5 πράγματα που κερδίζουν τα παιδιά παίζοντας στην άμμο

Boom Team
Tue, 02/08/2022 - 16:18

Από την Ελίνα Μαυροπούλου, δημιουργό του @thekids.society 

Ποιο παιδί δεν ανυπομονεί να έρθει το καλοκαίρι για να παίξει με τα κουβαδάκια του στην άμμ; Το παιχνίδι στην παραλία είναι μία από τις πιο αγαπημένες και όμορφες δραστηριότητες του καλοκαιριού. Το ξέρατε όμως ότι το ελεύθερο παιχνίδι στην άμμο έχει πολλά και σημαντικά οφέλη;

play_on_sand
Photo by Rawpixel.com on Freepik

1. Ενισχύεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός

Τα παιδιά, όταν παίζουν με την άμμο, χρειάζεται να συντονίσουν τις κινήσεις των χεριών για να χτίσουν ένα κάστρο. Ακόμα και το γέμισμα του κουβά χρειάζεται συγκέντρωση και συντονισμό κινήσεων από τα παιδιά.

2. Ενίσχυση λεπτής και αδρής κινητικότητας

Με το παιχνίδι στην άμμο, τα παιδιά εξασκούν τους μυς και των χεριών αλλά και του υπόλοιπου σώματος, καθώς ζυμώνουν την άμμο με τα δάχτυλα αλλά και τη μεταφέρουν με το φτυάρι και με τα κουβαδάκια. Επίσης, κατανοούν καλύτερα τα διάφορα μέρη του σώματός τους, μια σπουδαία κατάκτηση για τα παιδιά 2-3 ετών.

3. Έρχονται σε επαφή με μαθηματικές έννοιες

Τα παιδιά, όταν παίζουν με την άμμο, μπορούν να σχηματίσουν αριθμούς και σχήματα, ενώ ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με βασικές έννοιες της φυσικής, όπως η αλλαγή της άμμου από κόκκους σε λάσπη. Επίσης, αποκτούν χωρική αντίληψη, καθώς παρατηρούν πόση άμμο χωράει το κουβαδάκι ή πού πρέπει να χτίσουν το κάστρο για να μην το παρασύρει το κύμα.

play_on_sand
Photo by Pichara Bann on Unsplash

4. Επίλυση προβλημάτων

Κατά την κατασκευή ενός κάστρου, τα παιδιά θα πρέπει να λύσουν προβλήματα όπως η τοποθεσία του κάστρου, ώστε να μην το πάρει το κύμα, πόσο μεγάλο ή μικρό θα πρέπει να είναι, ή με ποιον τρόπο θα το διακοσμήσουν.

5. Εξασκούν τις επικοινωνιακές δεξιότητες και καλλιεργείται η συνεργασία

Όταν τα παιδιά φτιάχνουν ένα κάστρο και συνεργάζονται είτε με τους γονείς αλλά ειδικά με άλλα παιδιά, θα πρέπει να μοιράσουν τις αρμοδιότητες και να συμφωνήσουν για το τι θα φτιάξουν.

6. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους

Η άμμος είναι η ιδανική ευκαιρία για να μάθουμε στα παιδιά λέξεις και να τα βοηθήσουμε να σχηματίσουν γράμματα, ενώ ταυτόχρονα, όταν τα παιδιά εξηγούν στους γονείς πώς παίζουν με την άμμο, μαθαίνουν νέες λέξεις. Ακόμα, παίζοντας μαθαίνουν λέξεις που έχουν σχέση με μαθηματικές έννοιες όπως: «λίγο», «πολύ», «άδειο», «γεμάτο».

Info: Γράψτε γράμματα στην άμμο, φτιάξτε παλάτια για πρίγκιπες και πριγκίπισσες, δημιουργήστε κανάλια και φράγματα για το νερό. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν και να εξερευνήσουν την άμμο όσο θέλουν. Πάντα με καπέλο, προσοχή και αντιηλιακό.

Καλά παιχνίδια στην άμμο, και μην ξεχνάτε: Δεν αφήνουμε ποτέ μα ποτέ τα παιδιά στην παραλία χωρίς επίβλεψη!

 

Ευχαριστούμε την Ελίνα Μαυροπούλου, Νηπιαγωγό & Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ: Επιστήμες της Αγωγής & της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση & Ηγεσία - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

@thekids.society