"Μόλις γέννησα κι ο μεγάλος μου γιος πάει παιδικό σταθμό. Μήπως πρέπει να τον σταματήσω από το σχολείο για να μη φέρνει ιώσεις στο σπίτι;"

Boom Team
Mon, 22/11/2021 - 11:35

Μία από τις συχνότερες αγωνίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι γονείς είναι ο ερχομός ενός ακόμη παιδιού στην οικογένεια τη στιγμή που το μεγαλύτερο πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Πράγματι, μια μέλλουσα μαμά με παιδάκι στον παιδικό σταθμό έχει την αγωνία να αποφύγει τις ιώσεις προκειμένου να προφυλαχθεί το έμβρυο, αλλά και μετά τον τοκετό να προφυλάξει το νεογέννητο, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ζωής του. Στην περίπτωση μάλιστα, που ο ερχομός του μωρού αναμένεται μέσα στους χειμερινούς μήνες, όπου η γρίπη και οι ιώσεις είναι σε έξαρση, η αγωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Dr. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD,PhD, Παιδίατρος και Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών μάς δίνει πολύτιμα tips και χρήσιμες συμβουλές. 

Φωτογραφία από Freepik

«Θα πρέπει να διακόψει το μεγάλο παιδί το σχολείο;», «Ποια μέτρα μπορώ να λάβω ώστε να προφυλάξω το νεογέννητο;», αυτές και άλλες ερωτήσεις σίγουρα περνούν από το μυαλό μιας μέλλουσας μαμάς. Σε γενικές γραμμές, εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρο ή αρκετά αδύναμο, μία καλή λύση θα είναι πράγματι το μεγαλύτερο παιδί να διακόψει για λίγο τον παιδικό σταθμό. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν κρίνεται αναγκαίο, καθώς η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το νεογέννητο στην πρόληψη των ιώσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα και οι ρυθμοί του μεγαλύτερου παιδιού, το οποίο συνεχίζει κανονικά την προσαρμογή και την ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.

Φωτογραφία από krakenimages (Unsplash)

 

  • Αρχικά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το νεογέννητο, για παράδειγμα να μην εισέρχεται στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό τις περισσότερες ώρες της ημέρας ή να κρατά μια απόσταση ασφαλείας. Στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή, καθώς και το μεγάλο παιδί βιώνει σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεσή του με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να νιώσει πως χάνει τη θέση του στην οικογένεια. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να χειριστούν την κατάσταση τηρώντας ισορροπίες, για παράδειγμα δεν θα πρέπει να φαίνεται πως απομονώνεται το μεγάλο παιδί. Έτσι, όταν το μεγάλο παιδί επιστρέφει από το σχολείο, θα πρέπει να έχει περισσότερο χρόνο με τους γονείς, για να νιώθει ασφαλές και να μην δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα προς το μωρό.
  • Επίσης, βασικό όπλο κατά της πρόληψης των ιώσεων είναι ο σωστός και επαρκής αερισμός των δωματίων του σπιτιού, προκειμένου να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα.
  • Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, μιλώντας ανοιχτά στο παιδί για τον κίνδυνο που υπάρχει να μεταφέρει ιώσεις στο βρέφος, ώστε το ίδιο να νιώσει υπεύθυνο και να προστατεύει το μικρότερο αδερφάκι του.
  • Μια καλή πρακτική επίσης είναι η τήρηση από το μεγαλύτερο παιδί των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής: θα πρέπει οπωσδήποτε να πλένει πολύ καλά τα χέρια του ερχόμενο από το σχολείο, ενώ καλό είναι να βγάζει τα ρούχα που φορούσε και να τα αντικαθιστά με καθαρά ρούχα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με την τάξη και το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Φωτογραφία από freepic.diller (Freepik)

 

  • Επιπλέον, καλό είναι οι γονείς να καθαρίζουν τη μύτη του παιδιού, καθώς μπορεί να είναι φορέας παθογόνων μικροοργανισμών στην αεροφόρο οδό.
  • Ως προς την επιλογή του παιδικού σταθμού, οι γονείς θα πρέπει να θέτουν σαν πρωταρχικό κριτήριο την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και να είναι βέβαιοι πως το σχολικό περιβάλλον συμμορφώνεται αυστηρά και πλήρως με τους ενδεδειγμένους κανόνες υγιεινής.
  • Οι γονείς θα πρέπει επίσης να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους όταν φροντίζουν το ένα παιδί μετά το άλλο.
  • Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιείται αυστηρά ο εμβολιασμός στις ενδεδειγμένες χρονικές περιόδους και των δύο παιδιών, ώστε να αποκτούν ανοσία έναντι σοβαρών παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Στην περίπτωση που ο ερχομός του επόμενου παιδιού συμπίπτει με την έναρξη του παιδικού σταθμού, με το μεγαλύτερο παιδί να πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει λιγάκι το μεγαλύτερο παιδί να ξεκινήσει. Έτσι, θα περιοριστεί σημαντικά η πιθανότητα λοιμώξεων στο σπίτι, όπως αναμένεται όταν ένα παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό.
  • Κλείνοντας, οι γονείς συνιστάται να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να απευθύνονται στην/στον παιδίατρό τους, ώστε να τους καθοδηγήσει σε κάθε βήμα με την παραμικρή λεπτομέρεια, διασφαλίζοντας την υγεία όλων των παιδιών.

 

Ευχαριστούμε την Dr. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για τις συμβουλές.