Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη μας δείχνουν πώς θα μετατρέψουμε τη μελέτη σε διασκέδαση, χτίζοντας με τα παιδιά μας τέσσερις «πύργους»

Εύα Ανυφαντή
Mon, 04/01/2021 - 17:34

Γνωρίζαμε από την αρχή πως, εξαιτίας της πανδημίας, η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ιδιαίτερη και παράξενη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, αναζητούμε πάντα διασκεδαστικούς και διαδραστικούς τρόπους για να διευκολύνουμε τα παιδιά στη μελέτη, μετατρέποντάς τη σε ευχάριστη δραστηριότητα μέσω της εναλλακτικής, βιωματικής μάθησης. Πώς; Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, λογοθεραπεύτριες και δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare, έχουν, όπως πάντα, τις πιο ευφάνταστες ιδέες!

boom-logocare
photo: Γιώργος Μπουζάκης

«Ο Πύργος των Μαθηματικών»

Μαθαίνουμε ποσότητες (1-10, 10-100), συγκρίσεις και πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση κ.λπ.) με τη βοήθεια φρούτων, ρούχων και αξεσουάρ (κάλτσες, κουμπιά, κοκαλάκια κ.λπ.) ή αντικειμένων καθημερινής χρήσης (μανταλάκια, καλαμάκια κ.λπ.). Δημιουργούμε έναν συγκεκριμένο χώρο εκμάθησης των μαθηματικών, γνωστό ως «ο Πύργος των Μαθηματικών». Εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε αντικείμενα και άλλα είδη που χρειαζόμαστε για να εξηγήσουμε και να μελετήσουμε τις καινούριες έννοιες. Και φυσικά, ανατρέχουμε στον πύργο για εξάσκηση, όποτε χρειάζεται!

boom-logocare

«Ο Πύργος της Γλώσσας»

Ο συγκεκριμένος πύργος, καλό είναι να βρίσκεται κοντά σε σημείο αλλαγής επιπέδων, όπως μια σκάλα, την οποία χρησιμοποιούμε για εκμάθηση της γραμματικής. Για παράδειγμα, ενεστώτας - παραμένω στο ίδιο σκαλοπάτι, μέλλοντας - ανεβαίνω ένα σκαλοπάτι, αόριστος - κατεβαίνω ένα σκαλοπάτι. Για την εξάσκηση της ανάγνωσης αναρτούμε στον τοίχο κάθε επιπέδου μια κόλλα χαρτί με το επιθυμητό κείμενο. Για την ορθογραφία κολλάμε στα σκαλοπάτια χαρτάκια post-it με τις λέξεις που μας ενδιαφέρουν. Κοντά στη σκάλα τοποθετούμε με προσοχή ένα τραπέζι, ώστε το παιδί να εξασκεί αντιγραφή και γραφή.

«Ο Πύργος της κατανόησης κειμένου»

Ενδείκνυται για γνωστικά αντικείμενα όπως η Ιστορία και τα Θρησκευτικά! Εξοπλίζουμε αυτήν τη γωνιά με οπτικοακουστικό υλικό, για να βοηθήσουμε το παιδί μας να κατανοήσει και να απομνημονεύσει, όσο πιο ευχάριστα γίνεται, το κείμενο. Μπορούμε να μαγνητοφωνήσουμε το μάθημα με απλά λόγια και να παρακινούμε το παιδί να το ακούει τακτικά, να αποτυπώσουμε το περιεχόμενό του σε μια απλή ζωγραφιά, ή να δούμε μαζί στο διαδίκτυο ένα βίντεο σχετικό με το κεφάλαιο το οποίο μελετάμε.

boom-logocare

«Ο Πύργος της Απόλαυσης»

Είναι ο αγαπημένος όλων των παιδιών, γιατί περιλαμβάνει άφθονο παιχνίδι. Όπως στο σχολικό πρόγραμμα υπάρχουν τα ενδιάμεσα διαλείμματα, έτσι κι εμείς στο σπίτι, καλό είναι να χαλαρώνουμε πού και πού. Επιλέγουμε παιχνίδια ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού, αλλά και παιχνίδια που ενισχύουν τη συγκέντρωση, την προσοχή, τη γλωσσική καλλιέργεια και τη μνήμη (επιτραπέζια, παζλ, κατασκευές και παραμύθια.

boom-logocare

"Play is our brain’s favorite way to learn" - Dianne Ackerman

Photo Σοφίας και Δώρας: Γιώργος Μπουζάκης

 

Λόγοcare

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Tηλέφωνο: 210 8010 858

Website: www.logocare.gr

Facebook: logocarekifisia

Instagram: @logocare_

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο εορταστικό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

 

boom-6