Πρώτη φορά διακοπές με τον σκύλο μου

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 25/07/2023 - 14:07

Πρώτη φορά διακοπές με τον τετράποδο καλύτερό σας φίλο; Διαβάστε προσεκτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.

διακοπές με σκύλο

Πριν αποφασίσουμε τον προορισμό

Σημαντικός παράγοντας που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τον προορισμό αλλά και το κατάλυμα είναι ο χνουδωτός μας φίλος να είναι φυσικά καλοδεχούμενος. Το κατάλυμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην παραλία ή σε attractions που θέλουμε να επισκεφθούμε, σε περίπτωση που χρειαστεί να τον αφήσουμε για λίγο μόνο στο δωμάτιο, ενώ εξαρχής οφείλουμε να έχουμε κάνει μια καλή έρευνα για τα κτηνιατρικά κέντρα στην περιοχή.

Πριν ξεκινήσουμε για τις διακοπές
Ο σκύλος μας πρέπει να φέρει υποχρεωτικά το microchip και ο γιατρός να έχει καταγράψει τα ηλεκτρονικά στοιχεία μας. Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να του έχουμε κάνει το ετήσιο εμβόλιο κατά της λύσσας και να έχουν περάσει 21 ημέρες από τότε. Δίνουμε μεγάλη βάση στην αποπαρασίτωση του σκύλου και συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο για τους πιθανούς τρόπους. Τέλος, ενημερώνουμε το ιατρικό βιβλιάριο, το οποίο έχουμε μαζί μας, ή το διαβατήριο αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

διακοπές με σκύλο

Στη βαλίτσα
Επαρκή ποσότητα τροφής (ή βρίσκουμε ένα κατάστημα πώλησης
ζωοτροφών στον προορισμό μας)
Μπολάκια τροφής
Κουπάκι νερού
Φαρμακευτική αγωγή (σε περίπτωση που τη χρειάζεται)
Εφεδρικά λουράκια
Φίμωτρο
Κλουβί μεταφοράς
Είδη έκτακτης ανάγκης (συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο)

Ταξίδι με το αμάξι
Πριν από το ταξίδι μας, προετοιμάζουμε τον φίλο μας με μικρές βόλτες σε ανύποπτο χρόνο για να δούμε πώς αντιδρά.
Σε περίπτωση άγχους ή τάσης για εμετό, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο για προληπτική αγωγή.
Αποφεύγουμε να του δώσουμε φαγητό ακριβώς πριν από το ταξίδι και έχουμε μαζί μας νερό, σε περίπτωση που διψάσει.
Φροντίζουμε ώστε να έχει σκιά στη θέση που θα κάτσει.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κάνουμε συχνές στάσεις ώστε να ξεκουράζεται και να κάνει μικρές βόλτες, αλλά φυσικά και για να κάνει την ανάγκη του.

διακοπές με σκύλο

Ταξίδι με πλοίο
Είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και άλλα σκυλιά, δεδομένης της πολυκοσμίας που θα συναντήσουμε.
Μαζί μας θα πρέπει να έχουμε το φίμωτρο και το κλουβί μεταφοράς.
Δεν του δίνουμε τροφή ακριβώς πριν από το ταξίδι, ενώ έχουμε πάντα μαζί μας νερό.
Σε περίπτωση που κάνει την ανάγκη του, πάντα έχουμε πάνω μας μαντιλάκια και σακουλάκια για να τα μαζέψουμε.

Ταξίδι με αεροπλάνο
Οι μικρόσωμοι σκύλοι μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα σε κλουβί μεταφοράς και μέχρι κάποια κιλά (ανάλογα την αεροπορική εταιρεία).
Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μεταφέρονται σε ευρύχωρα κλουβιά συγκεκριμένων προδιαγραφών στον χώρο των αποσκευών.
Αποφεύγουμε να ναρκώσουμε τον σκύλο μας, ειδικά αν βρίσκεται εκτός της επίβλεψής μας (συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο).

Στη θάλασσα
Μερικοί σκύλοι όπως τα Labrador δεν μπορούν να αντισταθούν στη θέα της θάλασσας και βουτούν πριν καλά καλά το καταλάβουμε. Όμως, υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία, ο σκύλος μας πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος και να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Δεν πρέπει να περπατά για πολλή ώρα πάνω στην καυτή άμμο ή ακόμα και σε πέτρες, γιατί μπορεί να καούν τα πατουσάκια του και να εισχωρήσει άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά του.
Μετά το μπάνιο, τον ξεπλένουμε με καθαρό, δροσερό νερό δίνοντας βάση στις πατούσες και αποφεύγοντας αυτιά και μάτια.
Σε περίπτωση που καταπιεί άμμο ή νερό, του κάνουμε μια μικρή νηστεία ώστε να παρατηρήσουμε τυχόν συμπτώματα από το πεπτικό (εμετό ή/και διάρροια) και είμαστε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο.
Σε περίπτωση που εισχωρήσει νερό στα αυτιά ή τα μάτια του, καθαρίζουμε τα αυτιά με ειδικό καθαριστικό ώστε να φύγει η υγρασία από τον ακουστικό πόρο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ωτίτιδα, και, αν είναι εφικτό, ξεπλένουμε τα μάτια με φυσιολογικό ορό.

διακοπές με σκύλο

Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία είναι η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που μπορεί να έχει ακόμα και μοιραίες συνέπειες για τη ζωή του. Τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι: ταχύπνοια, εμετός, διάρροια, σιελόρροια, λήθαργος, αδυναμία, αταξία, μυϊκός τρόμος (τρέμουλο) κ.ά. Μην τα αγνοήσετε. Αναζητήστε άμεσα κτηνιατρική βοήθεια. Στο μεταξύ, μεταφέρετε τον σκύλο σας σε σκιερό μέρος και καταβρέξτε τον με δροσερό αλλά όχι κρύο νερό, καθώς μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Γενικά Tips: Κάνουμε βόλτες νωρίς το πρωί ή το βραδάκι, αλλιώς σε σκιερά μέρη έχοντας μαζί μας άφθονο νερό. Όσον αφορά το φαγητό, καλό είναι να του δώσουμε την τροφή το βράδυ, καθώς λόγω της ζέστης μέσα στην ημέρα ενδέχεται να μην την καταναλώσει. Δεν αφήνουμε τον σκύλο μας ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο έστω και για λίγα λεπτά, ούτε δεμένο σε μέρος που δεν είναι σκιερό. Δεν του δίνουμε λιχουδιές ή μαγειρευτό φαγητό για να αποφύγουμε τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές
 

Δεν ξεχνάμε:


Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη βόλτα με τον σκύλο μας.
Καθαρίζουμε τα πατουσάκια του πριν μπούμε στο δωμάτιό μας χρησιμοποιώντας ενδεδειγμένα προϊόντα έπειτα από συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας.
Αποφεύγουμε τον συνωστισμό τόσο με άλλους ανθρώπους όσο και με άλλα ζώα, όσο χαδιάρης κι αν είναι ο φίλος μας.
Διατηρούμε καθαρά τα παιχνίδια και τα προσωπικά του αντικείμενα (π.χ. πετσέτες, μπαλάκια). Όλα αυτά όμως χωρίς υπερβολές! Προστατεύω την υγεία μου αλλά και την υγεία του πολύτιμου τετράποδου φίλου μου ώστε να χαιρόμαστε και οι δυο την απίθανη σχέση μας.

 

 

Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές τη Μαρία Λινού DVM, PhD, πρόεδρο της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ιδιοκτήτρια του Ιατρείου Μικρών Ζώων Μαρίας Λινού, και τη συνεργάτιδά της Ανδριανή Παπαδημητροπούλου DVM, Κτηνίατρο Π. Θ.

Facebook: Ιατρείο Μικρών Ζώων Μαρίας Λινού

Ιnstagram: @vetlinou

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020