«Μαμά, τι σημαίνει κακοποιητική σχέση;» | Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικίνδυνης σχέσης & πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 23/05/2023 - 19:46

Με τις γυναικοκτονίες να διαδέχονται η μία την άλλη και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι γονείς αγωνιούμε, ιδιαίτερα όσοι μεγαλώνουμε ένα κορίτσι στην ευαίσθητη και «αντιδραστική» περίοδο της εφηβείας.

Πώς θα το προστατεύσουμε από κακοποιητικές, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή του σχέσεις; Η καλή επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και αυτό είναι θεμελιώδης, αλλά όπως έδειξε και η ιστορία της Καρολάιν, ένας άντρας-λύκος, ακόμα και αν γνωρίζει καλά τους γονείς της συντρόφου του, μπορεί να τους παρουσιαστεί με στολή προβάτου και να τους παραπλανήσει.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε στην κόρη μας όσο το δυνατόν νωρίτερα για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία, λύνοντας όλες τις απορίες μας χωρίς ταμπού. Έτσι θα της δώσουμε τα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να αναγνωρίζει εγκαίρως τους τοξικούς και δυνητικά επικίνδυνους ανθρώπους και να τους αποφεύγει.

Photo: Katie Gerrard @ Unsplash 

Μαμά, τι σημαίνει κακοποιητική σχέση;

Δεν υπάρχει μόνο η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και η συναισθηματική, λεκτική, ακόμα και οικονομική κακοποίηση. Σε όλες τις κακοποιητικές σχέσεις, όμως, συναντάμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα; Ο κακοποιητής επιμένει πως ό,τι κάνει είναι «φυσιολογικό», μπορεί μάλιστα να ισχυριστεί ότι το κάνει «για το καλό μας». Επίσης, σε μια κακοποιητική σχέση δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι φταίει ΠΑΝΤΑ ο δράστης και ΠΟΤΕ το θύμα, όσο κι αν εκείνος επιμένει για το αντίθετο.

Πώς θα αναγνωρίσω μια κακοποιητική σχέση;

Ακολουθούν μερικά προειδοποιητικά σημάδια:

  • Ο σύντροφός σου ελέγχει τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους. Θέλει να τσεκάρει τα emails, τα μηνύματα στο Messenger και τα SMS σου, μπαίνει στο κινητό ή στον υπολογιστή σου χωρίς να σε ρωτήσει, μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιήσει κάποιο λογισμικό για να σε παρακολουθεί.
  • Προσπαθεί να σε απομονώσει από όλους. Ίσως λέει ψέματα για εσένα στους φίλους σου ώστε να απομακρυνθούν από κοντά σου, ή να προσπαθεί να σε πείσει ότι η οικογένεια και οι φίλοι σου θέλουν να σου κάνουν κακό και δεν σε αγαπούν πραγματικά. Έτσι, σιγά σιγά καταφέρνει να διαλύσει το κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας σου.
  • Δεν σε αφήνει να έχεις δικά σου χρήματα. Κατακτώντας τον έλεγχο των οικονομικών σου, σου στερεί την αυτονομία, έτσι ώστε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις σου και να σε αναγκάσει να εξαρτάσαι απόλυτα από εκείνον. Αν σπουδάζεις ή εργάζεσαι, μπορεί να σε πιέσει να διακόψεις τις σπουδές σου ή να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου.
  • Σε κακοποιεί συναισθηματικά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, στην πράξη;

-Σε προσβάλλει διαρκώς, π.χ., με άσχημους χαρακτηρισμούς, ή σε ειρωνεύεται.

-Υποτιμάει ό,τι έχει να κάνει με εσένα: τον χαρακτήρα και τις ικανότητές σου, τις επιτυχίες σου, τα χόμπι σου, το επάγγελμά σου, τους φίλους σου.

-Σε εκθέτει δημοσίως, για παράδειγμα αποκαλύπτοντας ένα μυστικό σου ή μιλώντας σου άσχημα μπροστά σε άλλους.

-Προσπαθεί να σε πείσει ότι φταις εσύ για όλα τα προβλήματα στη σχέση σας και να σε γεμίσει με ενοχές για φυσιολογικές δραστηριότητές σου

-Σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι «τρελή».

Γίνεται σωματικά ή σεξουαλικά βίαιος. Σε χτυπάει ή σε τραυματίζει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο – για παράδειγμα, σου πετάει αντικείμενα ή σε σπρώχνει. Αυτό είναι το πιο προφανές σημάδι. Ακόμα και αν σε διαβεβαιώνει αργότερα ότι βγήκε «εκτός εαυτού», το πιθανότερο είναι να το επαναλάβει.

Μαμά, πώς θα ξεφύγω από μια κακοποιητική σχέση;

Είναι σημαντικό να συζητάς τα προβλήματα μιας σχέσης με φίλους και συγγενείς που εμπιστεύεσαι. Κάποιες φορές δεν αναγνωρίζουμε, ή αρνούμαστε να δεχτούμε μέσα μας, ότι πέφτουμε θύματα κακοποίησης. Αν αποφασίσεις να τον εγκαταλείψεις και φοβάσαι τις αντιδράσεις του, αναζήτησε καταφύγιο σε κάποια τοποθεσία που εκείνος δεν γνωρίζει.

Με στοιχεία από www.webmd.com