Κατάψυξη ωαρίων: Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι γυναίκες που την επιλέγουν;

Γεωργία Καρκάνη
Sun, 08/05/2022 - 15:02

Στην τηλεοπτική σειρά «Succession», μια από τις πλέον δημοφιλείς των τελευταίων χρόνων, η ηρωίδα Shiv Roy, ενώ συλλογίζεται το μέλλον με το σύζυγό της, Tom Wambsgans, σκέφτεται να καταψύξει τα ωάριά της. Στην αληθινή ζωή, η Kourtney Kardashian είναι μια από τις επώνυμες που κατέφυγαν σε αυτή την επιλογή, στα 39 χρόνια της, για να έχει το «κεφάλι της ήσυχο» σε περίπτωση που θα ήθελε, στο μέλλον, να αποκτήσει ένα ακόμα παιδί, με τον τωρινό σύντροφό της, Travis Barker. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να βάλουν τα ωάριά τους στην κατάψυξη για πιθανή μελλοντική χρήση φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο στις ΗΠΑ, το 2009 το είχαν κάνει μόλις 475, αλλά αυτός ο αριθμός μέχρι το 2019 είχε ξεπεράσει τις 16.000. Γιατί η κατάψυξη ωαρίων διαδίδεται τόσο ραγδαία;

Μερικές από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι η απόφαση όλο και περισσότερων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, η οικονομική ανεξαρτησία πολλών σύγχρονων γυναικών και η απενοχοποίηση της μονογονεϊκής οικογένειας, αλλά και η πρόοδος της επιστήμης, που κάνει πιο προσιτές και ασφαλείς μεθόδους οι οποίες μόλις μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν να έχουν βγει από σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η διαδικασία
Στην κατάψυξη ωαρίων προκαλείται διέγερση των ωοθηκών με σκοπό την πολλαπλή παραγωγή ωαρίων (ιδανικά, 10-15 ανά κύκλο), τα οποία κατόπιν συλλέγονται χειρουργικά και καταψύχονται. Αν μια γυναίκα αποφασίσει μελλοντικά να γίνει μητέρα, τα ωάρια αποψύχονται, γονιμοποιούνται και τα έμβρυα που θα προκύψουν μεταφέρονται στη μήτρα.


Οι παρενέργειες
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που παρουσιάζεται περίπου στο 5% των περιπτώσεων της τεχνητής γονιμοποίησης και της κατάψυξης ωαρίων και σχετίζεται με την ωοθηκική διέγερση. Άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα που χορηγούνται είναι συναισθηματικές μεταπτώσεις, ναυτία και αϋπνία. Επιπλέον, για κάποιες γυναίκες, ή ζευγάρια, το συνολικό κόστος των θεραπειών αποδεικνύεται υψηλό μέχρι να καταφέρουν τελικά να κρατήσουν στα χέρια τους ένα παιδί.

Photo: @ presfoto/ freepik

Ποιες γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους;
Κάποιες αποφασίζουν να αναβάλουν τη μητρότητα για μερικά χρόνια μέχρι να χτίσουν μια πιο σταθερή καριέρα, ενώ άλλες δεν έχουν βρει -ακόμα- έναν σύντροφο με τον οποίο θα ήθελαν να δημιουργήσουν οικογένεια. Επιπλέον, αρκετές γυναίκες αναγκάζονται να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση για σοβαρούς λόγους υγείας: επειδή, για παράδειγμα, διαγνώστηκαν με καρκίνο και θα χρειαστεί να μπουν σε μια μακροχρόνια διαδικασία με χημειοθεραπείες, που γνωρίζουν ότι θα επηρεάσει τη γονιμότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, όσες το αποφασίζουν έχουν, όπως η Kourtney Kardashian, ένα τεράστιο κέρδος: Παρόλο που, όπως έχουν ενημερωθεί από το γιατρό τους, η κατάψυξη ωαρίων δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις επιτυχίας, όπως άλλωστε και καμία θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, παύουν πλέον να αγχώνονται τόσο από το πέρασμα του χρόνου. Και η αξία αυτού του δώρου είναι, απλά, ανεκτίμητη.


Με στοιχεία από Quartz.