την 20η εβδομάδα και μετά η ένδειξη της ζυγαριάς σας αλλάζει ταχύτατα.
 • Προς το παρόν, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι «δραματικές» και, με εξαίρεση του στήθος σας που έχει ήδη ανέβει σε νούμερο, απλώς δυσκολεύεστε να «μπείτε» στα αγαπημένα σας ρούχα.

Pregnancy Symptoms:

 • Το στήθος σας μεγαλώνει διαρκώς  και οι θηλές σας παρουσιάζουν ευαισθησία.
 • Πόνος στη μέση, τους γοφούς και τη βουβωνική χώρα
 • Η δυσκοιλιότητα συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί.
 • Αν παρατηρήσετε αυξημένα κολπικά υγρά, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. Ωστόσο, αν είναι δύσοσμα ή έχουν περίεργο χρώμα, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
 • Αποφύγετε την ακινησία και τη παραμονή σε όρθια στάση (στο ίδιο σημείο) για αρκετή ώρα. Κινηθείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και, αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητη, προμηθευτείτε ειδικές κάλτσες κατά της φλεβίτιδας.
 • Ευαίσθητα ούλα που ματώνουν στο βούρτσισμα.

Η νέα σας ζωή:

Η ολοένα και περισσότερο ολοκληρωμένη όψη του μωρού σας σας κάνει να ονειρεύεστε τη στιγμή που θα το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Διαβάζετε συνεχώς βιβλία σχετικά με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, παιδική ψυχολογία, περνάτε ώρες ατελείωτες χαζεύοντας ρούχα και έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο. Μην κάνετε αγορές πάνω στον ενθουσιασμό σας! Είναι τόσο νωρίς! Αξιοποιείστε την ενέργεια αυτών των εβδομάδων και κάνετε έρευνα αγοράς ώστε να εντοπίσετε τα καλύτερα και value for money αξεσουάρ. Και, κυρίως, μην αγχωθείτε για τέτοια πράγματα! Όλα θα γίνουν.

Tips / Must Do:

 • Το άγχος είναι μεταδοτικό και αυτό ισχύει και για την περίπτωση μητέρας-εμβρύου. Οι χαλαρές μανούλες μεγαλώνουν ήρεμα μωράκια!
 • Για την πρόληψη της φλεβίτιδας μη στέκεστε σε ένα σημείο για πολλή ώρα και όταν κάθεστε να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά ή να τα τεντώνετε ανά τακτά διαστήματα.
 • Είστε «μπουκωμένη»; Μην ανησυχείτε. Είναι ένα από τα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αποτέλεσμα της αυξημένης ποσότητας αίματος που ρέει στους βλεννογόνους. Δοκιμάστε να υγραίνετε το χώρο με υγραντήρα ή με ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_17

Το μωρό σας προετοιμάζεται ήδη για τον θηλασμό!

Φρούτο: αχλάδι

Μέγεθος εμβρύου: 13 εκατοστά, 140 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Αυτή την εβδομάδα οι χτύποι της καρδιάς του μωρού σας καθορίζονται από τον εγκέφαλο και λειτουργεί στους 140-150 παλμούς το λεπτό.
 • Αυτή την εβδομάδα εξασκείται στο πιπίλισμα και την κατάποση στα πλαίσια της προετοιμασίας του για το θηλασμό.
 • Η ακοή του βελτιώνεται. Εάν βάλετε μουσική μπορεί να αντιδράσει κουνώντας ποδαράκια και χεράκια. Μην παραλείπετε να του μιλάτε, το ίδιο και ο μπαμπάς!

Η μαμά:

 • Τώρα που η κοιλίτσα είναι πια εμφανής μπορεί οι γύρω σας να σας κοιτούν με puppy eyes και να «ορμούν» κατά πάνω της για χαδάκια και φιλιά. Αν αυτό σας προκαλεί αμηχανία δεν έχετε παρά να το επισημάνετε ευγενικά.
 • Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά, τα οστά του εμβρύου σκληραίνουν με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο έντονα τις κινήσεις του όσο περνά ο καιρός. Από αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να νιώσετε την πρώτη κλωτσιά στην κοιλίτσα σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Η αύξηση του βάρους σας και η κοιλίτσα που συνεχώς μεγαλώνει θα μετατοπίσουν το κέντρο βάρους σας και είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνους στη μέση.
 • Μετά από τις δύσκολες και γεμάτες ναυτίες εβδομάδες του πρώτου τριμήνου, η όρεξη σας σταδιακά επανέρχεται και μπορείτε να φάτε κανονικά. Αποφύγετε να μένετε για περισσότερο από 2-3 νηστική αλλά και να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες φαγητού που θα σας προκαλέσουν δυσφορία, καούρες και δυσπεψία.
 • Αν έως τώρα δεν είχατε επενδύσει σε ένα εξειδικευμένο προϊόν για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των ραγάδων, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Αν το δέρμα σας δεν είναι ιδιαιτέρως ελαστικό, ίσως επηρεαστεί από τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα σας.
 • Το αίσθημα κόπωσης έχει υποχωρήσει, όμως ενδέχεται να ταλαιπωρείστε από περιστασιακούς πονοκεφάλους.
 •  Η ενέργεια σας έχει επανέλθει, όμως πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αισθανθείτε κάποια αδυναμία, ζάλη ή τάση για λιποθυμία.

Η νέα σας ζωή:

Η εγκυμοσύνη σας έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον έχετε εξοικειωθεί με την ιδέα ότι πρόκειται να γίνεται μανούλα, ξεπερνώντας την αμηχανία του πρώτου διαστήματος. Ο σύντροφος σας έχει επίσης μπει στο αντίστοιχο mood και ξεκινάτε να ονειρεύεστε μαζί και να σχεδιάζετε το κοινό σας μέλλον με το μωρό σας. Υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα ο μέλλων μπαμπάς να έχει γίνει υπερπροστατευτικός και αγχώδης. Αν αισθάνεστε ότι αυτή η στάση μπορεί να σας βγάλει «εκτός εαυτού», μην βιαστείτε να τον αποπάρετε. Ανησυχεί για εσάς και θέλει να εξασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Tips / Must Do:

 • Όσο περνάει ο καιρός και το σώμα σας αλλάζει νιώθετε όλο και πιο ασταθής. Το κέντρο βάρους σας αλλάζει και είστε πιο επιρρεπής σε «μικροατυχήματα». Αποφύγετε τα ψηλά παπούτσια και, όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες, κρατηθείτε πάντα από την κουπαστή.
 •  Καθώς απλώνετε ενυδατική κρέμα στην περιοχή της κοιλιάς, χαϊδεύοντας παράλληλα το μωράκι σας, παρατηρείτε μια σκούρα κάθετη γραμμή (linea negra), η οποία ξεκινά από χαμηλά στην κοιλιά για να συνεχίσει, διασχίζοντας τον αφαλό, μέχρι το ύψος του στήθους. Μην πανικοβάλλεστε! Σύμφωνα με τους επιστήμονες τη γραμμή αυτή την προκαλούν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, που ευθύνονται επίσης για το σκούρο χρώμα που παίρνουν σιγά-σιγά οι θηλές σας.
 • Αν έως τώρα δεν το έχετε τολμήσει, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να μιλάτε στο μωρό σας! Καθίστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χωρίς θορύβους, και αρχίστε να μιλάτε ή να τραγουδάτε στο μικρό σας. Βάλτε στο παιχνίδι και τον μπαμπά, δημιουργώντας σταδιακά τον δικό σας τρόπο επικοινωνίας!
 • Το σώμα σας έχει αλλάξει αρκετά από τη μέρα που το τεστ εγκυμοσύνης σας έδωσε το ευχάριστο θετικό αποτέλεσμα και, πλέον, παρατηρείτε πως τα ρούχα σας έχουν αρχίσει να στενεύουν. Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε τα ψώνια σας για ρούχα εγκυμοσύνης.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_18

Οι αισθήσεις του μωρού σας ενισχύονται!

Φρούτο: πράσινη πιπεριά

Μέγεθος εμβρύου: 14 εκατοστά, 180 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το δέρμα του γίνεται όλο και λιγότερο διαφανές, καθώς αρχίζει να συσσωρεύεται το πρώτο λίπος στο σώμα του.
 • Το νευρικό του σύστημα ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς και ενισχύονται οι αισθήσεις του.
 • Επίσης αρχίζει να χασμουριέται, κάτι που μπορείτε να δείτε, αν είστε τυχεροί, στον υπέρηχο.

Η μαμά:

Θα νιώσετε σιγά σιγά τις πρώτες κλωτσιές του μωρού σας, δηλαδή κάτι σαν μικρά φτερουγίσματα χαμηλά στην κοιλιά σας. Η μεταξύ σας «αλληλεπίδραση» ξεκινά και μια περίοδος ουσιαστικότερης γνωριμίας είναι προ των πυλών. Απολαύστε το νέο σας «παιχνίδι». Λόγω των ορμονών, η διάθεση σας παρουσιάζει διακυμάνσεις και, συχνά, νιώθετε ότι οι σκέψεις σας σας κατακλύζουν. Τώρα που είστε περισσότερο ευδιάθετη και δραστήρια, μπορείτε να ξεκινήσετε να καταγράφετε τα όσα αλλάζουν στο σώμα σας σε ένα «ημερολόγιο συναισθημάτων και αλλαγών» και να δημιουργήσετε ένα μοναδικό και custom αναμνηστικό, η δημιουργία του οποίου θα σας κρατά απασχολημένη και θα σας χαλαρώνει.

Pregnancy Symptoms:

 • Αυτή την εβδομάδα αισθάνεστε καθαρότερα την εμβρυϊκή κίνηση και ξεκινά μία περίοδος εντονότερης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
 • Μπορεί οι πρωινές αδιαθεσίες να αποτελούν «παρελθόν», όμως το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα σας ταλαιπωρούν ακόμη.
 • Οι κράμπες στα πόδια είναι πια όλο και συχνότερες, ενώ το πρώτο πρήξιμο έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Προτιμήστε άνετα και μαλακά παπούτσια , αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλατιού και λιπαρών τροφών και πίνετε άφθονο νερό.
 • Τα ευαίσθητα και συχνά ματωμένα ούλα είναι η νέα «αγαπημένη» σας συνήθεια. Φροντίστε την στοματική σας υγιεινή και έχετε τακτική επαφή με τον οδοντίατρο σας.
 • Αν τα ενυδατικά προϊόντα σώματος δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν την εμφάνιση των ραγάδων μην απογοητεύεστε και μην πάψετε την χρήση τους. Με την κατάλληλη φροντίδα τα σημαδάκια μπορεί να ατονήσουν και, σίγουρα, η διαρκής ενυδάτωση θα διατηρήσει το δέρμα σας σε «φόρμα».

Η νέα σας ζωή:

 • Μπορεί το σώμα σας να έχει αρχίσει να αλλάζει σημαντικά, οι  πρώτες ραγάδες να έχουν κάνει την εμφάνιση τους και το στήθος σας να ασφυκτιά στα σουτιέν που περιλαμβάνονται στη μέχρι τώρα συλλογή σας. Προμηθευτείτε εσώρουχα από μαλακά υφάσματα που θα σας κάνουν να νιώθετε άνετα και θα στηρίζουν επαρκώς το σώμα σας. Το πρήξιμο στα πόδια σας θα σας κάνει να αφήσετε τα αγαπημένα σας λεπτοκαμωμένα και κομψά υποδήματα στην άκρη και θα μετατρέψουν τις βόλτες σας σε ατελείωτο window-shopping προς αναζήτηση του πιο άνετου ζευγαριού sneakers!
 • Ίσως να σας είναι δύσκολο να αποδεχθείτε και να διαχειριστείτε τις αλλαγές, όμως, πριν οδηγηθείτε σε ελαφριά μελαγχολία, σκεφτείτε τα καλύτερα που έρχονται. Είστε πιο λαμπερή από ποτέ και όλα αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και παροδικά, αφού θα υποχωρήσουν σύντομα μετά τη γέννα. Φροντίστε τον εαυτό σας και μην αφαιρέσετε την άσκηση από το πρόγραμμα σας, θα σας ωφελήσει πολλαπλά!

Tips / Must Do:

 • Η συνεχής αύξηση του όγκου και του βάρους σας είναι πιθανό να σας δημιουργήσει αστάθεια και δυσκολίες σε κινήσεις της καθημερινότητας. Αν οι μέχρι τώρα αδιαθεσίες δεν σας επέτρεπαν να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ίσως ήρθε η στιγμή να το εντάξετε στο πρόγραμμα σας.
 • Αν δυσκολεύεστε να βολευτείτε στο κρεβάτι και καταλήγετε να στριφογυρίζετε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι , τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
 • Η εγκυμοσύνη συνήθως συνοδεύεται από χαμηλή αρτηριακή πίεση. Προς αποφυγή ζαλάδας, να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι ή από την καρέκλα και να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και ένα μικρό σνακ.
 • Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου παράγεται η ριλαξίνη, μία ορμόνη που προκαλεί χαλάρωση των συνδέσμων κυρίως της λεκάνης, αλλά και των συνδέσμων άλλων αρθρώσεων, προκειμένου τα οστά αυτά να προσαρμοστούν στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η λεκάνη να «ανοίξει».
 • Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα μπορεί να έχετε πόνους στη μέση και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα σας μπορεί να πιέσει ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο και να περιορίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι πίσω σας ή κάτω από τα πόδια.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_19

Βρίσκεστε ήδη στη 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης!

Φρούτο/λαχανικό: ντομάτα

Μέγεθος εμβρύου: 15 εκατοστά, 240 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Μία λευκή, κρεμώδης ουσία αρχίζει να καλύπτει το δέρμα του μωρού σας, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στο κατάλληλο επίπεδο.
 • Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό σας περνά αρκετό χρόνο εξασκώντας τους πνεύμονές του για τη σημαντική λειτουργία της αναπνοής, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη ζωή στον έξω κόσμο. Αντλεί αμνιακό υγρό στους πνεύμονες και το «εκπνέει». Απίστευτο;
 • Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης σας οι φωτογραφίες των υπερήχων γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες καθώς μπορεί να δείχνουν το μωρό σας σε κίνηση: να αγγίζει τη μεμβράνη του αμνιακού υγρού και το πρόσωπό του, να κουνάει πόδια και χέρια αδιάκοπα και να πιπιλίζει τον αντίχειρά του.
 • Ίσως κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας να νιώσετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας.
 • Τα νεφρά του εμβρύου συνεχίζουν να παράγουν ούρα και τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής του αρχίζουν να μεγαλώνουν.
 • Εάν το μωρό σας είναι κορίτσι, ήδη αυτή την εβδομάδα οι ωοθήκες της περιέχουν πλέον τα πρώτα κύτταρα των ωαρίων.

Η μαμά:

 • Η κοιλίτσα σας αρχίζει να μεγαλώνει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται και αρχίζετε να νιώθετε τις πρώτες ενοχλήσεις από το «νέο» σας σώμα: πονάκια και τραβήγματα χαμηλά στην κοιλιά, δυσκολία στην αναπνοή και διαπεραστικό πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές σας.
 • Αν οι  παλάμες σας είναι πιο κόκκινες από ότι συνήθως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συμβαίνει λόγω του αυξημένου αριθμού οιστρογόνων.

Pregnancy Symptoms:

 • Η όρεξη σας έχει επανέλθει για τα καλά, σε σημείο που ο κορεσμός μοιάζει πια άγνωστη έννοια.
 • Η διαδικασία του ύπνου είναι αισθητά λιγότερο απολαυστική, μιας και η δυσκολία να βολευτείτε λόγω της κοιλίτσας και οι κράμπες στα πόδια σας ξυπνούν διαρκώς.
 • Η βουλωμένη μύτη σας δυσκολεύει στην καθημερινότητα, ενώ οι πόνοι στη μέση είναι πιο τακτικοί.
 • Η δυσκοιλιότητα εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί.
 • Τάση για λιποθυμία και οι ζαλάδες σας δημιουργούν ένα μικρό άγχος κάθε φορά που σκέφτεστε να «ξεμυτίσετε» από το σπίτι ή το γραφείο. Έχετε πάντα μαζί σας σνακ και ένα μπουκαλάκι νερό!
 • Οι πρώτες ραγάδες κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους. Συνεχίστε την καλή ενυδάτωση του σώματος σας, ώστε να μην εξαπλωθούν.

Η νέα σας ζωή:

Οι κράμπες σας έχουν αυξηθεί, το ίδιο και η όρεξη σας για φαγητό. Απολαύστε ό,τι «τραβάει» η όρεξη σας –με μέτρο- και προτιμήστε τροφές με υψηλή διατροφική αξία. «Τρώω για δύο» δεν σημαίνει «τρώω διπλά», keep this in mind! Φροντίστε τον εαυτό σας από μέσα προς τα έξω: φάτε σωστά, πιείτε άφθονο νερό και μην παραλείπετε να ενυδατώνεται το δέρμα σας με το κατάλληλο body lotion! Γυμναστείτε ήπια και αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν. Αργότερα θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας για αυτές τις επιλογές!

Tips / Must Do:

Ακολουθήστε μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή που θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις κράμπες στα πόδια. Μην παραλείπετε την άσκηση. Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο που προκαλούν οι κράμπες: κάντε μασάζ στο πονεμένο μέρος τεντώνοντας ταυτόχρονα τον μυ, τραβώντας την πατούσα από τα δάχτυλα προς τα πίσω.

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_20

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού!

Φρούτο: μπανάνα

Μέγεθος εμβρύου: 25.5 εκατοστά και ζυγίζει 300 γραμμάρια.

Το μωρό: 

 • Το μωράκι σας τεντώνει τα άκρα του και κάνει κινήσεις μέσα στην κοιλίτσα, καθώς οι περισσότερο ανεπτυγμένοι  μύες του το επιτρέπουν.
 • Το πεπτικό του σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και το μωρό σας εξασκείται στην κατάποση. Έτσι παράγεται το μηκώνιο, μία ουσία που αποτελείται από όλα εκείνα τα στοιχεία που καταπίνει το μωρό στην ενδομήτρια ζωή του και τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση αποτελούν τα πρώτα κόπρανά του.
 • Αν περιμένετε κοριτσάκι, αυτή την εβδομάδα η μήτρα της έχει σχηματιστεί πλήρως και ο τράχηλός της είναι υπό διαμόρφωση. Στις ωοθήκες της υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια ωάρια, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθεί, τα ωάρια θα έχουν μειωθεί στα δύο εκατομμύρια. Αν περιμένετε αγοράκι, οι όρχεις του ξεκινούν την κάθοδό τους σιγά-σιγά αν και ακόμα βρίσκονται στην κοιλιακή του χώρα.
 • Μα τι παιχνιδιάρικο μωρό είναι αυτό! Παίζει με τον ομφάλιο λώρο του και σιγά σιγά εξασκεί τα χεράκια του για να κρατάει καλά αυτό που αγγίζει.

Η μαμά:

 • Αυτή την εβδομάδα η μήτρα βρίσκεται στο ύψος του ομφαλού σας.
 • Μέχρι τώρα έχετε πάρει περίπου 4-5 κιλά. Υπολογίστε ότι εφεξής θα παίρνετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.
 • Βάλτε σιγά σιγά στο πρόγραμμα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και ασκήσεις αναπνοής, ώστε να προετοιμαστείτε για την κρίσιμη στιγμή.

Pregnancy Symptoms:

 • Οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς η όρεξη σας έχει επανέλθει για τα καλά.
 • Αν έως τώρα δεν έχετε νιώσει πονάκια στη μέση, ίσως αυτή την εβδομάδα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους.
 • Στα «κλασικά» συμπτώματα αυτής της περιόδου συγκαταλέγονται η καούρα, η δυσπεψία, οι κράμπες στα πόδια, ενώ συχνά έχετε τάση για λιποθυμία ή ζαλάδες.
 • Ο ομφαλός ξεκινά να «πετάγεται» προς τα έξω.
 • Το πρήξιμο στα άκρα και τους αστραγάλους σας είναι κάτι που θα πρέπει να «συνηθίσετε» για το επόμενο διάστημα.

Η νέα σας ζωή:

Οι συνεχείς αλλαγές είναι πια μέρος της καθημερινότητας σας, καιρός να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια σε νέες γνώσεις και εξάσκηση/ εκμάθηση καλών πρακτικών που θα χρειαστείτε στη συνέχεια της εγκυμοσύνης σας και στην πρώτη περίοδο της γέννησης του μωρού σας!

Tips / Must Do:

 • Από αυτή την εβδομάδα το μωράκι σας είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις διάφορες γεύσεις. Επιλέξτε να καταναλώνετε ποικιλία τροφών, καθώς αυτό θα κάνει μελλοντικά το μωρό σας πιο δεκτικό σε μεγαλύτερο εύρος τροφών.
 • Έχετε φτάσει στα μισά της εγκυμοσύνης σας και είναι καιρός να το απολαύσετε! Δείτε μία ταινία στο σινεμά, βγάλτε επαγγελματικές φωτογραφίες με την κοιλίτσα σας και τον σύντροφό σας.
 • Το μωρό σας έχει το μέγεθος και το βάρος μιας μπανάνας! Μήπως να εντάξετε λοιπόν στη διατροφή σας τις μπανάνες που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε και καλύτερα το βράδυ;

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_21

Το μωρό αρχίζει να παίρνει βάρος!

Φρούτο: καρότο

Μέγεθος εμβρύου: 26,7 εκατοστά,340 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το πεπτικό του σύστημα έχει ολοκληρωθεί και μπορεί πλέον να καταπίνει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού.
 • Σιγά σιγά ξεκινάει να παίρνει βάρος –το ίδιο και εσείς- και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
 • Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως, όμως τα ματάκια του παραμένουν κλειστά. Οι αμφιβληστροειδείς των ματιών του είναι πλήρως ανεπτυγμένοι.
 • Αν περιμένετε κοριτσάκι, ο κόλπος της αρχίζει να σχηματίζεται.

Η μαμά:

 • Η κοιλίτσα φουσκώνει και το νέο σας μέγεθος φέρνει μαζί και λίγη αστάθεια, καθώς το  κέντρο βάρους σας έχει αλλάξει.
 • Οι σύνδεσμοί σας είναι πιο χαλαροί και οι μύες είναι πιο δύσκολο να συντονιστούν. Σε περίπτωση που η αστάθεια συνοδεύεται και από πόνο, θολή όραση ή πρησμένα χέρια και πόδια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας καθώς μπορεί να υπάρχει μία πιθανότητα να συνδέεται με προεκλαμψία.

Pregnancy Symptoms:

 • Για μία ακόμη εβδομάδα η όρεξη σας για φαγητό παραμένει αυξημένη, τα πονάκια στη μέση σας δυσκολεύουν λιγάκι στην καθημερινότητα, όπως και τα συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.
 • Αισθάνεστε πλέον ξεκάθαρα τις κινήσεις του μωρού σας.
 • Η αίσθηση φουσκώματος και η δυσκοιλιότητα παραμένουν θα συνεχίσουν να σας συντροφεύουν.
 • Τάσεις λιποθυμίας και ζαλάδες.
 • Μην παραλείπετε την καθημερινή σας φροντίδα κατά των ραγάδων.
 • Τα ούλα σας παρουσιάζουν ευαισθησία και ματώνουν σε κάθε βούρτσισμα.

Η νέα σας ζωή:

Η κοιλίτσα σας φουσκώνει και το μωράκι σας αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Μπορεί σταδιακά το ολοένα και αυξανόμενο «κοινό» σας βάρος να δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες και σχετική δυσφορία στην καθημερινότητα σας, ωστόσο σας χαρίζει στιγμές ευτυχίας που ποτέ πια δεν είχατε βιώσει ξανά: το μωράκι σας εξακολουθεί να κολυμπά και να κινείται στον αμνιακό σάκο και πλέον είστε σε θέση να το αντιληφθείτε!

Tips / Must Do:

 • Εφόσον η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται κανονικά, μπορείτε να κάνετε έχετε σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφο σας όσο συχνά το επιθυμείτε –αρκεί να το επιτρέπει ο γιατρός σας-.
 • Τα ξαφνικά «φουντώματα» οφείλονται στον αυξημένο όγκο αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σας Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέξτε φαρδιά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει και αέρινα υφάσματα.
 • Αν παρατηρείτε αυξημένη λιπαρότητα στην επιδερμίδα του προσώπου, αυτό είναι μάλλον αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο, ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα με την ιδανική για εσάς ρουτίνα περιποίησης.
 • Συνεχίστε την ήπια άσκηση η οποία θα δυναμώσει και θα τονώσει το σώμα σας, θα σας κρατήσει σε φόρμα και θα σας προφυλάξει από την εμφάνιση φλεβίτιδας.

Ο Μπαμπάς: 

Του περιγράφετε το αίσθημα των πρώτων εμβρυικών κινήσεων που αντιλαμβάνεστε και εκείνος «ζηλεύει» που δεν μπορεί να νιώσει αυτό το μικρό θαύμα! Υπομονή, σε λίγες εβδομάδες πιθανότατα θα μπορεί να αντιληφθεί διά της αφής τις «κλωτσιές» στην κοιλίτσα σας!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_22

Μια νέα εποχή ξεκινάει!

Φρούτο: Αγγούρι

Μέγεθος εμβρύου: 28 εκατοστά, 450 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Τα χαρακτηριστικά του προσώπου συνεχίζουν να σχηματίζονται, ενώ τα χείλη του είναι πλέον ολοκληρωμένα!
 • Τα πρώτα του δοντάκια αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα του.
 • Τα νύχια του είναι πλήρως διαμορφωμένα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν, όπως και το ανεπαίσθητο χνούδι στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Τα μάτια έχουν σχηματιστεί όμως παραμένουν κλειστά. Οι ίριδες δεν παρουσιάζουν κανένα χρωματισμό ακόμα.

Η μαμά:

Η κοιλίτσα σας μεγαλώνει διαρκώς και μαζί αποκτούν extra όγκο και τα άκρα σας, οι κράμπες σας χτυπούν την πόρτα και πιθανότατα να εμφανίσετε αιμορροΐδες. Mommies to be, keep calm! Αφενός υπάρχουν λύσεις για όλα, αρκεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αφετέρου, δείχνετε πιο φρέσκια και ανανεωμένη από ποτέ!

Pregnancy Symptoms:

 • Ο προεξέχων ομφαλός φαίνεται πλέον πιο καθαρά.
 • Καούρα, δυσπεψία, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα σας κάνουν να νιώθετε όλο και πιο πολύ «εκτός φόρμας».
 • Οι ζαλάδες συνεχίζονται και ακόμα υπάρχει η πιθανότητα κάποιου λιποθυμικού επεισοδίου.
 • Ραγάδες
 • Κράμπες
 • Σε αυτή την φάση, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσετε αιμορροΐδες . Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη αντιμετώπιση.
 • Το πρήξιμο στα άκρα σας θα σας συντροφεύσει μέχρι το τέλος αυτού του ταξιδιού. Αν δεν έχετε ήδη αφαιρέσει τα δαχτυλίδια σας, μάλλον είναι μια καλή στιγμή να το κάνετε.
 • Παρά τις «κακουχίες», το δέρμα και τα μαλλιά σας ακτινοβολούν! Απολαύστε τη «φρεσκάδα» που σας χαρίζουν απλόχερα οι ορμόνες σας!

Η νέα σας ζωή:

Η κοιλίτσα σας είναι πλέον ευδιάκριτη και «προδίδει» την εγκυμοσύνη σας. Η έντονη αδιαθεσία του πρώτου καιρού έχει δώσει τη θέση της σε όρεξη για φαγητό και τρομερή ενέργεια, ενώ το δέρμα και τα μαλλιά σας λάμπουν χάρη στην ενυδάτωση και τις ορμόνες. Τα άκρα σας σταδιακά πρήζονται, ωστόσο απολαμβάνεται ακόμη την ικανότητα να φέρνετε εις πέρας «απλές, καθημερινές κινήσεις και διαδικασίες», είστε ανεξάρτητη!

Tips / Must Do:

 • Προστατέψτε το μωρό σας από την ακτινοβολία των κινητών συσκευών, αφήνοντας laptop, tablet και κινητά εκτός κρεβατοκάμαρας. Επιπλέον, αποφύγετε να τοποθετείτε το κινητό στις τσέπες των ρούχων σας.
 • Αν  νιώθετε τα πόδια σας «βαριά» ίσως να έχετε έλλειψη μαγνησίου.
 • Τα δάχτυλα σας μοιάζουν «ξένα» εξαιτίας του πρηξίματος. Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια σας πριν ξεκινήσουν να σας σφίγγουν ή «κολλήσουν», επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_23

Mango season is on!

Φρούτο: μάνγκο

Μέγεθος εμβρύου: 29,2 εκατοστά, ζυγίζει 540 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το δέρμα του εμβρύου παραμένει αρκετά διάφανο, ώστε να είναι διακριτά τα οστά και τα όργανα του. Σταδιακά αυτό θα αλλάξει χάρη στην αύξηση των αποθεμάτων λίπους στο σώμα του.
 • Από τώρα και μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες το βάρος του μωρού σας πρόκειται να διπλασιαστεί, ενώ το δικό σας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά!
 • Το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει τον χαρακτηριστικό ήχο της φωνής σας. Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσετε να του μιλάτε και να του τραγουδάτε συστηματικά, παρέα με τον μπαμπά.

Η μαμά:

Το βάρος του μωρού σας αυξάνεται, το ίδιο και το δικό σας. Τα άκρα σας πρήζονται και εσείς βλέπετε μερικές από τις «επιπτώσεις» της εγκυμοσύνης να αλλάζουν αρκετά την εικόνα σας: μην αγχώνεστε και μην στεναχωριέστε. Μετά τη γέννα θα έχετε όλο το χρόνο για να επανέλθετε δυναμικά.

Pregnancy Symptoms:

 • Το μωράκι σας έχει ακόμα αρκετό χώρο εντός του αμνιακού σάκου ώστε να κινείται αρκετά και εσείς είστε σε θέση να αισθανθείτε τις κινήσεις του!
 • Το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα εξακολουθούν να σας ταλαιπωρούν, ενώ η όρεξη σας για φαγητό παραμένει αυξημένη.
 • Μούδιασμα στα χέρια
 • Αν δεν ροχαλίζατε ποτέ, ίσως κάνετε τώρα την αρχή. Η συνεχώς αναπτυσσόμενη μήτρα δυσκολεύει τη διαδικασία της αναπνοής.
 • Αν κάτι δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από την καθημερινή σας ρουτίνα είναι το καλό βούρτσισμα και η γενικότερη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής αφού τα ούλα σας είναι πιο ευαίσθητα από ποτέ.
 • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το σώμα σας, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλίτσας.
 • Οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών παρουσιάζουν ερυθρότητα και καμιά φορά μουδιάζουν.

Η νέα σας ζωή:

Βρίσκεστε σχεδόν στα μέσα της πιο όμορφης περιπέτειας και κάνετε ό,τι καλύτερο για να εξασφαλίσετε ότι το μωράκι σας αναπτύσσεται σωστά και κάτω από τις πιο ιδανικές συνθήκες. Το βάρος σας αρχίζει και αυξάνεται σημαντικά. Προσπαθήστε να παραμείνετε πιστή στο πλάνο του γιατρού σας, χωρίς να πιεστείτε πολύ. Stay cool, χαρείτε τις στιγμές και τις πιο όμορφες καμπύλες σας!

Tips / Must Do:

 • Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμούς στην πρωκτική περιοχή ή και αιμορροΐδες. Εάν δείτε αίμα επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
 • Το project «ύπνος» είναι πια δυσκολότερο από ποτέ. Δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι, με λυγισμένα τα γόνατα και με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Αποφύγετε τροφές με ζάχαρη αλλά και ροφήματα με καφεΐνη. Μην παραλείπετε ένα χαλαρωτικό ντουζ πριν ξαπλώσετε.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_24

Το πρόσωπο του έχει σχεδόν τελειοποιηθεί!

Φρούτο: καλαμπόκι

Μέγεθος εμβρύου:  30,5 εκατοστά, 590 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Η ακοή του έχει αναπτυχθεί αρκετά και είναι σε θέση να αντιληφθεί και να διακρίνει ήχους και φωνές. Μιλήστε στο μωράκι σας και δημιουργήστε κλίμα οικειότητας.
 • Σε αυτή την εβδομάδα το μωρό σας αναγνωρίζει τη φωνή σας! Απίστευτο; Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι τα μωρά σε αυτές τις εβδομάδες δείχνουν μουσικές προτιμήσεις. Κατά τη διάρκεια υπερηχογραφημάτων, έχουν παρατηρηθεί μωρά που ακούγοντας μουσική κουνιούνται ρυθμικά μέσα στη μήτρα.
 • Το βάρος του μωρού σας αυξάνεται πλέον με σταθερό ρυθμό: κατά 170 γραμμάρια  την εβδομάδα.
 • Το πρόσωπό του έχει σχεδόν σχηματιστεί !
 • Τέλος, σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, το μωρό σας έχει πλέον πιθανότητες επιβίωσης.

Η μαμά:

 • Η κοιλίτσα σας πλέον δεν κρύβεται και είναι με διαφορά η πιο όμορφη καμπύλη πάνω σας!
 • Ο ομφαλός προβάλλει προς τα έξω: Στις περισσότερες γυναίκες κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ο ομφαλός προβάλλει προς τα έξω, καθώς η και μήτρα «σπρώχνει» την περιοχή. Όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μετά τον τοκετό.

Pregnancy Symptoms:

 • Τα μάτια σας γίνονται πιο ευαίσθητα στο φως και ίσως τα νιώσετε αρκετά ξηρά. Μην παραλείπετε τα γυαλιά ηλίου κατά τις εξόδους σας, αποφύγετε την πολύωρη «παραμονή» σε οθόνες και προτιμήστε τα γυαλιά αντί για τους φακούς επαφής. Αν η ενόχληση παραμένει, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας.
 • Ημικρανίες και πονοκέφαλοι σας ενοχλούν περιστασιακά.
 • Η καούρα και η δυσκοιλιότητα παραμένουν.
 • Πονάκια στην κοιλιά, κράμπες και πρήξιμο. Υπομονή.

Η νέα σας ζωή:

Πολλές εξετάσεις, ετοιμασίες για το παιδικό δωμάτιο, χάδια στην κοιλίτσα και καθημερινές μινι συναυλίες –με τον μπαμπά- για να χτίσετε το ιδανικό κλίμα οικειότητας με το μικρό σας. Ίσως η κόπωση του πρώτου καιρού επιστρέψει σταδιακά: δώστε χρόνο και φροντίδα στον εαυτό σας και όλα θα πάνε καλά.

Tips / Must Do:

 • Τώρα που η ενέργεια σας έχει επανέλθει και μπορείτε να διαχειριστείτε με σχετική άνεση τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ίσως είναι μια καλή στιγμή να αναζητήσετε πηγές έμπνευσης και να κάνετε έρευνα αγοράς για το παιδικό δωμάτιο.
 • Σκέφτεστε όλο και συχνότερα τη στιγμή του τοκετού και συχνά πιάνετε τον εαυτό σας να αγχώνεστε αρκετά για αυτό. Επικοινωνήστε τους φόβους σας στο γιατρό σας και δεχθείτε τις συμβουλές του με ψυχραιμία. Ακόμη, εξετάστε το ενδεχόμενο εύρεσης μίας μαίας. Η παρουσία της μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σας πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από τον τοκετό.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_25

Το έμβρυο μοιάζει περισσότερο με νεογέννητο!

Φρούτο:  Γογγύλι

Μέγεθος εμβρύου: 34,3 εκατοστά, 700 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το δέρμα του μωρού σας γίνεται όλο και λιγότερο διαφανές λόγω της αύξησης του λίπους στο σώμα του. Παράλληλα, το ρυτιδιασμένο σώμα του ομαλοποιείται και «γεμίζει», μοιάζοντας περισσότερο πλέον με νεογέννητο.
 • Το μωράκι σας συνεχίσει να κινείται και να ανακαλύπτει τον κόσμο εντός αμνιακού σάκου: πιάνει τα πόδια του, κλείνει τις παλάμες του σε γροθιά. Τα μαλλιά του συνεχίζουν να μεγαλώνουν και τα περισσότερα όργανα έχουν αναπτυχθεί.

Η μαμά:

 • Η κοιλίτσα σας βαραίνει όλο και περισσότερο, τα ρούχα στενεύουν –ξανά- και το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται.
 • Παρότι κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν, δείχνετε πιο φρέσκια και λαμπερή από ποτέ. Οι ορμόνες κάνουν το δέρμα σας να ακτινοβολεί, ενώ τα μαλλιά σας είναι πιο λαμπερά και πυκνά από ποτέ. Χαρείτε το όσο είναι καιρός μιας και με το πέρας της κύησης ο κανονικός ρυθμός απώλειας τριχών θα επανέλθει!
 • Η καρδιά σας και οι πνεύμονές σας λειτουργούν ως και 50% περισσότερο από όσο πριν μείνετε έγκυος.

Pregnancy Symptoms:

 • Καούρα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και –πιθανότατα-  αιμορροΐδες: τέσσερα συμπτώματα που θα σας ταλαιπωρούν μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης. Υπομονή και προσοχή!
 • Δυσκολία στον ύπνο και ροχαλητό.
 • Ενημερωθείτε για το «Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα» που προκαλεί μούδιασμα στα χέρια σας αλλά και για το «Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών».

Η νέα σας ζωή:

Το κέντρο βάρους του σώματος σας μετατοπίζεται, τα άκρα σας πρήζονται και, όσο περνάει ο καιρός, τα νιώθετε όλο και πιο βαριά, ενώ η επιθυμία σας να τα σηκώνετε ψηλά για να ανακουφιστείτε μεγαλώνει. Η ενέργεια σας σταδιακά φθίνει, ωστόσο εσείς παραμένετε δραστήρια.

Tips / Must Do:

 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος να εμφανίσετε φλεβίτιδα είναι αυξημένος.  Για την πρόληψή της να μην στέκεστε όρθια ή ακίνητη για πολλή ώρα, εντάξτε ήπια άσκηση στην καθημερινότητα σας –το περπάτημα είναι ιδανικό- και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης σας προτιμήστε να τοποθετείτε τα πόδια σας λίγο πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.
 • Όσο και έχει αυξηθεί η όρεξη σας, όσες λιγούρες και αν επιχειρούν να σας βγάλουν από τον «ίσιο δρόμο», προσπαθήστε να διατηρήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και ενδώστε με μέτρο στα τσιμπολογήματα.
 • Ξεκινήστε την ημέρα σας με άσκηση: η συνήθεια αυτή θα σας τονώσει και θα σας γεμίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρα. Αν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες για κάποιες ώρες πριν ξαπλώσετε.

Ο Μπαμπάς: 

Έφτασε εκείνη η μαγική στιγμή που ο σύντροφός σας μπορεί να ακούσει τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου, αν ακουμπήσει το αυτί του στην κοιλιά σας! Από τη στιγμή που θα το ανακαλύψει, δεν θα ξεκολλάει από πάνω σας!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_26

Ανοίγει τα ματάκια του!

Φρούτο: φρέσκο κρεμμυδάκι

Μέγεθος εμβρύου: 35,6 εκατοστά, ζυγίζει 870 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Η ακοή του μωρού σας βελτιώνεται ακόμη περισσότερο και αντιλαμβάνεται τους ήχους περισσότερο και καλύτερα από ποτέ.
 • Αυτή την εβδομάδα τα βλέφαρα των ματιών του μωρού σας  ανοίγουν για πρώτη φορά και μπορεί να  βλέπει πλέον τι συμβαίνει γύρω του!
 • Μπορεί η έντονη υπνηλία του πρώτου καιρού να έχει υποχωρήσει για εσάς, ωστόσο το μωρό σας κοιμάται αρκετά συχνά. Ειδικά όταν εσείς περπατάτε! Ξυπνάει όταν ηρεμείτε, κυρίως δηλαδή το βράδυ που ξαπλώνετε!
 • Το χρώμα της ίριδας έχει τις αποχρώσεις του μπλε και θα παραμείνει έτσι για μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του. Στη συνέχεια θα λάβει το τελικό της χρώμα.
 • Η κατάκτηση της γλώσσας για το μωρό ξεκινάει τώρα. Τα μωρά ακούνε τον τονισμό της φωνής της μαμάς και του μπαμπά και μαθαίνουν τους πρώτους ρυθμούς της μητρικής γλώσσας.
 • Ένα μωρό που γεννιέται στις 26 εβδομάδες έχει 80% πιθανότητες επιβίωσης!

Η μαμά:

 • Ξεκινήστε να παρακολουθείτε την πίεση σας , καθώς υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσετε μια μικρή αύξηση στην αρτηριακή σας πίεση. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν την εγκυμοσύνη σας.
 • Η αϋπνία είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα αυτής της περιόδου. Προσπαθήστε να αξιοποιείτε τις «δύσκολες ώρες» δημιουργικά και με τρόπους που σας προκαλούν χαλάρωση και ευεξία.
 • Ενημερωθείτε από το γιατρό σας για τα συμπτώματα της προεκλαμψίας. Αν νιώσετε έντονους πονοκεφάλους, θολή όραση ή αν παρατηρήσετε ότι το πρόσωπο και τα άκρα σας είναι ασυνήθιστα πρησμένα.

Pregnancy Symptoms:

 • Ημικρανίες και αϋπνία σας καταπονούν και σας αποσυντονίζουν, είστε κάπως «υποτονική», η μνήμη σας είναι λιγάκι αδύναμη και όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικροατυχήματα και αδέξιες κινήσεις.
 • Η αίσθηση φουσκώματος σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη πιο έντονα την αύξηση του όγκου σας.

Η νέα σας ζωή:

Έχετε κιόλας διανύσει τα τα 2/3 της εγκυμοσύνης σας και μετά το τέλος της 27ης εβδομάδας μπαίνετε και επίσημα στο 3ο τρίμηνο. Time flies! Η κοιλίτσα σας έχει φουσκώσει τόσο πολύ που ο ομφαλός «πετάγεται» προς τα έξω. Είναι η ιδανική φάση να ξεκινήσετε τα προγεννητικά μαθήματα και οι πρώτε αγορές του παιδικού δωματίου ξεκινούν μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Πριν το καταλάβετε θα κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

Tips / Must Do:

 • Μία από τις αιτίες της αυπνίας είναι η δυσκολία σας να βολευτείτε στο κρεβάτι. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο αριστερό πλευρό σας τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και έχοντάς τα ελαφρώς λυγισμένα.
 • Μία έγκυος φυσιολογικού βάρους είναι πιθανό να έχει πάρει 7 με 10 κιλά μέχρι τώρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ρυθμό αύξησης του βάτους σας.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_27

Το έμβρυο αναγνωρίζει τη φωνή σας!

Φρούτο:  κουνουπίδι

Μέγεθος εμβρύου: 37 εκατοστά, δηλαδή ζυγίζει 910 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το μωράκι σας κοιμάται και ξυπνάει σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο εγκέφαλός του είναι ιδιαίτερα δραστήριος.
 • Τα πνευμόνια του ακόμα αναπτύσσονται και σε περίπτωση πρόωρης γέννας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά με τη βοήθεια ιατρικού εξοπλισμού.
 • Το μωρό σας εξασκείται στις αναπνοές καταπίνοντας αμνιακό υγρό, ανοιγοκλείνει τα μάτια του και πιπιλίζει το δάχτυλό του.
 • Εδώ και κάποιες εβδομάδες είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται φωνές και ήχους, μην παραλείπετε να του μιλάτε!
 • Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα του έχουν αναπτυχθεί και μπορεί σταδιακά να αναγνωρίζει τις γεύσεις.

Η μαμά:

 • Καθώς η κοιλιά σας αποκτά πλέον όλο και μεγαλύτερο όγκο, μπορεί να δείτε τις πρώτες ραγάδες να κάνουν την εμφάνιση τους. Ενυδατώνετε καθημερινά τις πάσχουσες περιοχές.
 • Δεν μπορείτε να σκύψετε ή να κάνετε κινήσεις που μέχρι τώρα έμοιαζαν παιχνιδάκι; Η μετατόπιση του κέντρου βάρους σας και ο αυξημένος όγκος σας δυσκολεύει την κατάσταση. Ζητήστε βοήθεια και μην θέσετε σε κίνδυνο εσάς και το μωράκι σας, απλώς για να τα «καταφέρετε μόνη».

Pregnancy Symptoms:

 • Τα ούλα σας ματώνουν σε κάθε βούρτσισμα, η μύτη σας παραμένει βουλωμένη, δυσκολεύοντας –κι άλλο- τη διαδικασία της αναπνοής, υποφέρετε από κράμπες στα πόδια και αισθάνεστε πονάκια στην περιοχή τις κοιλιάς. Όλα είναι κομμάτι του «παιχνιδιού».
 • Ίσως σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης σας να εμφανίσετε αιμορροΐδες, κιρσούς ή ραγάδες. Ρωτήστε το γιατρό σας για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.
 • Η τάση για λιποθυμία και οι ζαλάδες ίσως κρατήσουν λιγάκι ακόμη.
 • Ρωτήστε το γυναικολόγο σας για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Leg Syndrome-RLS)

Η νέα σας ζωή:

Οι πόνοι στη μέση και οι κράμπες επιδεινώνονται και ο ύπνος μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας για κάθε ασυνήθιστο ή πιο έντονο σύμπτωμα. Το μπανάκι πριν τον ύπνο θα σας χαλαρώσει και ίσως σας γλιτώσει από την έντονη αϋπνία. Τα πρησμένα λόγω της κατακράτησης άκρα σας μοιάζουν πια συνηθισμένη εικόνα, όμως αυτό θα υποχωρήσει σύντομα μετά τη γέννα.

Tips / Must Do:

 • Η εγκυμοσύνη μοιάζει με μια «ατελείωτη» περίοδο αλλαγών. Κατά τη διάρκεια, το στήθος σας μεγαλώνει/ πρήζεται, το σχήμα του αλλάζει και οι θηλές σας σκουραίνουν. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το εάν το μωράκι σας θα τα καταφέρει με το θηλασμό, καλύτερα να αναζητήσετε τις συμβουλές μιας συμβούλου γαλουχίας για να είστε προετοιμασμένη και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να είστε ήρεμη!
 • Αν αντιμετωπίζετε έντονο πρόβλημα με φούσκωμα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφής για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_28

Το μωρό σας μπορεί να ονειρεύεται!

Φρούτο: μελιτζάνα

Μέγεθος εμβρύου: 38 εκατοστά, 1 κιλό

Το μωρό: 

 • Η όρασή του μωρού σας βελτιώνεται, πλέον ανοιγοκλείνει τα μάτια του και οι βλεφαρίδες του μεγαλώνουν.
 • Το χνούδι στο σώμα του αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί και τώρα που έχει πάρει βάρος, καταλαμβάνει περισσότερο χώρο μέσα στη μήτρα δυσκολεύοντας τις κινήσεις του.
 • Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσει δισεκατομμύρια νευρώνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον έξω κόσμο. Επίσης, μπορεί να ονειρεύεται!
 • Οι πνεύμονές του είναι σε θέση να αναπνέουν αέρα, αλλά εάν γεννηθεί τώρα, θα έχει δυσκολίες στην αναπνοή του και θα χρειαστεί πιθανότατα μηχανική υποστήριξη.
 • Το μωρό σας πίνει και μετά ουρεί στο αμνιακό υγρό. Με απλά λόγια όλο το αμνιακό υγρό ανακυκλώνεται.

Η μαμά:

 • Το μέγεθος και η θέση της μήτρας σας δυσκολεύει την αναπνοή σας και σας κάνει να επισκέπτεστε την τουαλέτα πιο συχνά . Ταλαιπωρείστε από κράμπες στα πόδια, καούρες, κατακράτηση υγρών και ο πονάκια στην κοιλιά και στην πλάτη: take it easy! Το μωράκι σας αναπτύσσεται σωστά και αυτή η σύνθετη και απαιτητική διαδικασία μπορεί να σας προκαλέσει αρκετά διαφορετικά και επίπονα συμπτώματα. Σε λίγο καιρό θα υποχωρήσουν!
 • Το πρωτόγαλα, το "γάλα" των πρώτων ωρών και ημερών που η μαμά δίνει στο νεογέννητο μωρό της, μπορεί να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε κάποιες από εσάς.

Pregnancy Symptoms:

 • Η εγκυμοσύνη σας έχει μπει σε μία κάπως «σταθερή φάση», με τη έννοια ότι αρκετές σημαντικές λειτουργίες του μωρού σας έχουν ολοκληρωθεί –τουλάχιστον στη βασική ανάπτυξη τους-, επομένως η κατάσταση και τα συμπτώματα σας έχουν «σταθεροποιηθεί» και είστε σε θέση να τα διαχειριστείτε: φούσκωμα,αέρια, ματωμένα ούλα. Σχεδόν δεν σας κάνουν αίσθηση πια…
 • Αν τα λιποθυμικά επεισόδια σας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά, ελέγξτε την πίεση σας και ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Η βουλωμένη μύτη σε συνδυασμό με την πίεση που η μήτρα σας ασκεί στο θώρακα σας κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη στο θέμα της αναπνοής.

Η νέα σας ζωή:

Το αυξημένο σας βάρος κάνει την καθημερινότητα σας κάπως δυσκολότερη και κουράζεστε αρκετά εύκολα πλέον. Καθιερώστε τους δικούς σας ρυθμούς και φροντίστε τον εαυτό σας με τον ίδιο ζήλο που σας φροντίζουν οι δικοί σας άνθρωποι. Οι επισκέψεις σας στο γιατρό γίνονται όλο και πιο τακτικές και αυτό σας ηρεμεί, καθώς βλέπετε πως το μωράκι σας μεγαλώνει φυσιολογικά! Αυτό είναι αρκετό για να παραβλέψετε όλες τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης σας!

Tips / Must Do:

 • Το μωρό απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων σιδήρου. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως κοτόπουλο, φασόλια, σπανάκι, βόειο κρέας και δημητριακά. Αν ταλαιπωρείστε από έντονη δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν από κάθε αλλαγή.
 • Ξεκινήστε σιγά σιγά να ετοιμάστε μία λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε μαζί σας στο μαιευτήριο.
 • Ο ζεστός καιρός, η ορθοστασία και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία ή ζαλάδα. Πίνετε νερό, αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και μερικά σνακ!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_29

Το μωρό σας κλωτσάει!

Φρούτο: κολοκύθι

Μέγεθος εμβρύου: 38,5 εκατοστά, 1.200 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Τα μάτια του μωρού παρατηρούν τα πάντα γύρω του. Το βάρος του συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, ενώ  ο εγκέφαλος και τα όργανα του εξακολουθούν να αναπτύσσονται.
 • Το μωράκι σας έχει μεγαλώσει αρκετά με αποτέλεσμα να μην έχει αρκετό χώρο για να κινείται εντός της μήτρας σας. Βέβαια, μπορεί ακόμη να τεντώνεται και να κλωτσάει.
 • Οι μύες και τα πνευμόνια του ωριμάζουν και το κεφάλι του μεγαλώνει για να κάνει χώρο στον ολοένα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του.
 • Εάν περιμένετε αγόρι, οι όρχεις του κατεβαίνουν προς την βουβωνική χώρα. Εάν έχετε κορίτσι, η κλειτορίδα της προεξέχει αρκετά λόγω του μικρού μεγέθους των χειλιών που ακόμα αδυνατούν να την καλύψουν. Αυτό θα συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες πριν τη γέννα.

Η μαμά:

Οι καούρες γίνονται καθημερινή «συνήθεια». Καθώς το μωρό σας καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, μπορεί να αντιμετωπίσετε συχνές ενοχλήσεις στο πεπτικό σας σύστημα: δυσκοιλιότητα, αίσθημα καύσου, αίσθημα δυσφορίας ή φουσκώματος και απελευθέρωση παγιδευμένου αέρα.

Pregnancy Symptoms:

 • Η μνήμη σας σε αυτή τη φάση είναι αρκετά «θολή» και μπορεί να ξεχνάτε μικροπράγματα στην καθημερινότητα σας.
 • Δυσκοιλιότητα, καούρες, δυσπεψία: σχεδόν τα έχετε συνηθίσει.
 • Κιρσοί και ευρυαγγείες
 • Αιμορροΐδες
 • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Η νέα σας ζωή:

Μπορεί η περίοδος που διανύετε να μοιάζει όλο και λιγότερο παραμυθένια λόγω των συμπτωμάτων, όμως αυτό δεν θα πρέπει να σας πτοεί! Σκεφτείτε ότι το μωρό σας αναπτύσσετε όπως πρέπει και αυτό είναι αρκετό για να χαμογελάσετε! Σε λίγες εβδομάδες θα το έχετε στην αγκαλιά σας. Χαρείτε την κάθε μέρα, «ακούστε το σώμα σας», επικοινωνήστε με το μωράκι σας χαϊδεύοντας την κοιλιά σας και μην αφήνετε εκτός τον μπαμπά! Είναι η ιδανική στιγμή για να εμπλουτίσετε το άλμπουμ της οικογένειας με τις πιο όμορφες φωτογραφίες.

Tips / Must Do:

 • Για να ανταποκριθείτε στις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις του μωρού σας, θα χρειαστείτε αυξημένες  ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμίνης C και σιδήρου. Επιλέξτε έναν ειδικό διατροφής που θα σας συντροφεύσει σε αυτό το απαιτητικό ταξίδι!
 • Καθώς η εγκυμοσύνη αλλάζει το κέντρο βάρους σας, προτιμήστε άνετα, χαμηλά παπούτσια. Επιλέξτε 1-2 νούμερα μεγαλύτερα από ότι φοράτε, καθώς το πρήξιμο στα άκρα σας θα σας κάνει να αποχωριστείτε για λίγο τα αγαπημένα σας ζευγάρια.
 • Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει και το μωρό σας μεγαλώνει, μεγαλώνει μαζί του και η όρεξή σας για φαγητό. Προσπαθήστε να μείνετε πιστή στο διατροφικό πρόγραμμα που προτείνει ο γιατρός σας και αποφύγετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή λιπαρά.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_30

Το μωρό σας γίνεται εξυπνότερο

Φρούτο: λάχανο

Μέγεθος εμβρύου: 40 εκατοστά, ζυγίζει 1.350 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Ο μυελός των οστών παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, ο εγκέφαλος του μεγαλώνει και αποκτά τις γνωστές «ραβδώσεις» του.
 • Το χνούδι στο σώμα του υποχωρεί, ενώ τα μαλλιά του πυκνώνουν και τα νύχια του συνεχίζουν να μεγαλώνουν.
 • Η όρασή του βελτιώνεται και θα συνεχίσει να βελτιώνεται αφότου γεννηθεί.
 • Μπορεί το μωράκι σας  να ανήκει σε αυτή την κατηγορία μωρών που στην 30η εβδομάδα παίρνουν ήδη τη θέση τους προς τα κάτω. Θα είστε σε θέση να το γνωρίζετε στον επόμενο υπέρηχο.


Η μαμά:

 • Η αύξηση του βάρους για το μωρό σας –και κατ’επέκταση και για εσάς- γίνεται πια με σταθερό ρυθμό, περίπου 450 γραμμάρια την εβδομάδα.
 • Πολλά από τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα επανέρχονται να σας ταλαιπωρήσουν λίγο ακόμα, όπως η συχνή ούρηση, το πρησμένο στήθος, η κόπωση και η καούρα. Λίγη υπομονή!
 • Η μήτρα σας έχει το μέγεθος μιας κολοκύθας.

Pregnancy Symptoms:

 • Αυξημένη κίνηση του εμβρύου:  λόγω του περιορισμένου χώρου της μήτρας σας και του αυξημένου μεγέθους του είστε σε θέση να αντιληφθείτε πιο έντονα τις κινήσεις του.
 • Δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, συχνουρία και καούρες
 • Ραγάδες και πρησμένα πόδια
 • Αίσθηση κόπωσης

Η νέα σας ζωή:

Αισθάνεστε το σώμα σας όλο και πιο βαρύ, οι κινήσεις σας είναι περιορισμένες, τα ενοχλητικά συμπτώματα επανέρχονται . Μην σας πιάνει άγχος, μπαίνετε στην τελική ευθεία και όλα συνεχίζουν να εξελίσσονται ομαλά! Συνεχίστε την ήπια άσκηση, η οποία θα δυναμώσει το σώμα σας και θα σας ανακουφίσει από πολλές ενοχλήσεις. Εντάξτε στην καθημερινότητα σας δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και όλες τις νέες «υπερδυνάμεις» που σας χαρίζει η εγκυμοσύνη σας!

Tips / Must Do:

 • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια στο κρεβάτι και αναζητήστε τις στάσεις που σας βολεύουν περισσότερο. Η διατήρηση μιας καλής στάσης είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η πίεση στο σώμα σας, καθώς το κέντρο βάρους σας συνεχίζει να αλλάζει.
 • Η άσκηση μπορεί να σας ωφελήσει πολλαπλά: μην παραλείπετε τις προπονήσεις ήπιας έντασης μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες. Προτιμήστε περπάτημα ή  κολύμπι.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_31

Το μωράκι σας είναι αρκετά δραστήριο!

Φρούτο: καρύδα

Μέγεθος εμβρύου:  41 εκατοστά, ζυγίζει 1.550 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Αναπτύσσεται ταχύτατα και το βάρος του αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
 • Αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του και τα πνευμόνια του.
 • Το λίπος στο σώμα του ξεκινά να συσσωρεύεται, σταθεροποιώντας την θερμοκρασία του.
 • Παρά την έλλειψη χώρου, κινείται διαρκώς «κλωτσάει» συχνά μέσα στην ημέρα.

Η μαμά:

Φαίνεται να έχετε μπει σε μια σειρά, καθώς η κατάσταση σας μοιάζει με αυτή των προηγούμενων εβδομάδων (και μάλλον και των επόμενων). Έλλειψη ύπνου, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο, καούρες: είναι όλα ενοχλητικά, όμως έχουν λογική και μη ανησυχητική εξήγηση. Ωστόσο, αν κάτι σας προβληματίζει, απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Δυσκολία στην αναπνοή και συχνουρία, λόγω της πίεσης που ασκεί η μήτρα σας στο θώρακα και την ουροδόχο κύστη σας.
 • Πόνοι στη μέση και αστάθεια
 • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι
 • Πόνοι στη μέση
 • Κενά μνήμης και δυσκολία στον ύπνο

Η νέα σας ζωή:

Οδεύετε προς την τελική ευθεία, η καθημερινότητα είναι λιγάκι πιο απαιτητική και δύσκολη –σε ό,τι αφορά σε πρακτικά ζητήματα-. Η προσμονή σας είναι μεγάλη, έχετε ήδη ξεκινήσει να μετράτε αντίστροφα. Ο καιρός που θα κρατήσετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας πλησιάζει και τότε πραγματικά, δεν θα έχετε μυαλό για τίποτε άλλο εκτός από εκείνο. Όσο ακόμη βρίσκεται στην κοιλίτσα σας, προετοιμάστε του μαζί με τον μπαμπά του την πιο ωραία υποδοχή! Ετοιμάστε το παιδικό δωμάτιο, την τσάντα του μαιευτηρίου, προμηθευτείτε τα απαραίτητα αξεσουάρ και ρούχα και όλα θα πάνε καλά!

Tips / Must Do:

 • Προετοιμάστε μια λίστα με τις αγορές που θα χρειαστεί να κάνετε το επόμενο διάστημα και τον πρώτο καιρό της γέννησης: αγοράστε σίγουρα σουτιέν θηλασμού ένα νούμερο μεγαλύτερο από το νούμερό σας. Είναι μία καλή στιγμή να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο.
 • Ζητήστε από το γιατρό σας πληροφορίες και συμβουλές για την στιγμή του τοκετού και ξεκινήστε να προετοιμάζεστε ψυχολογικά.
 • Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο σε συνδυασμό με αλλαγές στην όρασή σας και πονοκεφάλους, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδια προεκλαμψίας.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_32

Το δέρμα του παύει να είναι διάφανο!

Φρούτο:  παπάγια

Μέγεθος εμβρύου:  41-43 εκατοστά, 1.600-1.820 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Το μωρό σας συνεχίζει να εξασκεί τις ικανότητες του καθώς προετοιμάζεται για τη ζωή εκτός μήτρας: από την κατάποση και την αναπνοή μέχρι τις κλωτσιές και το πιπίλισμα.
 • Ω ναι, το μωρό σας πλέον μπορεί να πιπιλίσει, πράγμα που σημαίνει ότι αν γεννηθεί πρόωρα θα μπορεί να τραφεί.
 • Το λίπος εξακολουθεί να συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα του, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο αδιαφανές.
 • Οι πνεύμονές του εξακολουθούν να ωριμάζουν και παράγουν αυξημένες ποσότητες του επιφανειοδραστικού παράγοντα. Αυτό είναι ένα λιπαρό υγρό που βοηθά τους μικροσκοπικούς θύλακες μέσα στους πνεύμονες –τις λεγόμενες κυψελίδες- να αναπτύσσονται αποτελεσματικά για τη στήριξη του έργου της αναπνοής μετά τη γέννηση.
 • Τα μεγάλα διαστήματα ύπνου που πλέον είναι τόσο συχνά όσο ενός νεογέννητου, είναι η αιτία που μένει ακίνητο αρκετή ώρα.

Η μαμά:

 • Ο όγκος του αίματός σας έχει αυξηθεί κατά 40-50% από τότε που μείνατε έγκυος, για να υποστηρίξει εσάς και τις αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σας. Οι φλέβες σας φαίνονται εντονότερα και η αυξημένη ροή του αίματος είναι η αιτία πίσω από το ενοχλητικό «μπούκωμα» στη μύτη σας.
 • Τώρα η μήτρα σας ανεβαίνει κοντά στο διάφραγμα και το στομάχι σας, συγκεκριμένα η κορυφή της βρίσκεται περίπου 12 εκατοστά πάνω απ' τον ομφαλό σας. Οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσκολία στην αναπνοή και καούρα.
 • Μειώνεται η όρεξή σας για φαγητό λόγω του αυξημένου μεγέθους της μήτρας σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Δυσκοιλιότητα και πιθανή εμφάνιση αιμορροΐδων
 • Λιποθυμία ή ζαλάδα
 • Κράμπες στα πόδια και πονάκια στη μέση
 • Φαγούρα στην κοιλιά
 • Πρωτόγαλα (σταγόνες από το στήθος)

Η νέα σας ζωή:

Μπορεί να δυσκολεύεστε να φέρετε εις πέρας απλούστατες κινήσεις και διαδικασίες που άλλοτε έμοιαζαν παιχνιδάκι, να μην μπορείτε να απολαύσετε τον ύπνο και την ξεκούραση σας όπως θα θέλατε και να μην «χωράτε» πουθενά. Όσο και αν μεγαλώσει η κοιλίτσα, πάντα θα «χωράτε» στην αγκαλιά του συντρόφου και των αγαπημένων σας όπως θα χωράει το μωράκι σας στη δική σας αγκαλιά. Think positive: πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εκεί για να επιβεβαιώσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Χαλαρώστε και κάντε μια λίστα με όσα πρέπει να τακτοποιήσετε στο επόμενο διάστημα, ώστε το μωράκι σας να σας βρει καθόλα προετοιμασμένους!

Tips / Must Do:

 • Το 90% των γυναικών αποκτούν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Είτε έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους είτε όχι, συνεχίστε την καλή ενυδάτωση στο δέρμα του σώματος σας και πίνετε άφθονο νερό ώστε να διατηρήσετε την ελαστικότητα του δέρματος σας.
 • Ενημερωθείτε για τα σημάδια πρόωρου τοκετού και έχετε έτοιμη την βαλίτσα του μαιευτηρίου, σε περίπτωση που το μωράκι σας αποφασίσει να σας επισκεφθεί συντομότερα. Αναγνωρίστε τα σημάδια: σπάσιμο των νερών, δυνατοί πόνοι όπως της περιόδου, κολπική αιμορραγία, διάρροια ή αίσθημα ότι πετρώνει η κοιλιά σας.

Ο μπαμπάς:

Αν δεν έχετε ήδη βρει καρότσι και καθισματάκι αυτοκινήτου, τότε πιθανότατα θα τον πιάσετε συχνά να κάνει έρευνα αγοράς για νέα οχήματα. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν και δώστε του την ελευθερία –αν όχι να τα επιλέξει εκείνος- τουλάχιστον να προτείνει τη λίστα με τα top 5 ανά κατηγορία!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_33

Ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα

Φρούτο:  ανανάς

Μέγεθος εμβρύου: 43-44 εκατοστά, περίπου 2 κιλά 

Το μωρό: 

 • Ο σκελετός του μωρού σας συνεχίζει να σκληραίνει, αλλά τα οστά του κρανίου δε θα συνενωθούν για αρκετό καιρό ακόμα.
 • Μπορεί να βγάλει τη γλώσσα του! Όχι δεν σας κοροϊδεύει (ακόμα τουλάχιστον).
 • Το ανοσοποιητικό του σύστημα αναπτύσσεται καθώς τα αντισώματα περνάνε από εσάς στο έμβρυο. Ωστόσο, εάν γεννηθεί τώρα, θα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.
 • Το βάρος του μωρού σας συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
 • Κλείνει τα μάτια του όταν κοιμάται, τα ανοίγει, κοιτάει γύρω του όταν ξυπνάει και πιπιλίζει τον αντίχειρά του.

Η μαμά:

 • Η μήτρα σας αρχίζει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη, κάνοντάς σας να ουρείτε όλο και πιο συχνά.
 • Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να σας στερούν πολύτιμες ώρες ύπνου και δυσκολεύουν την αναπνοή. Λίγη ακόμη υπομονή!

Pregnancy Symptoms:

 • Πρήξιμο στα άκρα
 • Δυσκολία στην αναπνοή και συχνουρία
 • Έντονη εμβρυϊκή κίνηση
 • Εμφάνιση κιρσών
 • Τα νύχια σας αλλάζουν: μεγαλώνουν πιο γρήγορα και γίνονται πιο εύθραυστα.
 • Πόνοι στη μέση, κενά μνήμης
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Συσπάσεις Braxton Hicks: Ενημερωθείτε από το γιατρό σας.

Η νέα σας ζωή:

Το σώμα σας έχει αλλάξει πάρα πολύ από την -μακρινή πια- πρώτη εβδομάδα, σας δυσκολεύει καθημερινά αλλά εσείς φυσικά και το αγαπάτε ακριβώς όπως είναι! Σας έχει στηρίξει στο πιο όμορφο ταξίδι της ζωή σας και του οφείλετε φροντίδα και προσοχή. Οι καμπύλες (και οι ορμόνες ) σας, σας κάνουν να αισθάνεστε ακαταμάχητη και η ερωτική σας διάθεση παραμένει υψηλή παρά τις «κακουχίες». Αν ο γιατρός σας το επιτρέπει, συνεχίστε να έχετε επαφές με το σύντροφος σας!

Tips / Must Do:

 • Αντιμετωπίστε τις καούρες και την δυσπεψία με μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Μην ξεχνάτε την πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές.
 • Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών αυξάνουν τις  πιθανότητες πρώιμης ανάπτυξης, καθώς τα συγκεκριμένα λιπαρά ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης. Εντάξτε τα στη διατροφή σας κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας.
 • Ετοιμάστε μια λίστα με τις απαραίτητες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό ή το νοσοκομείο και ενημερωθείτε σχετικά.
 • Ετοιμάστε την τσάντα του μαιευτηρίου και μην ξεχάσετε να κάνετε τον απαραίτητο έλεγχο συνοδεία λίστας!
 • Ήρθε η ώρα να παραδώσετε τη δουλειά σας σε κάποιον συνάδελφο. Κλείστε υπολογιστή, τακτοποιήστε το γραφείο σας και σημειώστε κάπου τους κωδικούς σας! Είναι πολύ πιθανό να μην τους θυμάστε όταν επιστρέψετε έπειτα από μήνες!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

ςεεκ_34

Η ενέργεια σας μειώνεται

Φρούτο: Πεπόνι

Μέγεθος εμβρύου: 45-46 εκατοστά, ζυγίζει 2.160 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Αν περιμένετε αγόρι οι όρχεις του κατεβαίνουν στη θέση τους αυτή την εβδομάδα.
 • Το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας ωριμάζει, το ίδιο και τα πνευμόνια του.
 • Το δέρμα του είναι μαλακό και το λίπος που συνεχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα του θα το βοηθήσει στη διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας μόλις γεννηθεί.
 • Μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του και οι κόρες του διαστέλλονται και συστέλλονται ως αντίδραση στο φως.
 • Τα νύχια έχουν μεγαλώσει πλήρως και σε μήκος φτάνουν μέχρι τις άκρες των δαχτύλων.

Η μαμά:

 • Εάν σας αγχώνει το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού, μάθετε πως τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ 34ης και 37ης εβδομάδας δεν παρουσιάζουν συχνά  κάποιο πρόβλημα υγείας.
 • Η αυξημένη ενέργεια του προηγούμενου διαστήματος υποχωρεί και η κούραση σας επανέρχεται.
 • Η δυσπεψία επανεμφανίζεται, καθώς το μωρό μεγαλώνει και πιέζει την κοιλιακή σας χώρα.
 • Το βάρος σας θα αυξάνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά και μπορεί να εκπλαγείτε με το μέγεθος της κοιλιάς σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Δυσπεψία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, συχνουρία, αιμορροΐδες
 • Αυξημένα κολπικά υγρά
 • Κράμπες και πρησμένα άκρα
 • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι, δυσκολία στον ύπνο και την αναπνοή
 • Λαμπερά μαλλιά που μακραίνουν πιο γρήγορα

Η νέα σας ζωή:

Είστε στην τελική ευθεία και όλα εξελίσσονται ταχύτατα. Επίσης είστε η πιο curcy εκδοχή του εαυτού σας και πιθανότατα πολύ πολύ κουρασμένη! Ρίξτε τους ρυθμούς σας και αφιερώστε χρόνο στην χαλάρωση και ξεκούραση σας. Κρατήστε αποθέματα ενέργειας –είναι σίγουρο ότι θα σας χρειαστούν- και μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια! Μετά τη γέννηση του μωρού σας θα επανέλθετε σε full-time δραστηριότητες.

Tips / Must Do:

 • Πήρατε το κάθισμα αυτοκινήτου αλλά δυσκολεύεστε στην τοποθέτησή του; Οι περισσότεροι γονείς το κάνουν λάθος. Ζητήστε βοήθεια από πιο έμπειρους φίλους. Εναλλακτικά, Google is your best friend!
 • Κουρασμένα και ξηρά μάτια; Προτιμήστε γυαλιά οράσεως αντί για φακούς επαφής και μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου στις ηλιόλουστες μέρες. Τα φυσικά δάκρια μπορούν πάντα να σας ανακουφίσουν.
 • 10% με 15% των εγκύων υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης. Μιλήστε με το γιατρό σας για τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν αλλά και για να αναγνωρίσετε σωστά τα σημάδια.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_35

H μήτρα σας ξεπέρασε τα «όρια»!

Φρούτο: πεπόνι

Μέγεθος εμβρύου: 46-47 εκατοστά, ζυγίζει 2.250-2.400

Το μωρό: 

 • Το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου ωριμάζουν.
 • Συνεχίζει να παίρνει βάρος
 • Τα νύχια και τα μαλλιά του έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και συνεχίζουν κανονικά να μακραίνουν.

Η μαμά:

 • Λόγω των ορμονών τα μαλλιά σας είναι πιο λαμπερά και πλούσια από ποτέ, lucky you!
 • Η ανάγκη για συχνή ούρηση οφείλεται στο αυξημένο μέγεθος του μωρού σας, το οποίο  πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, καθώς έχει πάρει θέση χαμηλά. Όσο δυσάρεστη και αν είναι η αίσθηση, μη μειώσετε τη λήψη υγρών στον οργανισμό σας. Χρειάζεστε ενυδάτωση.
 • Να στέκεστε όρθια με ελαφρώς λυγισμένο προς τα μπροστά τον κορμό σας. Αυτή η στάση σάς ανακουφίζει από τους πόνους και την πίεση στη μέση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο μωρό να πάρει τη σωστή θέση με το κεφάλι προς τα κάτω.

Pregnancy Symptoms:

 • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες
 • Εμφάνιση κιρσών και δερματικών εξανθημάτων
 • Δυσκοιλιότητα, συχνουρία και αιμορροΐδες
 • Αδέξιες κινήσεις και θολή μνήμη
 • Συσπάσεις Braxton Hicks
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Η νέα σας ζωή:

Η ώρα του τοκετού πλησιάζει και τα συμπτώματα τις εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με το αυξημένο σας βάρος, σας δυσκολεύουν αρκετά στην καθημερινότητα σας. Αφιερώστε χρόνο στην ξεκούραση σας και προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη και να αφοσιωθείτε στις προετοιμασίες για το μαιευτήριο!

Tips / Must Do:

 • Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για τις πρώτες ημέρες με το μωρό σας: Οι πάνες και τα υπόλοιπα «αξεσουάρ» αλλαγής είναι κάτι παραπάνω από must-have!
 • Ζητήστε από τη μητέρα σας ή φίλες σας που έχουν ήδη γεννήσει να σας φτιάξουν μια λίστα με τα απαραίτητα: η εμπειρία τους μπορεί αν φανεί ιδιαιτέρως βοηθητική, καθώς μπορεί κάποια πράγματα να μην περνούν καν από το μυαλό σας.
 • Βρείτε εναλλακτικές διαδρομές προς την κλινική και διανύστε τη διαδρομή με τον μπαμπά σε διάφορες στιγμές του 24ώρου, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για την μεγάλη μέρα!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_36

Ετοιμάζεστε να μπείτε στο μήνα σας!

Φρούτο: μαρούλι

Μέγεθος εμβρύου:  46-49 εκατοστά, ζυγίζει 2.700 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Η ανάπτυξη του μωρού σας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα γίνεται με πιο βραδείς ρυθμούς για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας. Έχει πλέον κανονικές αναλογίες και παίρνει περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα.
 • Το χνούδι που κάλυπτε μέχρι πρότινος το σώμα του έχει σχεδόν εξαφανιστεί, όπως και το εμβρυικό σμήγμα.
 • Τα οστά του κρανίου του δεν έχουν συνενωθεί ακόμα, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του κεφαλιού την ώρα του τοκετού. Ωστόσο ο σκελετός του έχει σκληρύνει επαρκώς.
 • Όλα τα όργανά του είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έξω κόσμου και το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί τώρα να το προστατέψει από διάφορες λοιμώξεις.

Η μαμά:

 • Το μωρό σας αρχίζει να παίρνει τη θέση του στη μήτρα σας και αυτό σας ανακουφίζει κάπως από την δυσκολία στην αναπνοή. Όμως, η νέα αυτή θέση του σας δημιουργεί ακόμη πιο συχνά την ανάγκη να επισκεφθείτε το μπάνιο.
 • Συγκεντρώστε τις απορίες σας για το μεγάλο γεγονός που πλησιάζει και ενημερωθείτε από το γιατρό σας, ώστε να νιώθετε προετοιμασμένη!

Pregnancy Symptoms:

 • Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα
 • Πολύ πιο συχνή ούρηση
 • Κολπικά υγρά με λίγο αίμα μετά από κολπική εξέταση ή ερωτική επαφή. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Αλλαγές στην εμβρυϊκή κίνηση
 • Καούρα και δυσπεψία
 • Φαγούρα στην κοιλιά
 • Πρήξιμο στα άκρα
 • Αϋπνίες

Η νέα σας ζωή:

Όλα είναι σχεδόν έτοιμα και εσείς είστε πιο alert από ποτέ. Ακούτε το σώμα σας και αποκωδικοποιείτε τα σημάδια. Πείτε «ναι» σε ό,τι σας χαλαρώνει και σας βοηθά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Το μωράκι σας μπορεί να θελήσει να σας δει νωρίτερα από όσο υπολογίζατε και σε μια τέτοια στιγμή ο πανικός δεν βοηθά. Μοιραστείτε με το σύντροφο και τα οικεία σας πρόσωπα την ανησυχία σας και ζητήστε τους να οργανωθείτε μαζί ώστε να αισθανθείτε ασφάλεια!

Tips / Must Do:

 • Η μείωση της εμβρυικής κίνησης δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ωστόσο, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι όλα θα πάνε καλά, δοκιμάστε κάτι γλυκό. Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν με τη ζάχαρη και αρχίζουν να κινούνται μετά από λίγο.
 • Συμβουλευτείτε το γιατρό και τη μαία σας για όσα θα πρέπει να κάνετε αυτό το διάστημα, ώστε να είστε προετοιμασμένη για τη μεγάλη μέρα. Ζητήστε τους να σας εξηγήσουν πως μπορεί να κυλήσει η διαδικασία ώστε να μπορείτε να «έχετε τον έλεγχο» και να παραμείνετε ήρεμη –όσο είναι δυνατό- κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_37

Almost ready to go!

Φρούτο: ματσάκι σέσκουλα

Μέγεθος εμβρύου: 48-50 εκατοστά, ζυγίζει 2.850 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Έχετε ένα κλινικά έτοιμο μωρό! Το μωράκι σας έχει άριστες πιθανότητες να επιβιώσει εκτός μήτρας με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη!
 • Αν ο τοκετός αρχίσει τώρα, δε θα γίνει προσπάθεια καθυστέρησής του καθώς το μωράκι σας είναι πλήρως ανεπτυγμένο και ικανό να επιβιώσει σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της μήτρας.
 • Ωστόσο, οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης είναι σημαντικές, καθώς επιτρέπουν στον εγκέφαλο και τα πνευμόνια να ωριμάσουν πλήρως. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα που περνάει παίρνει σε βάρος περίπου 250-500 γραμμάρια.

Η μαμά:

Ο τοκετός μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, για αυτό πρέπει να είστε έτοιμη να αναγνωρίσετε τα σημάδια:

 • Το μωρό "κατεβαίνει" χαμηλά στη λεκάνη σας: Θα αισθανθείτε την πίεση του μωρού πολύ χαμηλά στη λεκάνη.
 • Αυξημένα παχύρευστα κολπικά υγρά με λίγο αίμα.
 • Σπάσιμο των νερών.
 • Διάρροια.
 • Συχνές και επώδυνες συσπάσεις: Όταν οι συσπάσεις γίνουν όλο και πιο συχνές -κάθε 10 λεπτά, έντονες και επώδυνες.
 • Περισσότερες και πιο δυνατές συσπάσεις Braxton Hicks.
 • Pregnancy Symptoms:
 • Αλλαγές στην εμβρυϊκή κίνηση
 • Καούρα και δυσπεψία
 • Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα
 • Πολύ πιο συχνή ούρηση
 • Κολπικά υγρά με λίγο αίμα μετά από κολπική εξέταση ή ερωτική επαφή
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Πρήξιμο στα άκρα και κράμπες στα πόδια
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Ανυπομονησία

Η νέα σας ζωή:

Τις τελευταίες εβδομάδες τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας είναι κατά βάση ίδια. Όπως προείπαμε, ο τοκετός μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που νιώσετε κάτι ασυνήθιστο ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Stay calm, the baby is coming soon!

Tips / Must Do:

 • Καθώς έχετε ακόμα λίγο χρόνο, κάντε μια μικρή έρευνα αγοράς για τα πρώτα παιχνίδια, αξεσουάρ ή ακόμη και κάποια βιβλία για το μωράκι σας. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ημέρες για να οργανώσετε τα πράγματα του και να βεβαιωθείτε πως τα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται ήδη στις σωστές θέσεις.
 • Φροντίστε να ελέγξετε την κατάσταση του οχήματος, ώστε να μην σας «προδώσει» την πιο κρίσιμη στιγμή και, προς θεού, μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με καύσιμα!
 • Εντοπίστε τον πιο ψύχραιμο οδηγό της οικογένειας ή της παρέας σας και ζητήστε του να είναι σε ετοιμότητα καθώς η συγκίνηση και ο ενθουσιασμό του dad to be μπορούν να επιφέρουν εκπλήξεις!
 • Τοποθετείστε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. Αν δυσκολεύεστε, αναζητήστε οδηγίες στο Google ή «how to» βίντεο στο youtube. Θα σας λύσουν τα χέρια!
 • Το μασάζ στο περίνεο μπορεί να κάνει την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ κόλπου και πρωκτού πιο ελαστική, ώστε στον τοκετό να τραυματιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ή να μη χρειαστεί περινεοτομή. Ιδανικά γίνεται από την 34η εβδομάδα, 3-4 φορές / εβδομάδα για 5 λεπτά κάθε φορά.
 • Κάντε ένα τελευταίο check στα must have του δωματίου και δείτε τι θα κάνετε με το μεγαλύτερό σας παιδάκι -αν έχετε- όσο εσείς θα λείπετε στο μαιευτήριο.

Ο Μπαμπάς: 

Μετράει τις ημέρες, ελέγχει τα πράγματα συνεχώς, τεστάρει τα αντανακλαστικά του και σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο στο χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί και να μεταφέρει εσάς και τα απαραίτητα στο αυτοκίνητο για τη μεγάλη στιγμή. Μην τον παρεξηγείτε! Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να λειτουργήσει σαν σουπερ ήρωας, call him “superdad”!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_38

Λίγο πριν την πρώτη σας συνάντηση!

Φρούτο: πράσο

Μέγεθος εμβρύου: πάνω από 50 εκατοστά, ζυγίζει 3 κιλά

Το μωρό: 

 • Το μωρό σας εξακολουθεί να συσσωρεύει λίπος, το οποίο εκτός από την «αφράτη» όψη που του δίνει θα το βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός του όταν βγει από τον “προστατευμένο κόσμο” της μήτρας.
 • Οι πνεύμονες παράγουν το λεγόμενο "επιφανειοδραστικό παράγοντα" (surfactant) που θα τους βοηθήσει να "ανοίξουν" και να δεχθούν τον αέρα.

Η μαμά:

 • Τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες η κοιλιά σας δε θα μεγαλώσει άλλο και το βάρος σας μένει σταθερό.
 • Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους είναι φυσιολογικό τις τελευταίες εβδομάδες. Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας εάν πρηστούν υπερβολικά ή απότομα, εάν πρηστείτε στο πρόσωπο ή γύρω από τα μάτια, ή χάσετε ξαφνικά βάρος. Ενημερώστε τον επίσης εάν έχετε δυνατούς ή επίμονους πονοκεφάλους, αλλαγές στην όρασή σας, πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία ή εμετό. Όλα αυτά είναι συμπτώματα της προεκλαμψίας.

Pregnancy Symptoms:

 • Πολύ πιο συχνή ούρηση, κολπικά υγρά με λίγο αίμα μετά από κολπική εξέταση ή ερωτική επαφή
 • Αϋπνίες
 • Διάρροια
 • Αίσθηση κνησμού στην κοιλιά
 • Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
 • Μπορεί να στάζει πρωτόγαλα από τις θηλές
 • Συσπάσεις Braxton Hicks

Η νέα σας ζωή:

Οι μέρες που έχουν απομείνει μέχρι να δείτε το μωράκι σας είναι ελάχιστες, όπως και ο ελεύθερος χρόνος που θα έχετε μετά τη γέννηση του! Για αυτό, αξιοποιείστε αυτές τις μέρες για την προσωπική σας περιποίηση και την προετοιμασία του σπιτιού και τις οικογένειας για το νέο μέλος. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά εξηγήστε τους τις πρόκειται να συμβεί και κανονίστε ποιος θα τα φροντίσει για τις ημέρες που θα λείψετε στην κλινική. Δημιουργείστε για αυτά ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα και δείξτε τους ότι η άφιξη του νέου μωρού δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγάπη που έχετε για εκείνα. Αν έχετε κατοικίδιο πρέπει επίσης να βρείτε ποιος θα το φροντίσει για τις πρώτες «δύσκολες» ημέρες!

Tips / Must Do:

 • Ένας καλός κανόνας για τις συσπάσεις τοκετού: Αν οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες και σταματούν όταν κινείστε ή αλλάζετε θέση, τότε δεν είναι συσπάσεις τοκετού.
 • Μην θορυβηθείτε εάν νιώθετε λιγότερες κινήσεις του μωρού σας. Ο χώρος είναι πια αρκετά μικρός για εκείνο. Εάν θέλετε να προκαλέσετε κίνηση, δοκιμάστε κάτι γλυκό, καθώς τα μωρά αντιδρούν με τη ζάχαρη και αρχίζουν να κινούνται μετά από λίγο.
 • Εάν σας φαγουρίζει η κοιλιά σας βάλτε λίγο λαδάκι  με βιταμίνη Ε, πάντα με απαλές κινήσεις!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_39

Το μωράκι σας είναι έτοιμο να γεννηθεί!

Φρούτο: μικρό καρπούζι

Μέγεθος εμβρύου: 51 εκατοστά, ζυγίζει 3.200 γραμμάρια

Το μωρό: 

 • Κινείται λιγότερο καθώς ο χώρος στη μήτρα σας είναι πια εξαιρετικά περιορισμένος και το μέγεθος τους ιδιαίτερα αυξημένο.
 • Θεωρείται «τελειόμηνο», είναι δηλαδή πλήρως ανεπτυγμένο και έτοιμο να γνωρίσει τον έξω κόσμο. Εξακολουθεί να συσσωρεύει λίπος στο σώμα του μέχρι και την τελευταία στιγμή.
 • Ο εγκέφαλός του συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξη, ενώ εσείς μπορεί να βιώνετε τα πρώτα σημάδια της γέννας.

Η μαμά:

 • Το τελευταίο διάστημα οι συναντήσεις σας με το γιατρό είναι πιο συχνές και πάντα έχετε κάτι νέο να ρωτήσετε. Η ερώτηση που κυριαρχεί λίγο πριν την γέννηση: Πώς καταλαβαίνω ότι «έσπασαν τα νερά»; Μην ντραπείτε να μοιραστείτε το άγχος και τις απορίες σας. Όσο πιο προετοιμασμένη είστε ψυχολογικά, τόσο πιο ήρεμα μπορεί να αντιδράσετε,
 • Στο σπάσιμο των νερών μπορεί να νιώσετε μια απότομη ροή υγρού ή να αισθανθείτε μουσκεμένη. Η ποσότητα υγρού που θα χάσετε μπορεί να ποικίλει από ροή σταγόνων έως σημαντική ροή. Πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Pregnancy Symptoms:

 • Συσπάσεις Braxton Hicks
 • Μειωμένη συχνότητα εμβρυϊκών κινήσεων
 • Σπάσιμο νερών
 • Καούρα και δυσπεψία
 • Διάρροια, αιμορροΐδες
 • Κολπικά υγρά με λίγο αίμα
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και τη μέση

Η νέα σας ζωή:

Η μεγάλη μέρα πλησιάζει και εσείς ανυπομονείτε! Καταλαβαίνουμε τον ενθουσιασμό σας απόλυτα, όμως οφείλετε να μετριάσετε τη νευρικότητα σας ώστε να μην τη μεταδώσετε στο έμβρυο. Χαλαρώστε, ξεκουραστείτε, δείτε φίλους ώστε να σας φύγει το άγχος και, αν είστε πιο δημιουργικός τύπος, φτιάξτε ένα handmade ενθύμιο για το μωρό σας: καταγράψτε τις σκέψεις σας λίγο πριν την άφιξη του, κάντε ένα κολάζ με τις αγαπημένες σας φωτογραφίες και, πριν προλάβετε να το καταλάβετε, θα έχετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας!

Tips / Must Do:

 • Οι καούρες ίσως δεν σκοπεύουν να σας εγκαταλείψουν μέχρι τον τοκετό. Τα μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.
 • Ελέγξτε τα καύσιμα του αυτοκινήτου, φροντίστε να έχετε μπαταρία στο τηλέφωνο και κάθε απαραίτητο gadget και όλα τα τηλέφωνα «πρώτης ανάγκης» έτοιμα προς χρήση!

Ο Μπαμπάς: 

Ανυπομονεί όσο εσείς, αγχώνετε όσο εσείς και νιώθει πιο συγκινημένος από ποτέ –όπως εσείς-. Είναι έτοιμος να σας εντυπωσιάσει με τα μοναδικά skills οργάνωσης που καλλιεργεί τόσο καιρό και στέκει «άγρυπνος φρουρός» πάνω από την αγαπημένη του κοιλίτσα. Μην σταματάτε να δείχνετε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σας στον αφανή ήρωα αυτής της περιπέτειας!

 

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.

week_40

Έφτασε η στιγμή!

Φρούτο: μικρή κολοκύθα

Μέγεθος εμβρύου: 50-52 εκατοστά, ζυγίζει 3.300 γραμμάρια (το βάρος και το μήκος είναι ενδεικτικά και μπορεί να διαφέρουν από έμβρυο σε έμβρυο)

Το μωρό: 

 • Μέσα στη μήτρα σας είναι σφιχτά κουλουριασμένο, οι κινήσεις του είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω της ανεπάρκειας χώρου, ενώ έχει βρει την θέση του για τον τοκετό.
 • Εξακολουθούν να μεγαλώνουν τα νύχια και τα μαλλιά του.
 • Τα οστά του κρανίου του δεν έχουν συνενωθεί ακόμα για να διευκολυνθεί η έξοδος του κεφαλιού την ώρα του τοκετού.
 • Είναι έτοιμο να σας συναντήσει!

Η μαμά:

Η μέρα του τοκετού είναι πιο κοντά από ποτέ και εσείς ίσως να έχετε δει ήδη τις πρώτες σταγόνες μητρικού γάλακτος στο σουτιέν σας. Σκέφτεστε το θηλασμό και ένας μίνι πανικός ξεκινά. Ο θηλασμός είναι ένα πραγματικό δώρο για εσάς και το μωρό σας αλλά μπορεί για κάποιες από εσάς να είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απογοητευτείτε ή να θυμώσετε με τον εαυτό σας. Ζητήστε συμβουλές από τη μαία σας ή πιο έμπειρες μητέρες και όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει. Διατηρήστε την ψυχραιμία και τη θετική σας διάθεση!

Pregnancy Symptoms:

 • Συσπάσεις Braxton Hicks
 • Μειωμένη συχνότητα εμβρυϊκών κινήσεων
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Διαστολή του τραχήλου της μήτρας
 • Διάρροια
 • Κράμπες στα πόδια
 • Αϋπνίες

Η νέα σας ζωή:

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Η συμπλήρωση της 40ης εβδομάδας κύησης σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας, βάσει της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού (ΠΗΤ) που ορίστηκε από το γιατρό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Μια μικρή καθυστέρηση της γέννησης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ημερομηνία σύλληψης δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς, επομένως κάποια χρονική απόκλιση είναι πιθανή. Ο γιατρός σας ξέρει πότε θα χρειαστεί να επέμβει! Εμπιστευτείτε τον και χαλαρώστε!

Tips / Must Do:

 • Εάν είναι αρκετά δύσκολο να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε σε μία πολυθρόνα ή έναν καναπέ.
 • Προσφέρετε στον εαυτό σας κάποιες απολαύσεις, ώστε να είστε χαλαρή και χαρούμενη όσο πλησιάζει ο τοκετός: κάντε ένα πεντικιούρ ή δείτε μια ταινία ή την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix,  διαβάστε ένα βιβλίο.
 • Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο σας κάντε σεξουαλικές επαφές να βοηθήσετε στον φυσιολογικό τοκετό και βιώστε μαζί την πιο γλυκιά αναμονή!

Ευχαριστούμε τον Δρ. Ιωάννη Καλογήρου για την πολύτιμη συμβολή του στο άρθρο.