8 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι ευτυχισμένοι γάμοι

Γεωργία Καρκάνη
Wed, 14/02/2024 - 17:10

Όταν σε έναν γάμο έρχονται τα παιδιά, δεν δυναμώνει μόνο η αγάπη αλλά και τα προβλήματα. Διαφωνίες για τον τρόπο ανατροφής τους, εξάντληση, στρες, οικογενειακά έξοδα είναι ανάμεσα στους παράγοντες που βάζουν σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία τη σχέση. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά  είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας να αναπτύξουμε κάποιες δεξιότητες και στρατηγικές για να κάνουμε τον γάμο μας πιο ισορροπημένο και ευτυχισμένο. Ποιες είναι αυτές; 

boom-couple
People photo created by senivpetro - www.freepik.com

1. Δεν διστάζουμε να ζητήσουμε από τον σύντροφό μας να δείξει ότι μας αγαπάει, με τρόπους που έχουν σημασία για εμάς. Ακούγεται αυτονόητο, κι όμως σε πολλά ζευγάρια ο ένας περιμένει από τον άλλο να διαβάσει τη σκέψη του. Είτε θέλουμε ο άλλος να μας εκφράσει την αγάπη του κρατώντας ένα βράδυ τα παιδιά για να βγούμε με τις φίλες μας είτε φέρνοντάς μας λουλούδια, το μοιραζόμαστε με το έτερον ήμισυ, ακόμα και αν κάτι μας φαίνεται «γλυκανάλατο», «υπερβολικό» ή «δεδομένο».


2. Όσο πιο άμεσα επιλύσουμε τις διαφωνίες μας, τόσο το καλύτερο. Αν προσπαθήσουμε να τις αγνοήσουμε όχι απλώς δεν θα λυθούν από μόνες τους ως διά μαγείας, αλλά μπορεί να μας γεμίσουν μακροπρόθεσμα θυμό και απογοήτευση, που ίσως ξεσπάσουν με ακραίο τρόπο, ακόμα και με ασήμαντη αφορμή.

3. Δεν σταματάμε ποτέ την προσπάθεια να γνωρίσουμε τον άλλο. Ακόμα και αν δεν θυμόμαστε πόσα χρόνια είμαστε μαζί, ο σύντροφός μας είναι ένα σύμπαν που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να εξερευνούμε. Και για να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας και για να μη χάνουμε ποτέ το ενδιαφέρον μας ο ένας για τον άλλον. Άλλωστε, με την πάροδο του χρόνου σίγουρα θα έχουμε αλλάξει, και αυτός και εμείς.

boom-couple
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

4. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματά του. Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια δεν αναμασούν διαρκώς ο ένας τα ελαττώματα του άλλου. Στην τελευταία περίπτωση, η σχέση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα πολεμικό κλίμα, με διαδοχικές επιθέσεις και άμυνες και από τις δύο πλευρές. Στα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια οι σύντροφοι νιώθουν ευγνωμοσύνη για τις αρετές του αγαπημένου τους και προσπαθούν να τις υπενθυμίζουν ξανά και ξανά στον εαυτό τους, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ή μάλλον ειδικά τότε.

5. Ακούμε στ’ αλήθεια τον άλλον. Το όφελος, έτσι, είναι πολλαπλό. Και ο σύντροφός μας εισπράττει το ενδιαφέρον μας για εκείνον και εμείς τον γνωρίζουμε καλύτερα: καταλαβαίνουμε σε βάθος τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω του.

6. Κάνουμε πραγματικότητα ακόμα και τα όνειρα που θεωρούμε «ακραία». Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν συζητήσαμε για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες της καθημερινότητάς μας, αλλά κάναμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον, σαν να επιστρέψαμε στα εφηβικά μας χρόνια; Ονειροπολώντας, αλλά και κάνοντας πραγματικότητα ακόμα και τα πιο «τρελά» όνειρά μας, ανανεώνουμε και τη σχέση μας και τον ίδιο μας τον εαυτό.

7. Δεν ξεχνάμε το καλό σεξ. Μπορεί να είναι αυτονόητο τον πρώτο καιρό, αλλά όσο περνούν τα χρόνια καταλήγει κάπου στο τέλος των προτεραιοτήτων μας. Όμως η καλή ερωτική ζωή συνεισφέρει και στην προσωπική μας ευεξία και σε μια πιο υγιή και ζωντανή σχέση. Ακόμα και αν χρειαστεί να τη βάλουμε στο πρόγραμμα, οργανώνοντας baby sitting για το Σαββατοκύριακο.

boom-couple
Photo by Jasmine Carter from Pexels

8. Αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που το παρελθόν μας παίζει στο παρόν μας. Επιστρέφει ξανά και ξανά, σαν μοτίβο, για να επηρεάσει τη σχέση με τον σύντροφό μας. Είναι σημαντικό λοιπόν, για να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης μας, να ανατρέξουμε σε αυτό και να αναζητήσουμε το πώς μας επηρεάζει σήμερα. Ακόμα και αν χρειαστεί η βοήθεια ενός ειδικού αν, π.χ., έχουμε την τάση στις σχέσεις μας να διαπράττουμε ξανά και ξανά τα ίδια λάθη.

Inspiration: Motherly.com