Online βόλτες & παιχνίδια σε 10 μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας! #menoumespiti

Εύα Ανυφαντή
Wed, 25/03/2020 - 12:16

Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μέχρι την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με 10 μουσεία και χώρους πολιτισμού που προσφέρουν δωρεάν εικονικές περιηγήσεις, ντοκιμαντέρ, online παιχνίδια και ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι. Καλή διασκέδαση!


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παραμένει κλειστό, μέσα όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτων, μας προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον Πολιτισμό από το σπίτι! Videos από προηγούμενες εκθέσεις, παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά, ψηφιακές συλλογές, εκπαιδευτικές σελίδες είναι διαθέσιμα για να ανακαλύψετε! Μπορείτε να κατεβάσετε παιχνίδια, να κάνετε μια βόλτα στη συλλογή του μουσείου ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στην ιστορία του ελληνικού και κυπριακού πολιτισμού από τα προϊστορικά ως τα ελληνιστικά χρόνια.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο και άλλες εντυπωσιακές παραγωγές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όλα αυτά μπορούμε πλέον να τα παρακολουθήσουμε online με ένα κλικ εδώ. Στα περισσότερα από αυτά γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές από τις συγκεκριμένες παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ, ενώ η μικρού μήκους ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε στο VR tour της μοναδικής έκθεσης αφιερωμένης στην ελληνική βιομηχανία «160 χρόνια made in Greece», να ανακαλύψετε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά, και να βρείτε δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και εικαστικές δραστηριότητες, με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν κρυμμένες λέξεις και να φωτίσουν την πόλη!

Μουσείο Ακρόπολης

Μπαίνοντας στο site του Μουσείου της Ακρόπολης, μπορείτε να περιηγηθείτε στην αίθουσα του Παρθενώνα και την αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, να περιεργαστείτε τις λεπτομέρειες στη ζωφόρο του Παρθενώνα, να γνωρίσετε την Αθηνά, τη θεά της Ακρόπολης αλλά και να χρωματίσετε την πεπλοφόρο!

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Κάποιος μπήκε νύχτα στο μουσείο, πήρε κάποια από τα κειμήλιά του και τα έκρυψε μέσα στην έπαυλή του. Το μουσείο χρειάζεται ντεντέκτιβ για να τα ανακαλύψει και να τα επιστρέψει στη θέση τους. Μπορείς να βοηθήσεις; Αυτό το ψηφιακό παιχνίδι μυστηρίου αλλά και πολλά παιχνίδια αντίστοιχης, κουίζ, παιχνίδια με φορεσιές και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στο site του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Μουσείο Μπενάκη

Από πού θέλετε να ξεκινήσετε; Από το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, την Πινακοθήκη Γκίκα, το Εργαστήριο του Γιάννη Παππά ή το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης; Έχετε πρόσβαση σε όλα online μέσω εικονικής περιήγησης 360˚και μπορείτε όχι μόνο να μπείτε σε όλες τις αίθουσες και να περιεργαστείτε τα εκατοντάδες έργα του μουσείου, αλλά και να ακούτε παράλληλα την ηχητική ξενάγηση!

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, με 11.000 εκθέματα και πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές, μερικά από τα εκθέματα των οποίων μπορείτε να δείτε online. Ανάμεσά τους, η "προσωπίδα του Αγαμέμνονα", η "Τοιχογραφία της Άνοιξης" από το Ακρωτήρι της Θήρας, το μαρμάρινο άγαλμα της κόρης Φρασίκλειας, το  Xάλκινο άγαλμα Διός ή Ποσειδώνος και ο μικρός αναβάτης

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Η Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών του Edgar Degas, η Γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια του Pablo Picasso, η ακρίδα του Joan Miró, η Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Forest του Henri de Toulouse Lautrec και πάνω από 140 έργα της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σας περιμένουν να τα θαυμάσετε online με ένα κλικ εδώ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το μουσείο παροτρύνει τους μικρούς του φίλους να εξερευνούν τα εκπαιδευτικά έντυπα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ και να γίνονται δημιουργικοί! Από τις πλατφόρμες του μουσείου στο facebook και το instagram θα δίνεται κάθε εβδομάδα το όνομα ενός καλλιτέχνη και ο τίτλος του έργου του, καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο στο οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Με αφορμή τα όσα θα διαβάσετε μόνοι σας ή παρέα με τους γονείς σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σύγχρονα έργα (ζωγραφιές, κατασκευές, βίντεο) και να τα στείλετε σε μορφή jpg ή βίντεο στο learning@emst.gr με θέμα ΕΜΣΤ στο σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο email το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας, την περιοχή που μένετε και τον τίτλο του έργου. Τα έργα αυτά θα αναρτώνται στο facebook και το instagram του ΕΜΣΤ μία φορά την εβδομάδα. Βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό εδώ!

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Μπορεί το μουσείο να είναι κλειστό αλλά δίνει ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι! Θέλετε να φτιάξετε το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς σας, ένα έργο τέχνης από συσκευασίες ή χρωματιστές μπουρμπουλήθρες; Θα βρείτε για όλα αναλυτικές οδηγίες εδώ!