Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το πιο φωτεινό χαμόγελο, εκείνο του παιδιού σας!

Ελισάβετ Παπαντωνίου
Sat, 23/10/2021 - 17:07

Πότε θα βγάλει δόντια τα μωρό μας και πότε θα αλλάξουν; Πώς τα φροντίζουμε και ποια είναι η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας; Η παιδοδοντίατρος Μαρία Κρέτση μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες!

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια

Συνήθως, ανάμεσα στον 5ο και τον 8ο μήνα και μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει να έχουν ανατείλει και τα 20 νεογιλά δόντια. Κάποια μωρά βγάζουν πιο γρήγορα δοντάκια, ενώ άλλα καθυστερούν. Αν μέχρι το 1ο έτος δεν έχει ανατείλει κανένα δόντι, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

Πόνος και ανακούφιση

Συχνά τα μωράκια, όταν ανατέλλουν τα πρώτα τους δόντια, εμφανίζουν ανησυχία, μεγάλη ποσότητα σάλιου και συνήθως τα ούλα τους είναι κόκκινα κι ελαφρώς διογκωμένα. Κρύα παιχνίδια, ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτό τον σκοπό, μπορούν να τα ανακουφίσουν. Δεν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Φωτογραφία από Jose Ibarra (Unsplash)

Φροντίδα

Η φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινήσει με την εμφάνιση του πρώτου εξ αυτών και γίνεται με μια καθαρή, βρεγμένη γάζα ή με την ειδική οδοντόβουρτσα δακτύλου, χωρίς οδοντόκρεμα.

Η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας

  • Μέχρι 2 ετών: 1000ppm F, σε μέγεθος ρυζιού
  • 2-6 ετών: 1000ppm F, σε μέγεθος φακής
  • Άνω των 6 ετών: 1450ppm F, σε μέγεθος μπιζελιού

Βούρτσισμα

Δύο φορές την ημέρα (το πιο σημαντικό είναι το βραδινό βούρτσισμα, οπότε προσπαθούμε πάντα να καθαρίζουμε τα δοντάκια του μωρού μετά το βραδινό γάλα).

Μόνιμα δοντάκια

Τα δοντάκια που συνήθως αλλάζουν πρώτα είναι οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου (τα δύο μπροστινά), περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Ταυτόχρονα, πίσω από τα τελευταία παιδικά δόντια, ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες). 

 Φωτογραφία από S&B Vonlanthen (Unsplash)

Πότε βγαίνουν και πότε αλλάζουν τα δοντάκια; Όλες οι πληροφορίες σε ένα πίνακα! 

Πηγές: Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή Παιδοδοντική Εταιρεία. Ευχαριστούμε την παιδοδοντίατρο Μαρία Κρέτση, DDS, Msc

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο φθινοπωρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε αν ξεφυλλίσετε online πατώντας πάνω στο εξώφυλλο!