Baby on board: Ο απόλυτος οδηγός για το πρώτο ταξίδι με το μωρό

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 08/08/2022 - 22:34

Είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, το πρώτο ταξίδι με το μωρό αποτελεί τεράστια πρόκληση. Ο οδηγός επιβίωσης του BOOM θα σας βοηθήσει να φτάσετε με ασφάλεια –και όσο το δυνατόν λιγότερα κλάματα– στον προορισμό σας.

Βίρα τις άγκυρες!

Book baby’s seat

Τα παιδιά ταξιδεύουν δωρεάν με το πλοίο μέχρι την ηλικία των 5 ετών, αλλά θα πρέπει να εκδίδεται μηδενικό εισιτήριο για εκείνα. Ωστόσο, το ηλικιακό όριο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ακτοπλοϊκή εταιρεία που θα επιλέξετε. Από τη στιγμή που ταξιδεύετε με μωρό, είναι προτιμότερο να κλείσετε εισιτήριο με καμπίνα ή αριθμημένη θέση. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό με τον δωρεάν ναύλο δεν δικαιούται κρεβάτι ή δική του θέση, οπότε θα πρέπει να κλείσετε εισιτήριο για ανήλικο επιβάτη.

Φωτογραφία από @master1305 (Freepik)

Travel tips

 • Μη βιαστείτε να επιβιβαστείτε στο πλοίο. Γλιτώστε την άσκοπη αναμονή στην πύλη του πλοίου που μπορεί να διαταράξει την ηρεμία του μωρού και αποφύγετε τον συνωστισμό. Το ίδιο ισχύει και για την αποβίβαση.
 • Τοποθετήστε το μωρό στον μάρσιπο για μεγαλύτερη άνεση κατά την επιβίβασή σας στο πλοίο και πάρτε μαζί σας το καρότσι για τις ατελείωτες βόλτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
 • Αν δεν θέλετε για λόγους υγιεινής να χρησιμοποιήσετε την αλλαξιέρα που διαθέτουν τα περισσότερα πλοία, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το στρώμα αλλαγής πάνας.
 • Προτιμήστε τις θέσεις με παράθυρο που θα κρατήσουν απασχολημένο το μωρό κοιτώντας τη θάλασσα, αλλά θα σας προσφέρουν και την ιδιωτικότητα που μπορεί να χρειάζεστε κατά τον θηλασμό.
 • Μην ντραπείτε να ζητήσετε τη βοήθεια του πληρώματος για να ανεβείτε τις κυλιόμενες σκάλες ή να ανοίξετε τις βαριές πόρτες του πλοίου. Είναι βέβαιο ότι θα είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει.
 • Αν ταξιδεύετε μόνες με αυτοκίνητο με το μωρό, ενημερώστε το πλήρωμα στο γκαράζ ώστε να σας τοποθετήσει κοντά στην πόρτα που φτάνει στο σαλόνι του πλοίου, για να μη χρειαστεί να παραμείνετε πολλή ώρα μέσα στο γκαράζ με το μωρό.

 

Φωτογραφία από @prostooleh (Freepik)

Παρακαλώ, προσδεθείτε!

Αν και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν τις πτήσεις σε μωρά 7 ημερών και άνω, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα νεογνά –ειδικά τα πρόωρα– να μην πετούν άσκοπα, καθώς είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις. Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε αν η αεροπορική εταιρεία που έχετε επιλέξει διαθέτει περιορισμούς που αφορούν την ηλικία του μωρού και επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον παιδίατρο πριν κλείσετε τα εισιτήριά σας.

Book baby’s seat

Τα μωρά κάτω των 2 ετών μπορούν να ταξιδέψουν στην αγκαλιά των γονιών τους πληρώνοντας βρεφικό ναύλο. Αν ανησυχείτε ότι θα κουραστείτε να κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας, τότε θα χρειαστεί να αγοράσετε τον ναύλο για παιδιά και να τοποθετήσετε στη θέση του αεροπλάνου το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, εγκεκριμένο για χρήση σε αεροσκάφος. Εκτός από το εισιτήριό τους, τα μωρά χρειάζονται το πιστοποιητικό γέννησης ή το βιβλιάριο υγείας τους για να ταξιδέψουν. Για διεθνείς πτήσεις θα χρειαστούν επίσης διαβατήριο, για την έκδοση του οποίου πρέπει να είναι παρόντες και οι δύο γονείς.

Φωτογραφία από Nadya Eugene (Shutterstock)

Travel tips

 • Επιλέξτε μια πτήση που συνάδει με το πρόγραμμα ύπνου του μωρού (νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ). Αν δεν μπορείτε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας όταν συνήθως κοιμάται, προτιμήστε περιόδους της ημέρας που γνωρίζετε ότι είναι πιο ευδιάθετο.
 • Ενώ πολλές μητέρες που θηλάζουν προτιμούν μια θέση δίπλα στο παράθυρο για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, θα διαπιστώσετε ότι οι θέσεις στον διάδρομο είναι πιο άνετες όταν θέλετε να σηκωθείτε για να ηρεμήσετε ένα μωρό που κλαίει.
 • Η επιλογή της σωστής χειραποσκευής μπορεί να είναι σωτήρια όταν ταξιδεύετε με ένα μωρό. Βεβαιωθείτε ότι η mommy bag σας είναι εύκολο να μεταφερθεί και ότι εμπίπτει στους περιορισμούς μεγέθους και βάρους της αεροπορικής εταιρείας που έχετε επιλέξει.
 • Αλλάξτε την πάνα του μωρού πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο αλλά αποφύγετε να το ταΐσετε εκείνο το διάστημα. Αν το κάνετε, μπορεί να αποκοιμηθεί και να ξυπνήσει κλαίγοντας μέσα στο αεροπλάνο.
 • Μπορείτε να κάνετε την παραμονή σας στο αεροδρόμιο πιο ξεκούραστη δίνοντας το καρότσι του μωρού για check in στην πύλη ασφαλείας, ώστε να το παραλάβετε αμέσως μόλις αποβιβαστείτε.
 • Κρατήστε απασχολημένο το μωρό σας στο αεροπλάνο παίρνοντας μαζί τα αγαπημένα του παιχνίδια. Φροντίστε όμως να μην κάνουν θόρυβο, για να μην ενοχλούν τους άλλους επιβάτες.
 • Για να αποφύγετε τα βουλωμένα αυτάκια κατά την απογείωση και την προσγείωση, μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας, ή, εναλλακτικά, να του δώσετε το μπιμπερό ή την πιπίλα του.

Inside mommy’s bag

 • Γάλα/βρεφικά σνακ
 • Πιπίλες & μπιμπερό
 • Σαλιάρες & επιπλέον αλλαξιές ρούχων
 • Παιδικό κουβερτάκι
 • Πάνες, μωρομάντιλα, κρέμα & στρώμα αλλαγής πάνας
 • Άδειες σακούλες για χρησιμοποιημένα μωρομάντιλα/λερωμένες πάνες
 • Αντισηπτικά μαντιλάκια

BOOM Note: Να θυμάστε ότι όσο πιο ήρεμοι είστε εσείς, τόσο πιο ήρεμο θα είναι και το μωρό σας. Φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για το επικείμενο ταξίδι σας, οπλιστείτε με υπομονή και μπόλικη καλοκαιρινή διάθεση και όλα θα πάνε υπέροχα!

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!