«Είμαι περήφανη για σένα» & άλλες 4 φράσεις που πρέπει να λες καθημερινά στο παιδί σου για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή του

Boom Team
Sun, 20/11/2022 - 12:31

«Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα», είχε γράψει ο Γκαίτε. Πώς μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να χτίσουν ένα ανθεκτικό ψυχικό σύστημα, ώστε να μάθουν να στηρίζονται στα πόδια τους και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ζωής; Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε με τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση, επισημαίνει η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη. Μικρές, απλές φράσεις όπως αυτές που ακολουθούν, όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε  την ώρα που τις λέμε, μπορούν να κάνουν τη διαφορά...

Photo: @ freepik.diller/ freepik

#1 «Τα πας περίφημα. Είσαι σπουδαίος!»: Να επιβραβεύετε το παιδί σας για τις καθημερινές του κατακτήσεις, για κάθε τι μικρό και μεγάλο που καταφέρνει. Βοηθήστε το να κατανοήσει τις ικανότητές του και τα ταλέντα του. Έτσι θα γνωρίσει τον εαυτό του.

#2 «Είμαι περήφανος/η για σένα!»: Χαρίστε του απλόχερα το αίσθημα της αποδοχής και της ασφάλειας ώστε να αισθάνεται άνετα με αυτό που είναι. Η αποδοχή και η ασφάλεια είναι απαραίτητες για την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη του κάθε παιδιού. 

#3 «Αν δεν τα πήγες καλά σήμερα δεν πειράζει, προσπάθησε πάλι!»: Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί την ώθηση να εστιάζει περισσότερο στη προσπάθεια και όχι τόσο στο αποτέλεσμα. Να το ενθαρρύνετε να πειραματίζεται, να προσπαθεί και να μην εγκαταλείπει με την πρώτη του αποτυχία. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι και αυτό είναι φυσιολογικό, είναι μέρος της διαδικασίας και απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας.

Photo: @ standret/ freepik

#4 «Θα είμαι πάντα δίπλα σου»: Δώστε στο παιδί να καταλάβει πως το σπίτι του είναι το καταφύγιό του, μια ζεστή αγκαλιά που πάντα θα είναι εκεί ανοιχτή. Είναι το μέρος όπου νιώθει προστατευμένο και μέσα σε αυτό γεμίζει αγάπη, τρυφερότητα, χαρά και αποδοχή!

#5 «Όλοι κάνουμε λάθη, μικροί και μεγάλοι. Τα λάθη όμως είναι αυτά που μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι!»: Όταν τα παιδιά κάνουν λάθη αισθάνονται αμέσως φόβο και ενοχή, ότι έκαναν κάτι «κακό» και θα τιμωρηθούν. Συμπαρασταθείτε στη στεναχώρια τους και βοηθήστε τα να καταλάβει πως αυτό συμβαίνει σε όλους. Πως όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και πως υπάρχουν φορές που τα πράγματα μπορεί να μη πάνε όπως θέλουμε. Έτσι, θα καλλιεργήσουν σταδιακά απαραίτητες δεξιότητες, όπως είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, και θα μάθουν να μην φοβούνται τη ζωή, αλλά να εξελίσσονται μέσα από τις προκλήσεις και τα εμπόδια, να διορθώνονται μέσα από τα λάθη τους και να προοδεύουν. 

Photo: @ freepik/ freepik

Keep in mind: Να θυμάστε πως το κάθε παιδί έχει ξεχωριστές ανάγκες και ευαισθησίες. Για μια αποτελεσματική και ουσιαστική επικοινωνία μαζί του, χρειάζεται να αφουγκράζεστε τις δικές του προσωπικές ανάγκες, να μελετήσετε τον χαρακτήρα του, να παρατηρείτε τη συμπεριφορά και τις ευαισθησίες του, να το ενθαρρύνετε και να το υποστηρίζετε. 

Ευχαριστούμε θερμά τη Μαριαλένα Νικολοβγένη για τις πολύτιμες συμβουλές.

Διεύθυνση: Πλατεία Άγγελου Σικελιανού 1, Ηλιούπολη

Τηλέφωνο: 6978774976

Facebook: MarielenaNikolovgeni

Instagram: marialena_nikolovgeni

marialenanikolovgeni.gr