Εργαστήρια Δεξιοτήτων & αγγλικά από το νηπιαγωγείο στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Thu, 23/04/2020 - 15:57

Με όραμα να χτίσει το σχολείο του αύριο, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες αφορούν όλες τις βαθμίδες. «Πρόκειται για ρυθμίσεις αναγκαίες, για να προλάβουμε την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά», τόνισε η κ. Κεραμέως και υπογράμμισε ότι στο υπουργείο είναι «έτοιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της Εκπαίδευσης» και προετοιμασμένοι «για ένα καλύτερο αύριο».

boom εργαστήρια δεξιοτήτων

Στις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εντάσσονται μεταξύ άλλων η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από το νηπιαγωγείο αλλά και τα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων".

Σε ό,τι αφορά τα αγγλικά, η ενασχόληση των μαθητών θα πραγματοποιείται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων αφού εισαχθούν πιλοτικά στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. 

Τα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων", θα αντικαταστήσουν στην ουσία την Θεματική Εβδομάδα των γυμνασίων και θα ενταχθούν πιλοτικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των σχολείων. Όπως δήλωσε η Υπουργός Νίκη Κεραμέως «σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης πολυπλοκότητας, στρέφουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, για να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με την ικανότητα να σκέφτονται πιο σφαιρικά, να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση, να αλληλεπιδρούν πιο ενεργά και δημιουργικά με τον κοινωνικό τους περίγυρο».

Τι είναι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων;

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πλαίσιο των εργαστηρίων θα αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας παράλληλα με την ενίσχυση της «βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης» και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε μεθοδολογίες εργαστηριακής προσέγγισης της διδασκαλίας. Οι δεξιότητες στις οποίες θα εστιάσουν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα είναι οι αποκαλούμενες δεξιότητες ζωής (life skills), οι ήπιες δεξιότητες (soft skills) και οι δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης, με σκοπό την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της ευελιξίας, της οργανωτικής ικανότητας, της ενσυναίσθησης και της δυνατότητας επίλυσης προβλημάτων.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα χωρίζονται σε τέσσερις θεματικούς κύκλους, οι οποίοι θα είναι οι «Ζω καλύτερα», «Φροντίζω το περιβάλλον», «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ» και «Δημιουργώ και Καινοτομώ» και πιο αναλυτικά θα σχετίζονται με...

#1. «Ζω καλύτερα - Ευ Ζην»: Αυτο-μέριμνα και πρόληψη, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρόληψη εξαρτήσεων οδική ασφάλεια, διατροφή, ψυχική υγεία.

#2. «Φροντίζω το περιβάλλον»: Κλιματική αλλαγή, οικολογική συνείδηση, αειφόρος ανάπτυξη, φυσικές καταστροφές, παγκόσμια και τοπική κληρονομιά.

#3. «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»: Ανθρώπινα δικαιώματα, εθελοντισμός, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα.

#4. «Δημιουργώ και Καινοτομώ - Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία»: Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας, νεανική επιχειρηματικότητα, ρομποτική, STEM/STEAM, νέες τεχνολογίες, «γνωρίζω τα επαγγέλματα».

Ποιοι θα διδάσκουν

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση θα είναι εκείνοι που θα διδάσκουν στα Εργαστήρια, ενώ στο νηπιαγωγείο θα είναι οι νηπιαγωγοί. Όσον αφορά στο δημοτικό και το γυμνάσιο, το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Επιμορφωτές

Πιστοποιημένοι επιμορφωτές εξειδικευμένων φορέων, μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού εξειδικευμένα στην «εργαστηριακή-ανακαλυπτική μάθηση», τον παιδαγωγικό σχεδιασμό (curriculum design) και την επιμόρφωση ενηλίκων, καθώς και στελέχη της εκπαίδευσης θα είναι εκείνοι που θα επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς που θα επιφορτιστούν την υλοποίηση των Εργαστηρίων.

boom εργαστήρια δεξιοτήτων

«Η πρωτοβουλία μας αυτή εξυπηρετεί και μια νέα φιλοσοφία: αλλαγή από "κάτω προς τα πάνω", με μεθοδικότητα και σταθερά βήματα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία έμπειρων φορέων, τα επιστημονικά εχέγγυα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και έχοντας ήδη εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Νέες δεξιότητες, καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας, για να χτίσουμε το σχολείο του αύριο», συμπλήρωσε η Υπουργός.

Στο νομοσχέδιο επίσης αναφέρθηκαν κι άλλες σημαντικές αλλαγές που αφορούν την εκπαιδευτική βαθμίδα του Λυκείου όπως η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, η επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, η επαναφορά μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας, η καθιέρωση τριών Ομάδων Προσανατολισμού, ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές και θέσπιση βάσης μετεγγραφών.

 

School is a building which has four walls with tomorrow inside 

Πηγή: Alfavita, ΑΠΕ - ΜΠΕ