Οι ευτυχισμένες μαμάδες μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

Γεωργία Καρκάνη
Sat, 20/03/2021 - 08:59

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που είναι στις 20 Μαρτίου, τα Babylino Sensitive πραγματοποιούν μια καμπάνια αισιοδοξίας με τίτλο «Babylino Happiness Tips», θυμίζοντάς μας πως η διαδρομή για την ευτυχία των παιδιών μας έχει ως αφετηρία τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας μην ξεχνάμε πως η φράση «γίνομαι θυσία για τα παιδιά μου» έχει κάτι αντιφατικό. Στην πραγματικότητα, για να δούμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα, πρέπει να φροντίσουμε, καταρχήν, για τη δική μας ευεξία, καθώς απορροφούν τα συναισθήματά μας σαν σφουγγάρια.

Μακροχρόνιες έρευνες επιβεβαιώνουν την άμεση σύνδεση ανάμεσα στα καταθλιπτικά συμπτώματα της μαμάς και τις αρνητικές συνέπειες στα παιδιά, όπως ξεσπάσματα θυμού και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Oι γονείς που είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είναι πιθανότερο να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά, σύμφωνα και με το βιβλίο «Raising Happiness: 10 Simple Steps for More Joyful Kids and Happier Parents» (Ανατρέφοντας την ευτυχία: 10 απλά βήματα για πιο χαρούμενα παιδιά και ευτυχισμένους γονείς) της κοινωνιολόγου Christine Carter, Ph.D. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κληρονομικότητα αλλά και με το περιβάλλον, όπως έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες.

Πώς όμως θα γεμίσουμε το σπίτι με χαρά; Η διαδρομή ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Φίλοι, φίλοι, φίλοι: Άνθρωποι που μας υποστηρίζουν ψυχολογικά στις δύσκολες στιγμές και μας κάνουν να γελάμε είναι ό,τι καλύτερο για την ευεξία μας. Το επιβεβαιώνει και η νευροεπιστήμη. Ακόμα και αν η πανδημία μάς έχει απομονώσει, μια βιντεοκλήση με τις κολλητές μας μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα ψυχοθεραπευτική.

Σωματική δραστηριότητα: Λίγα πράγματα συγκεντρώνουν τόσες ευεργετικές δράσεις όσες η άσκηση. Απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς, μας βοηθάει να ελέγξουμε το βάρος μας και να προστατεύσουμε την υγεία μας και, όταν είναι υπαίθρια, μας φέρνει σε επαφή με τη φύση. Εξασφαλίζουμε έστω και μισή ώρα ατομικής άσκησης την ημέρα ή βγαίνουμε για παιχνίδι με τα παιδιά.

Photo: Valeria Ushakova / Pexels

Προσωπικός χρόνος: Μπορεί κάθε φορά που αφιερώνουμε χρόνο στα ενδιαφέροντά μας να νιώθουμε ενοχές που δεν τον περνάμε με τα παιδιά μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι έτσι βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι. Προσπαθούμε λοιπόν να καθιερώσουμε καθημερινά μια σταθερή ώρα ύπνου για τα παιδιά, όσο γίνεται πιο νωρίς, και για τη δική τους ευεξία και για να εξασφαλίσουμε λίγο προσωπικό χρόνο ώστε, π.χ. να παρακολουθήσουμε μια ταινία ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο.

Προτεραιότητα στον ύπνο και τη διατροφή: Με όσες ευχάριστες δραστηριότητες κι αν γεμίσουμε τη μέρα μας, όσες θετικές σκέψεις κι αν κάνουμε, δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένες αν νιώθουμε διαρκώς κουρασμένες. Δίνουμε προτεραιότητα στις ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε για να ξεκουραστούμε, αναπληρώνοντάς τες, έστω, το Σαββατοκύριακο ή με μια σιέστα μέσα στην ημέρα. Ενισχύουμε τα αποθέματα ενέργειας και καλής διάθεσης με μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε συστατικά ευεργετικά για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως τα Ω-3 λιπαρά (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί).

Χαμηλότερες προσδοκίες από τον εαυτό μας: Το κυνήγι της τελειότητας είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους σαμποτέρ της ευτυχίας μας. Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε με τύψεις αν το παιδί μας δεν είναι ο καλύτερος μαθητής ή ο καλύτερος αθλητής, αν μια μέρα δώσουμε στο μωρό μας ένα έτοιμο γεύμα ή αν δεν καταφέρουμε να συγκρατηθούμε, στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, και βάλουμε τις φωνές.

Περισσότερη βοήθεια στο σπίτι: Ήδη από τη νηπιακή ηλικία τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, ανακουφίζοντάς μας από το φορτίο. Όσο για τον σύζυγο, δεν «βοηθάει» αλλά αναλαμβάνει το μερίδιό του, ιδιαίτερα αν είμαστε και οι δύο εργαζόμενοι γονείς. Πάνω σε αυτήν τη βάση πρέπει να καταμεριστούν οι υποχρεώσεις του νοικοκυριού ανάμεσα στο ζευγάρι, για να καλλιεργήσουμε, μικροί-μεγάλοι, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Photo: Daria Obymaha / Pexels

Σωματική επαφή: Οι αγκαλιές και τα φιλιά με τον σύντροφό μας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας διδάσκουν στα παιδιά πώς θα γίνουν αργότερα τρυφεροί σύντροφοι και λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά για όλους. «Το άγγιγμα περιορίζει τις συνέπειες του στρες και του πόνου, σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η απουσία του συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους. Σε περιόδους εντονότερου στρες η σωματική επαφή μάς βοηθάει να ανταπεξέλθουμε, κυρίως εξισορροπώντας τις συνέπειες της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης» όπως εξηγεί η Δρ Κατερίνα Φωτοπούλου, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Photo: Vlada Karpovich / Pexels 

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει το θεμέλιο για περισσότερη ηρεμία στην καθημερινότητά μας. Κατεβάζουμε μια σχετική εφαρμογή κινητού ή, ακόμα καλύτερα, αναζητάμε έναν ειδικό να μας καθοδηγήσει, έστω και online. Η συγκεκριμένη πρακτική, όπως δείχνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες, «επαναπρογραμματίζει» τις σκέψεις μας αλλά και τη λειτουργία του οργανισμού μας μέσα, π.χ., από τεχνικές αναπνοής.

Μεγάλος Διαγωνισμός BOOM x Babylino Sensitive: Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Babylino Happiness Tips», τα Babylino Sensitive σας δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσετε τις πάνες του μωρού σας για έναν χρόνο! Πώς; 

1. Follow @boommag.gr

2. Follow @babylino.greece

3. Comment «τι κάνει τα παιδιά σας ευτυχισμένα»

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ