Μαμά θα πει να διαβάζεις το ίδιο παραμύθι 10 φορές με τον ίδιο ενθουσιασμό. Κάθε βράδυ!

Boom Team
Fri, 05/07/2019 - 15:44
0 Comments

Ποιο παιδί δεν θυμάται την ανυπομονησία με την οποία κάθε βράδυ περίμενε το διάβασμα του παραμυθιού από τη μαμά ή τον μπαμπά του...

 

Για ποιο λόγο όμως το να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά τους κάνει τόσο καλό;  

Το διάβασμα βοηθά αρχικά τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους, να ενισχύουν τη φαντασία τους ενώ εξελίσσει τη δημιουργικότητά τους και τα βοηθάει στο να μαθαίνουν καλύτερα.

Το κακό είναι κακό. Το καλό είναι καλό. Και το καλό κερδίζει το κακό πάντα στο τέλος. Τα γκρίζα σημεία σπάνια υπάρχουν στα παραμύθια γιατί δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Στα παραμύθια όλα είναι υπεραπλοποιημένα αυτό συμβαίνει διότι έτσι μας διδάσκουν τις παγκόσμιες αλήθειες. Εξάλλου είναι στο DNA τους να δίνουν ένα δυνατό ηθικό δίδαγμα, μια αίσθηση του αγώνα ανάμεσα στο καλό και το κακό, την αγάπη και την απώλεια, αξίες που «περνούν» στα παιδιά μηνύματα για το σωστό και το λάθος.

Δημιουργούν απορίες: κάτι που μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε διαβάσει το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά είναι να κατευθύνουμε την κουβέντα γύρω από διαφορετικά ζητήματα του βασικού θέματος  που προκύπτει από το παραμύθι.  Έτσι καταφέρνουμε όχι μόνο να μάθουμε νέα πράγματα στο παιδί μας αλλά και να του μάθουμε να αμφισβητεί και να συζητάει εναλλακτικές λύσεις μέσα από τις διαφορετικές ή και την ίδια ακόμη ιστορία.

Αν και μπορεί να σκεφτόμαστε πολλές φορές πώς γίνεται να διαβάζουμε το ίδιο παραμύθι με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό για πολλοστή φορά, η αλήθεια είναι πως σαν μαμάδες έχουμε μια τάση να κάνουμε κάθε ιστορία που διαβάζουμε πιο όμορφη δημιουργώντας κάθε φορά καινούργιες εικόνες τόσο στα παιδιά όσο και σε εμάς τις ίδιες.

boom_fairytale

Το χιούμορ είναι πηγαίο: ακριβώς όπως μια παιδική ταινία μας τραβάει το ενδιαφέρον, με τον ίδιο τρόπο και μια παιδική ιστορία μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό διασκεδάζοντας μας και μαθαίνοντας στα παιδιά τι είναι το χιούμορ. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να να θυμηθούν την ιστορία, με το μεγάλο μας όπλο  που είναι φυσικά το χιούμορ!

Φαντασία στο φουλ: αν διαβάζουμε στο παιδί το ίδιο ή το αγαπημένο του παραμύθι που έχει ακούσει άπειρες  φορές, ας δοκιμάσουμε να σταματήσουμε την ανάγνωση και να του ζητήσουμε να μας πει ένα δικό του τέλος. Έτσι θα βάλουμε τη φαντασία του να δουλέψει. Αλλά ακόμη μπορούμε να προσποιηθούμε πως έχουμε έναν από τους ρόλους της ιστορίας! Κάτι τέτοιο θα το ενθουσιάσει και θα το κάνει να το  αγαπήσει ακόμη περισσότερο!

Οι άμυνες των παιδιών το βράδυ πέφτουν. Τα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και τα παιδάκια μας είναι έτοιμα να ακούσουν, να μάθουν και κύριως να αισθανθούν. Να νιώσουν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς είναι "εκεί", κοντά τους και περνούν μαζί υπέροχο ποιοτικό χρόνο. 

Boom tip: δημιουργούμε ατμόσφαιρα!  Με το σώμα και τις κινήσεις μας αλλά και με τον ενθουσιασμό μας δημιουργούμε μυστήριο και ατμόσφαιρα καθώς διαβάζουμε στο μικρό μας τα παραμύθια και κάνουμε το ίδιο παραμύθι να μοιάζει διαφορετικό κάθε φορά! Άλλωστε αυτή θα είναι μία από τις πιο σπουδαίες αναμνήσεις που θα έχουν τα παιδιά μας μεγαλώνοντας.