Η επίδραση της καραντίνας σε όλους μας, αλλά κυρίως στα παιδιά, ήταν μεγάλη. Ξαφνικά δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε αθλήματα και σχολικές δραστηριότητες, να παίξουν με τους φίλους τους ή να δουν τη γιαγιά και τον παππού. Έπρεπε να μένουν στο σπίτι και χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τι συμβαίνει. Αυτό όμως, με τη σταδιακή άρση των μέτρων αλλάζει, και τώρα πρέπει να προσαρμοστούν ξανά σε μια νέα πραγματικότητα. Πώς θα τα βοηθήσουμε όμως να κάνουν όσο πιο ομαλά γίνεται τη μετάβαση από την καραντίνα, στη ζωή εκτός σπιτιού; Η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ευφροσύνη Αναγνωστοπούλου, μας δίνει tips και χρήσιμες συμβουλές.
# 1. Πρακτικές υγιεινής
Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι θα είναι ασφαλή αν εξασκούν καλή υγιεινή. Υπενθυμίστε τους τη σημασία της συνεχούς και σωστής υγιεινής, με βασικό και απαράβατο κανόνα το πλύσιμο των χεριών τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ειδικά πριν το φαγητό, μετά τη χρήση του μπάνιου και μετά από επαφή με πράγματα που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους. Μια ωραία ιδέα, είναι να λένε ένα τραγουδάκι κατά τη διάρκεια του πλυσίματος των χεριών (όπως το Happy Birthday ή το Αχ κουνελάκι) για να τους γίνει το πλύσιμο των χεριών μια ευχάριστη συνήθεια.
#2. Κοινωνική απόσταση
Είναι δύσκολο για τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει "κοινωνική απόσταση". Με παραδείγματα όμως, μπορούμε να τους δείξουμε πώς να κρατάνε τις αποστάσεις και να αποφεύγουν τη φυσική επαφή με τους φίλους τους, όσο ενθουσιασμένα κι αν είναι που τους ξαναβλέπουν μετά από καιρό. Αυτό ισχύει κυρίως για τα παιδιά που θα επιστρέψουν στο σχολείο. Σίγουρα θα βρεθούν κάποια «cool» παιδιά που θα αγνοήσουν τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά όταν δεν παρακολουθούνται. Το παιδί σας πρέπει να μην επηρεάζεται από τέτοιες συμπεριφορές και να διατηρεί την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή - είτε το κάνουν οι φίλοι του είτε όχι. Θυμίστε τους επίσης, να μη μοιράζονται τίποτα και δώστε τους νερό και σνακ από το σπίτι.
#3. Ζητήστε τους να μοιράζονται τα συναισθήματά τους
Το πρώτο σας μέλημα ως γονέας είναι να είστε κοντά με τα παιδιά σας. Ρωτήστε τα πώς αισθάνονται και ζητήστε τους να σας κάνουν όσες ερωτήσεις θέλουν. Απαντήστε τους όσο καλύτερα μπορείτε και αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρετε, να είστε ειλικρινείς και για αυτό. Παρατηρήστε τα και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν διαπιστώσετε πως υπάρχει κάποια συμπεριφορά που επιμένει. Εάν για παράδειγμα το άγχος ή η θλίψη γίνουν τόσο ακραία που τα παιδιά σας δεν είναι πλέον λειτουργικά, τότε είναι ώρα να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία.
4.Μην πανικοβάλλεστε
Όλα αυτά μπορεί να είναι πολλά για να τα κατανοήσει ένα παιδί και μάλιστα μπορεί να το φοβίσουν λίγο. Μιλήστε τους ήρεμα. Τα παιδιά μιμούνται τις ενέργειες του γονέα τους, οπότε αν είστε αγχωμένοι εσείς, θα είναι και αυτά. Εξηγήστε τα γεγονότα με τρόπο κατανοητό για την ηλικία τους.
#5. Εφοδιάστε τα με τις απαραίτητες πληροφορίες
Η ενδυνάμωση των παιδιών με πληροφορίες και "εργαλεία" που χρειάζονται για την πρόληψη της λοίμωξης, όπως το να έχουν μαζί και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, το να μην ακουμπούν το πρόσωπό τους ή να βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των ανησυχιών τους. Θα αισθάνονται πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αλλά θα νιώθετε κι εσείς πιο ήρεμοι καθώς θα έχετε κάνει ότι μπορείτε για να τα προστατέψετε και να ελέγξετε την συμπεριφορά τους.
BOOM note:
Να θυμάστε πως τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές από ό,τι οι ενήλικες, αρκεί να έχουν σαφείς οδηγίες, υποστηρικτικό περιβάλλον και συγκεκριμένα πλαίσια.
Ευχαριστούμε θερμά την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Ευφροσύνη Αναγνωστοπούλου για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Website : www.eanagnostopoulou.gr
Facebook : Ευφροσύνη Αναγνωστοπούλου - Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
instagram : psychologist_eanagnostopoulou