5 νόστιμες, λαχταριστές & θρεπτικές συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδιά, με βασικό συστατικό το αλεύρι των Μύλων Αγίου Γεωργίου

Εύα Ανυφαντή
Mon, 19/10/2020 - 11:20

Κάθε φορά που ένας διατροφολόγος επισημαίνει πόσο σημαντική είναι για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών η κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, το ντίνκελ και τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι μαμάδες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων την απάντηση των παιδιών τους: Εγώ αυτό δεν το τρώω! Αφού, όμως, τα παιδιά λατρεύουν το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, γιατί να μην παίξουμε το αγαπημένο τους παιχνίδι και στην κουζίνα, “κρύβοντας” θρεπτικούς θησαυρούς μέσα σε φαγητά και λιχουδιές που λατρεύουν; Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ως πρώτη ύλη τα ωφέλιμα αλεύρια των Μύλων Αγίου Γεωργίου και μεταμορφώνουμε μπισκότα, τυροπιτάκια και πίτσες σε super foods!  

Πίτσα, η ακαταμάχητη!

Δεν υπάρχει παιδί που να μην τρελαίνεται για πίτσα. Ευκαιρία, λοιπόν, να κρύψουμε στη ζύμη της βιταμίνες Ε, Β1, Β2 φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Πώς; Χρησιμοποιώντας απλά το αλεύρι ολικής άλεσης που αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες. 

BOOM tip: Καλό είναι να να αναμειγνύετε το αλεύρι ολικής άλεσης με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι τσουρεκιού ή ζυμωτό αναλόγως το τι θέλετε να φτιάξετε!

  • 150 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ.μαγιά ξηρή
  • 250 γρ.νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ.μέλι
  • 1 κ.σ.ελαιόλαδο
  • αλάτι

How to

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά .
  • Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα δύο είδη αλεύρων, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολάκι το οποίο έχουμε λαδώσει, σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη, αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, αλευρώνουμε τον πάγκο για να μην κολλήσει η ζύμη και ανοίγουμε με το πλάστη σε διάμετρο 25-30 εκ. Το ζυμάρι βγάζει μία μεγάλη ή δύο κανονικές πίτσες.
  • Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφη τη περιφέρεια της πίτσας (το γύρω-γύρω).
  • Βάζουμε ό,τι υλικά θέλουμε
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Γλυκά muffins: Ό,τι πρέπει για πρωί Κυριακής!

Τι καλύτερο από το να ξυπνήσουν τα παιδιά και να μοσχομυρίζει το σπίτι αφράτα φρεσκοψημένα muffins στα οποία αποκλείεται να αντισταθούν; Και φυσικά, δεν χρειάζεται να μάθουν πως τα έχετε φτιάξει με αλεύρι βρώμης, που περιέχει υψηλή διατροφική αξία γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και β-γλυκάνες που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 

  • 150 γρ.αλεύρι βρώμης
  • 150 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ.μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ.baking powder
  • 0,75 κ.γ.σόδα
  • 0,25 κ.γ.κανελα
  • 0,50 κ.γ.αλάτι
  • 2μήλα, καθαρισμένα & πολτοποιημένα
  • 120 γρ.ξινόγαλο
  • 1 κ.σ.Λάδι
  • 1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
  • 1αυγό
  • 75 γρ.Λευκή Ζάχαρη

How to

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε την φόρμα των muffins
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αλεύρια, την μαύρη ζάχαρη, το baking powder, την σόδα την κανέλα και το αλάτι
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το μήλο, το ξινόγαλο, το λάδι, την βανίλια και το αυγό. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των αλευριών και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν
  • Ρίχνουμε το μείγμα στις θήκες και πασπαλίζουμε με την λευκή ζάχαρη
  • Ψήνουμε για 16-18 λεπτά, αφήνουμε για λίγα λεπτά στις θήκες να κρυώσουν και ξερφορμάρουμε

______________________________________________________________________________________________________________________________

Μπισκότα με πορτοκάλι και κανέλα: I love you like milk loves cookies!

Δεν υπάρχει παιδί που να πει όχι σε ένα μπισκότο και δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για το πρωινό γάλα. Επειδή όμως το πρωινό είναι και το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι extra θρεπτικό και δυναμωτικό. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε στη ζύμη αλεύρι Ντίνκελ Ολικής Άλεσης Πετρόμυλου, που προέρχεται από το σιτάρι triticum spelta και μαζί με το δίκοκκο σιτάρι (triticum dicoccum) θεωρούνται τα αρχαιότερα δημητριακά. Είναι αλεύρι υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες και επιπλέον αποτελεί πηγή φωσφόρου, βιταμίνης Β1 (Θειαμίνη) και Β6, ενώ αλέθεται σε πετρόμυλο διατηρώντας τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά.

  • 55 γρ.βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ.ζάχαρη καστανή
  • 1αυγό
  • 1 κ.σ.ξύσμα πορτοκαλιού
  • 180 γρ.αλεύρι ντίνκελ
  • 0,50 κ.γ.μαγειρική σόδα
  • 0,25 κ.γ.αλάτι
  • 0,25 κ.γ.κανέλα

How to

  • Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ντίνκελ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα
  • Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε ώστε να σχηματιστεί μαλακή ζύμη
  • Με κουτάλι παίρνουμε ισομεγέθεις μπαλίτσες από το μείγμα και τις τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τις πιέζουμε ελαφρώς με πιρούνι
  • Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ºC για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν
  • Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς

______________________________________________________________________________________________________________________________

Τυροπιτάκια: οι “άσοι” στο μανίκι της μαμάς!

Πρόκειται για αγαπημένο, all time classic σνακ passe-partout, ιδανικό για βόλτες, εκδρομές, παιδικά πάρτι και lunchbox. Πώς θα τα κάνουμε όμως όσο πιο αγνά και υγιεινά γίνεται; Χρησιμοποιώντας αλεύρι βιολογικό, που προέρχεται από πιστοποιημένα μαλακά σιτάρια βιολογικής γεωργίας. Μάλιστα, οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου είναι οι πρώτοι που λειτούργησαν πρότυπο βιολογικό μύλο στις εγκαταστάσεις τους.

  • 300 γρ.αλεύρι βιολογικό
  • 300 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 mlελαιόλαδο
  • 1 κ.γ.baking powder
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ.φέτα σε τρίμματα
  • λίγο πιπέρι
  • δυόσμο ξερό
  • 1αυγό για επάλειψη

How to

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το λάδι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Προσθέτουμε το baking powder και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε, λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και να μην θρυμματίζεται στα χέρια μας
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2-3 κομμάτια, και με ένα πλάστη ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο. Με ένα κουπάτ στρογγυλό ή με ένα κόφτη πίτσας, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις
  • Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύοντας την τριμμένη φέτα με το πιπέρι και με δυόσμο
  • Βάζουμε σε κάθε ένα κομμάτι ζύμης από 1 κουταλιά γέμισης και κλείνουμε την ζύμης, ώστε να έχουμε τυροπιτάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου. Μπορούμε με ένα πιρούνι να πιέσουμε καλά στις άκρες, ώστε να κλείσει καλά το τυροπιτάκι
  • Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό από πάνω. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τυροπιτάκια

______________________________________________________________________________________________________________________________

Μπισκότα σοκολάτας με τρία μόνο υλικά: Το ευ - ζην είναι τελικά ζήτημα επιλογής!

Πώς γίνεται μια συνταγή με μόνο τρία υλικά να είναι και θρεπτική και νόστιμη; Αν αντικαταστήσουμε το απλό αλεύρι με αλεύρι Ζην που παράγεται από το δίκοκκο σιτάρι, και είναι από τα αρχαιότερα είδη σιταριού (12.000 π.Χ.) που στην αρχαία Ελλάδα διακινούταν μέσω του λιμανιού Ζέας. Αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο και είναι υψηλής διατροφικής αξίας καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και επιπλέον αποτελεί πηγή φωσφόρου, βιταμινών Β1  (Θειαμίνη), Β3 (Νιασίνη) και Β6.

Θα χρειαστείτε μόνο 

  • 240 γρ.πραλίνα φουντουκιού
  • 1αυγό
  • 180 γρ.αλεύρι Ζην

How to

  • Σε μπολ ανακατεύουμε την πραλίνα και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να σχηματιστεί πηχτή ζύμη
  • Παίρνουμε ισομεγέθη κομμάτια (περίπου 1 γεμάτη κ.σ.) απ’ τη ζύμη, τα σχηματίζουμε σε μπαλίτσες και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου, περασμένο με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση μεταξύ τους
  • Με τα δάχτυλα, πιέζουμε ελαφρά τις μπαλίτσες ζύμης
  • Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 12-14 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι άκρες αλλά το κέντρο τους να είναι μαλακό
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα βγάζουμε απ’ το ταψί προσεκτικά


Περιηγηθείτε στο site των Μύλων Αγίου Γεωργίου και ανακαλύψτε μοναδικές εύκολες και γρήγορες συνταγές που λατρεύουν μικρού και μεγάλοι!

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Site: www.alevri.com/

Facebook: alevri.com.gr

Instagram: myloiagiougeorgiou 

Youtube:MyloiAgiouGeorgiou

Nothing says HOME like the smell of baking