Πώς θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί: Όλα τα νέα δεδομένα

Boom Team
Mon, 25/05/2020 - 13:16
0 Comments

Το σχέδιο επαναλειτουργίας δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών παρουσίασαν λίγο νωρίτερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής:

Τα μέτρα στις τάξεις είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόζονται ήδη σε Γυμνάσια και Λύκεια. Δηλαδή:

 • Τα σχολεία θα λειτουργήσουν σε δύο ζώνες, με εκ περιτροπής υποτμήματα με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή οι μισοί μαθητές, Τρίτη και Πέμπτη οι άλλοι μισοί και την επόμενη εβδομάδα το αντίστροφο).
 • Οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο και το όριο είναι 15 μαθητές ανά τάξη.

 • Είναι απαραίτητος ο φυσικός εξαερισμός στις τάξεις, θα μοιραστούν αντισηπτικά, τα σχολεία θα καθαρίζονται δύο φορές τη μέρα, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία κυλικείων. 
 • Στη περίπτωση ολιγομελών τμημάτων τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά.
 • Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για αποφυγή συγχρωτισμού.
 • Η μη παρακολούθηση μαθημάτων για παιδιά του δημοτικού μπορεί να γίνει με μία απλή δήλωση του γονέα.  
 • Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για τους δασκάλους αλλά συνιστάται. 
 • Τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν
 • Το σχολικό έτος παρατείνεται ως 26 Ιουνίου για τους μαθητές και 30 Ιουνίου για τους εκπαιδευτικούς.
 • Το νέο σχολικό έτος αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τη μέχρι τώρα συνεργασία και την υπευθυνότητα. Σύμφωνα με την Υπουργό, η απόφαση για την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, λήφθηκε κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Επιπλέον ελήφθησαν υπόψιν τα εξής:

 • Τα ενθαρρυντικά έως τώρα δεδομένα από την επαναλειτουργία των σχολείων
 • η καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα μας
 • το γεγονός ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα
 • οι υψηλές θερμοκρασίες που καθιστούν την περίοδο ιδανική και πιο "ασφαλή" 

Επιπλέον, η Υπουργός ανέφερε πως τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο όπου τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας, και θα συνηθίσουν πιο εύκολα τη νέα κανονικότητα. Παράλληλα τόνισε πως «η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα.» Αναφέρθηκε επίσης στους μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, που έχουν ανάγκη να επιστρέψουν όχι μόνο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και «για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.» Τα σχολεία αυτά θα λειτουργήσουν ως τις 12 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως τις 26 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τι ισχύει για τους παιδικούς σταθμούς:

Μαζί με τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα λειτουργήσουν ως τις 31 Ιουλίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως στους 1600 παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς φιλοξενούνται περίπου 90.000 παιδιά. Θα ισχύουν οι κανόνες ασφαλείας που ισχύουν και στα δημοτικά σχολεία, με λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες με έως 15 παιδιά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην προμήθεια κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας που παρέχονται από τους δήμους.  

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε περίπτωση μη επάρκειας προσωπικού, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού σύμβασης έως 4 μηνών - το οποίο προσωπικό μπορεί να απασχοληθεί σε άλλες δομές όταν κλείσουν οι σταθμοί. Ο Υπουργός σημείωσε, πως μόλις λήξει η σχολική χρονιά για τα δημοτικά σχολεία, η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα εκ νέου για τη συνέχιση της λειτουργίας έως τέλη Ιουλίου και των βρεφονηπιακών. Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις κατασκηνώσεις, επισημαίνοντας πως αναμένεται τελική απόφαση εντός της εβδομάδας.   

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr και lifo.gr