Η Λωξάνδρα Λούκας είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Dοwn που υπογράφει σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 23/08/2021 - 12:33

Είναι η πρώτη φορά που ηθοποιός με σύνδρομο Down θα συμμετάσχει σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Ο λόγος για τη Λωξάνδρα Λούκας, τη νεαρή από τη Θεσσαλονίκη που υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την πρώτη σκηνή της χώρας, με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγα, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.

Φωτογραφία από Loxandra Lucas (Facebook)

Η νεαρή ηθοποιός είναι μέλος της θεατρικής ομάδας "Εν Δυνάμει", ενώ η μητέρα της και σκηνοθέτης Ελένη Δημοπούλου έχει στο ενεργητικό της σημαντικό έργο με άτομα με αναπηρίες. Με την υπογραφή αυτού του συμβολαίου, η Λωξάνδρα ανοίγει τον δρόμο για να συμπεριληφθούν στα ρεπερτόρια των κρατικών σκηνών κι άλλες γυναίκες και άνδρες με σύνδρομο Down.

Η ιστορική στιγμή που υπογράφει τη σύμβαση και γίνεται επισήμως μέλος του Εθνικού Θεάτρου κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Το μήνυμα της μητέρας της στο Facebook

«Αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι, από χθες λαμβάνουμε μηνύματα, τηλεφωνήματα και εισπράττουμε την επιβράβευσή σας για αυτό που έχει καταφέρει η Λωξάνδρα μας.

Εμείς, όμως, τέτοιες “μεγάλες” μέρες που σημαδεύουν τη ζωή μας και μας γεμίζουν συγκίνηση και ελπίδα, σκεφτόμαστε όλες και όλους εσάς. Εσάς που της επιτρέψατε να μην περισσεύει, να μην νιώθει μόνη και απροστάτευτη. Εμείς οι γονείς της και τα αδέλφια της, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για κάθε μία και κάθε έναν από εσάς που την εντάξατε, έστω και λίγο, στη ζωή σας, με όποιον τρόπο μπορούσατε. Όσο κι αν θέλαμε εμείς, η οικογένειά της, δεν θα μπορούσαμε να της δείξουμε τον μεγάλο ΚΟΣΜΟ, όπου ανήκουμε όλες και όλοι αν δεν την συμπεριλαμβάνατε στη ζωή σας.

Έγινε γιατί της το επιτρέψατε. Ευχαριστούμε για όλες τις ευχές και την αγάπη που δεχόμαστε και σας τις επιστρέφουμε με ευγνωμοσύνη».

Πηγή: LiFO