Παιδικό δωμάτιο: Ένα project γεμάτο χρώμα και φαντασία. Οργανώστε το μέσα από 3 tips!

Μυρτώ Κάζη
Fri, 03/02/2023 - 09:36

Ο σχεδιασμός του παιδικού δωματίου είναι μία ευκαιρία να γίνετε δημιουργικοί, να προσθέσετε ζωντάνια στον χώρο σας και να διακοσμήσετε με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσατε να  δοκιμάσετε το ίδιο εύκολα σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε αν θα επιλέξετε μία ανατρεπτική και εντυπωσιακή διακόσμηση του παιδικού δωματίου ή αν θα «κινηθείτε» σε πιο ουδέτερο ύφος, ακολουθώντας την αισθητική των υπόλοιπων δωματίων του σπιτιού σας –με τις μικρές προσθήκες διακόσμησης να δίνουν τον χαρακτήρα του παιδικού στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Εξίσου σημαντικό με την επιλογή της αισθητικής και του ύφους του δωματίου είναι να ενσωματώσετε στον σχεδιασμό τις δραστηριότητες του παιδιού σας, ώστε ο χώρος του να είναι λειτουργικός και κατάλληλα προσαρμοσμένος στην ηλικία του. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να είναι ένας χώρος μελέτης, παιχνιδιού, χαλάρωσης, αλλά και φιλόξενος, ώστε να υποδεχτεί τους φίλους του. Τα αντικείμενα των παιδιών αναδεικνύουν υπέροχα το ύφος του δωματίου.

image credit: Studio Lifestyle
image credit: Studio Lifestyle

Πρώτο βήμα: Τα έπιπλα

Όταν  έρθει η στιγμή να διαλέξετε τα έπιπλα, μην ξεχάσετε ότι τα παιδιά ανεβαίνουν, σκαρφαλώνουν και παίζουν συνεχώς, οπότε καλό είναι να καταλήξετε σε μία πιο ανθεκτική επιλογή. Επίσης, μία ιδανική λύση είναι η επιλογή ενός κρεβατιού που προσαρμόζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει γρήγορα.

Tip: Πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς για τα έπιπλα σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάποιο έπιπλο από τη δική σας παιδική ηλικία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξανά, φρεσκάροντάς το. Με τις κατάλληλες προσθήκες διακόσμησης μπορεί να επιτευχθεί ένα σύγχρονο αποτέλεσμα που θα δώσει ένα μοναδικό vintage στιλ στο δωμάτιο του παιδιού σας.

image cedit: pauletpaula.com

Δεύτερο βήμα: Τα χρώματα

​Τα παιδικά δωμάτια είναι το ιδανικό μέρος του σπιτιού για την επιλογή έντονων και φωτεινών χρωμάτων, τόσο στους τοίχους, όσο και στα έπιπλα και στα αντικείμενα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να προσδιορίσετε πόσο σύντομα θα χρειαστεί να αλλάξετε  και πάλι τη διακόσμηση, αποφασίστε στρατηγικά σε ποια σημεία θα εφαρμόσετε το χρώμα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε πιο εύκολα.

Ένας επιπλέον έξυπνος τρόπος να βάλετε χρώμα στο παιδικό δωμάτιο είναι με ταπετσαρία στους τοίχους.

image credit: kids interiors

Τρίτο βήμα: Η αποθήκευση

Είναι σημαντικό να έχετε βρει την κατάλληλη λύση για την αποθήκευση των ρούχων, των παιχνιδιών και των βιβλίων. Ένας εύκολος τρόπος είναι τα ράφια και τα διάφορα κουτιά αποθήκευσης. Plus ότι έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν και ξεχωριστό μέρος της διακόσμησης.

Tip: Δοκιμάστε να διαλέξετε τα χρώματα μαζί με τα παιδιά σας ή να ρωτήσετε τη γνώμη τους για τα poster του τοίχου ή για το φωτιστικό στο δωμάτιό τους. Με το να συμμετέχουν νιώθουν πώς έχουν συμβάλλει στη διακόσμηση με το γούστο και την αισθητική τους.

image credit: myikea.inspo/instagram

 

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες και τις συμβουλές την Interior Architect, Ντόρα Πανιοπούλου.

Δείτε τη δουλειά της εδώ