Γιατί ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρέπει να αναβάλλεται, και ειδικά φέτος

Εύα Ανυφαντή
Thu, 08/10/2020 - 09:39

Τα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών πρέπει να εκτελούνται με συνέπεια κάθε χρόνο και ειδικά φέτος. Ο παιδίατρος Νικόλαος Τσιλίφης εξηγεί γιατί, και δίνει χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες γι' αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που πλησιάζει και που "η ατομική ευθύνη θα έχει τον πρώτο λόγο".

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε τα παιδιά να εμβολιαστούν, ειδικά φέτος τον χειμώνα;

Η ιδιαιτερότητα του φετινού χειμώνα έγκειται στο ότι η περίοδος εμφάνισης της γρίπης θα συμπέσει με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε, αφενός για να μειωθεί η πιθανότητα νόσησης ταυτόχρονα από γρίπη και κορωνοϊό, αφετέρου για να αποφευχθεί η προσέλευσή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, όπου ενδεχομένως θα εκτεθούν στον κορωνοϊό. Επιπρόσθετα, η διάκριση των συμπτωμάτων που εμφανίζει ένα παιδί όταν νοσήσει από γρίπη ή από κορωνοϊό δεν είναι πάντα εύκολη και συχνά απαιτεί τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ με υψηλό κόστος.

Πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός και σε πόσες δόσεις;

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών, καθώς και τα παιδιά ηλικίας έως 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά ενός μήνα μεταξύ των δόσεων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι στην αγορά διατίθεται πλέον ένας τύπος αντιγριπικού εμβολίου (τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες) το οποίο χορηγείται ολόκληρο, άσχετα με την ηλικία του παιδιού και τον αριθμό των δόσεων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Η εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή χρήση της μάσκας και το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών είναι τα πιο βασικά μέτρα προφύλαξης. Επίσης, με τα πρώτα συμπτώματα βήχα, πυρετού, κόπωσης ή ακόμα και ρινίτιδας, εμέτων, διαρροιών θα πρέπει να ενημερώνουν τον θεράποντα παιδίατρο. Το παιδί θα πρέπει να επιστρέφει στο σχολείο ΜΟΝΟ αν ο παιδίατρος το επιτρέψει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις στενές επαφές με παππούδες και γιαγιάδες τους οποίους φέτος θα πρέπει να προφυλάξουμε κρατώντας τους σε ασφαλή απόσταση.

 

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που εξαιτίας της πανδημίας αναβάλλουν τις καθιερωμένες επισκέψεις στον παιδίατρο και κατ' επέκταση τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Πόσο σημαντικό είναι να μην διακοπεί ο εμβολιασμός των παιδιών;

Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι κεφαλαιώδους σημασίας, διότι ευτυχώς υπάρχουν εμβόλια για αρκετές νόσους, που στο παρελθόν αποτελούσαν πραγματική μάστιγα. Η θωράκιση των παιδιών δεν θα πρέπει να αναβάλλεται, διότι δεν είναι ΜΟΝΟ ο κορωνοϊός που ενδέχεται να προσβάλλει ένα παιδί, αντίθετα, μεταδοτικές νόσοι, όπως η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και άλλες είναι εύκολο να αναζωπυρωθούν εάν ο εμβολιασμός αναβληθεί σε μεγάλο αριθμό παιδιών.

Ποιες είναι οι οδηγίες που δίνετε στους γονείς για αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που ξεκινά;

  • Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για την καλή υγιεινή και την ισορροπημένη διατροφή του παιδιού, τον σωστό αερισμό του σπιτιού, την ανάπαυση και την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.
  • Ο φετινός χειμώνας θα είναι ένας διαφορετικός χειμώνας που η ατομική ευθύνη θα έχει τον πρώτο λόγο.
  • Ο έγκαιρος εμβολιασμός για τη γρίπη, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εμβολιασμών και η λήψη των μέτρων ατομικής υγιεινής θα συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
  • Η προάσπιση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού είναι υποχρέωση όλων μας. Κυρίως όμως είναι αναφαίρετο Δικαίωμα των παιδιών μας.

Ο Dr Νικόλαος Τσιλίφης MD, PhD είναι Παιδίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πιστοποιημένος σύμβουλος μητρικού θηλασμού από το Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και διαθέτει την πιστοποίηση Advanced Paediatric Life Support (APLS) και αυτή της διενέργειας ανιχνευτικής δοκιμασίας σχολικής ετοιμότητας (A Τεστ).