Η Φινλανδία πρόκειται να παρέχει ίση γονική άδεια σε κάθε γονιό ανεξαρτήτως φύλου

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Wed, 19/02/2020 - 14:11
0 Comments

Με σκοπό να προωθήσει την ισότητα των δύο φύλων, να ενθαρρύνει περισσότερους μπαμπάδες να παίρνουν άδεια πατρότητας αλλά και να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα, η κυβέρνηση της Φιλανδίας ανακοίνωσε πως ανεξαρτήτως φύλου ή οικογενειακής κατάστασης και οι δύο γονείς ενός παιδιού θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν την ίδια γονική άδεια. 

boom φινλανδία ίση γονική άδεια και για τους 2 γονείς

Σύμφωνα με δηλώσεις της Sanna Marin, της νεότερης πρωθυπουργού στον κόσμο, οι αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή από το 2021 στο πλαίσιο εξίσωσης των δικαιωμάτων των 2 φύλων. Πιο αναλυτικά, ο κάθε γονιός θα δικαιούται 164 μέρες άδειας με αποδοχές, πράγμα που σημαίνει πως συνολικά και οι δύο γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να μένουν με το νεογέννητο παιδί τους για περίπου 14 μήνες. Στην περίπτωση που μιλάμε για μονογονεϊκή οικογένεια, ο γονιός θα έχει τη δυνατότητα να λείψει και τους 14 μήνες. 

Πολλοί φυσικά έσπευσαν να διαφωνήσουν με τα νέα μέτρα, πιστεύοντας πως κάτι τέτοιο θα πλήξει τον εργασιακό τομέα. Άλλοι πάλι τάχθηκαν υπέρ της προοδευτικής πρωθυπουργού, η οποία προσπαθεί όχι μόνο να υπογραμμίσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αλλά και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Άλλωστε η ίδια προέρχεται από μια "rainbow" οικογένεια όπως την αποκαλεί, αφού οι γονείς της χώρισαν ενώ εκείνη βρισκόταν σε μικρή ηλικία, και μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της. Γνωρίζει λοιπόν καλά, πως όλες οι οικογένειες, ανεξαρτήτως μορφής, έχουν τις ίδιες ανάγκες, γι'αυτό και στο νέο μέτρο θα συμπεριλάβει όλες τις οικογένειες, είτε οι γονείς είναι διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως ο κάθε γονιός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 69 ημέρες στον άλλο γονέα. 

boom φινλανδία ίση γονική άδεια και για τους 2 γονείς

Οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα κατατάσσουν την Φινλανδία στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την άδεια πατρότητας. Για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο οι μπαμπάδες μπορούν να λείψουν μόνο για 10 ημέρες μετά αποδοχών και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ενώ στην Ολλανδία έχουν δικαίωμα άδειας 5 ημερών. Φυσικά, εκτός συναγωνισμού βρίσκεται η Σουηδία, που παρέχει 240 ημέρες στον εκάστοτε γονιό. 

 

 

Πηγή: The New York Times