Pregnancy Months 9

Ο 9ος μήνας της εγκυμοσύνης - Ο ομορφότερος μήνας της ζωής σας

Καλωσήρθες στον πιο όμορφο και συναρπαστικό μήνα της κοινής σας ζωής! Μπορεί να μην έχεις αγκαλιάσει το μωρό σου ακόμη, αλλά η μεγάλη μέρα πλησιάζει και κάθε στιγμή είναι ικανή να σε φέρει ένα βήμα κοντύτερα στην πιο υπέροχη αγκαλιά που θα έχεις βιώσει ποτέ. Το μωρό σου είναι έτοιμο να σε αντικρίσει και, όσο κι αν αισθάνεσαι ανασφάλεια, αγωνία και άγχος, μόλις το κοιτάξεις για πρώτη φορά, θα καταλάβεις αμέσως πως το μητρικό σου ένστικτο είναι αυτό που θα σε οδηγεί από εδώ και στο εξής στη ζωή σου... 

Το λεγόμενο «ένστικτο της φωλιάς» χτυπάει το δικό του καμπανάκι και μαζί με τον σύντροφό σου φτιάχνετε –πέρα από το δωμάτιο του μωρού– και όλο το υπόλοιπο σπίτι. Κρίσεις καθαριότητας και διακόσμησης αποτελούν καθημερινότητα, καθώς ένα ένστικτο χαμένο στο βάθος των χιλιετιών ωθεί τους parents-to-be στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το μωρό που έρχεται! Επιστημονικά, τα πολύ υψηλά επίπεδα της ωκυτοκίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με το μητρικό δέσιμο, αλλά και της προλακτίνης, της «ορμόνης της φωλιάς» όπως τη χαρακτηρίζουν, σε κάνουν να θέλεις να βάλεις το σπίτι σας σε απόλυτη τάξη και να δημιουργήσεις μια ενέργεια που θα σε κάνει να αισθάνεσαι συναισθηματικά ασφαλής! Go for it, αρκεί να μη σηκώνεις βάρη! Άφησε τη μετακίνηση των καναπέδων για κάποιον άλλο! 

boom 9ος μήνας εγκυμοσύνης
Photo by Dragos Gontariu on Unsplash

ΕΣΥ

Νιώθεις κούραση, κούραση, κούραση! Είναι στιγμές που απλά θες να γεννήσεις για να «λυτρωθείς» και άλλες που θες να κρατήσεις για πάντα το μωρό στην κοιλιά σου, για να μη χάσεις ποτέ αυτό το μαγικό συναίσθημα. Άσε τη φύση να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή...

 

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

Είναι έτοιμο για τον έξω κόσμο! Αν γεννηθεί τώρα, έχει τις πιθανότητες με το μέρος του ώστε να μη χρειαστεί καμία υποστήριξη. Είναι κλινικά ώριμο!

Το μωρό αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα και συνεχίζει ακάθεκτο να παίρνει βάρος. Εφόσον δεν υπάρχει κάποια παθολογία στην κύηση, το μωρό σας, ανάλογα και με την εβδομάδα που θα γεννηθεί, θα είναι από 3.000 έως 3.500 γραμμάρια, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι περισσότερο ή λιγότερο βάρος υποδεικνύει κάτι παθολογικό. 

«Πιπιλάει» το αμνιακό υγρό ενώ ο καρδιακός ρυθμός του σταδιακά επιβραδύνεται για να φτάσει στους 120 με 160 παλμούς το λεπτό.

 

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Η μήτρα σου έχει μέγεθος περίπου 30 x 20 εκατοστά. Να αναφέρουμε ότι πριν μείνεις έγκυος ήταν περίπου 7.5 x 2.5 εκατοστά...

Το στήθος σου είναι πολύ ευαίσθητο και είναι πολύ πιθανό να σε ενοχλεί ακόμα και το σουτιέν. Ίσως δεις ένα λευκό υγρό που λέγεται «πύαρ» και είναι το πρώτο γάλα του μωρού!

Πλέον αναπνέεις αρκετά πιο εύκολα, καθώς το μωρό σου κατεβαίνει πιο χαμηλά στην πυελική κοιλότητα, απελευθερώνοντας το διάφραγμά σου. Βέβαια, τώρα πιέζει την ουροδόχο κύστη.

boom 9ος μήνας εγκυμοσύνης
Photo by Aditya Romansa on Unsplash

TIPS

  • Προετοιμάσου για τη μεγάλη μέρα, έλεγξε πως είναι πλυμένα όλα τα απαραίτητα του μωρού (ρουχαλάκια, σεντονάκια κ.ά.), κάντε με τον σύντροφό σου δύο τρεις φορές τη διαδρομή ως το μαιευτήριο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και ανακαλύψτε εναλλακτικές διαδρομές που θα φανούν σωτήριες σε περίπτωση κίνησης.
  • Μην κουράζεσαι και, όσο μπορείς, προσπάθησε να είσαι ήρεμη, τόσο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.
  • Μπορείς να έχεις ερωτικές επαφές – πάντα με την άδεια του γιατρού σου. Μη φοβάσαι, το μωρό σου εκείνη την ώρα είναι πολύ πιθανό να κοιμάται!
  • Μια μικρή βόλτα την ημέρα σε ώρες που δεν έχει ζέστη και ήλιο είναι ιδανική, καθώς η άσκηση θα διευκολύνει την εμφάνιση των συσπάσεων που θα οδηγήσουν στον τοκετό!
  • ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ! Καταλαβαίνουμε τα άγχη, τις εκκρεμότητες, τις αγωνίες, όμως πλέον είσαι έτοιμη να ζήσεις το απόλυτο όνειρο. Απόλαυσέ το, χαλάρωσε, ζήσε τις στιγμές. Σε λίγες μέρες ή ώρες θα κρατάς στα χέρια σου τον πιο σπουδαίο θησαυρό της ζωής σου!

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μόλις μπεις στον 9ο μήνα επισκέπτεσαι τον γιατρό σου κάθε εβδομάδα!

Γενική Αίματος

Γενική Ούρων

Σάκχαρο

Τοξόπλασμα

Καρδιοτοκογράφημα

 

Baby | Definition (noun)

A little bit of heaven sent down to Earth...

 

Pregnancy months

Τι συμβαίνει κάθε μήνα της εγκυμοσύνης σας

 

1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9