Τις τελευταίες εβδομάδες ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς η φετινή κυκλοφορία του στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, έως τις 26 Αυγούστου 2026 είχαν καταγραφεί 232 εγχώρια κρούσματα, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 75 νέα περιστατικά. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, υπάρχει όμως λόγος για πρόληψη για μικρούς αλλά και μεγάλους και αυτό σημαίνει να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα, ειδικά τώρα που περνάμε πολλές ώρες σε αυλές, μπαλκόνια και παιδικές χαρές.
Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου
Είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την αγκαλιά, το φιλί, το παιχνίδι ή τη συνηθισμένη επαφή. Στην Ελλάδα εμφανίζεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι από το 2010, κυρίως τους μήνες με έντονη δραστηριότητα κουνουπιών.
Αν τσιμπήσει κουνούπι το παιδί μου;
Ένα τσίμπημα κουνουπιού δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει μολυνθεί. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα.
Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Πονοκέφαλο
- Κούραση ή αδυναμία
- Μυαλγίες ή αρθραλγίες
Σπανιότερα
- Ναυτία, έμετο ή διάρροια
- Εξάνθημα ή διογκωμένους λεμφαδένες
Αν παρατηρήσετε δυσκαμψία στον αυχένα, έντονη υπνηλία, σύγχυση ή ασυνήθιστη αδυναμία στο παιδί, ή οποιοδήποτε σύμπτωμα σας ανησυχεί επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό.
Πώς προστατεύουμε τα παιδιά αλλά και εμάς:
- Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος (κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού) και χώρου(σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), ιδίως νωρίς το πρωί και το σούρουπο
- Κάνουμε χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών
- Φοράμε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια σε βραδινές βόλτες ή παιχνίδι στην αυλή
- Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες στο κρεβατάκι ή στο καρότσι για τα μικρότερα
- Κλείνουμε πάντα τις σήτες σε παράθυρα και πόρτες
- Δεν αφήνουμε πουθενά στάσιμα νερά γύρω από το σπίτι (σε παιχνίδια, φουσκωτές πισίνες, γλάστρες, βεράντες, κήπους)
- Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των αποχετεύσεων.
Περισσότερες πληροφορίες για τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.