«Στην πραγματικότητα, όχι!» λέει η Μαριλία Νικολαΐδου. Τότε τι έχει αλλάξει, αναρωτιέμαι, κι όλο ακούω από φίλες μου πως μπαίνουν από τώρα στην κλιμακτήριο; «Στις μέρες μας» μου εξηγεί η γιατρός «φαίνεται να έρχεται νωρίτερα, γιατί οι γυναίκες πλέον φαίνονται πολύ νεότερες σε σχέση με τις γυναίκες των προηγούμενων γενιών στις αντίστοιχες ηλικίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα μεγάλο θαύμα 490 γραμμαρίων! | Μια απίστευτη ιστορία από τη γυναικολόγο Μαριλία Νικολαΐδου
Μαριλία, την εμμηνόπαυση την έχουμε όλες στο μυαλό μας ως κάτι μακρινό, που θα συμβεί σε βάθος χρόνου, όμως, δεδομένου ότι πλέον όλες οι γυναίκες δείχνουν και αισθάνονται 10 χρόνια νεότερες από την ηλικία τους, ξαφνικά, τη συναντούν μπροστά τους!
Ακριβώς! Και αυτό για αρκετές γυναίκες είναι ιδιαίτερα αγχωτικό. Η καλή φυσική κατάσταση των γυναικών και η αίσθηση νεανικότητας μας κάνει να ξεχνάμε την πραγματική
μας ηλικία! Επιπλέον, είναι κάτι που οι γυναίκες δεν ανυπομονούν να βιώσουν.
Ας είμαστε λοιπόν proactive! Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για την περίοδο της εμμηνόπαυσης;
Καταρχάς, πριν από την εμμηνόπαυση, προηγείται η φάση της κλιμακτηρίου. Για να πούμε πως είμαστε σε εμμηνόπαυση, δεν πρέπει να έχουμε περίοδο για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Να τη βάλουμε και σε ένα χρονικό πλαίσιο; Πότε έρχεται και πόση σημασία έχει πότε ήρθε η εμμηνόπαυση στη δική μας μαμά;
Κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα, η εμμηνόπαυση έρχεται μεταξύ 47 και 52 ετών. Υπάρχουν βέβαια γυναίκες που μπορεί να έχουν εμμηνόπαυση πριν από τα 47 ή και άλλες που μπορεί να φτάσουν 55 ετών και να έχουν περίοδο. Υπάρχει μια προδιάθεση όσον αφορά την ηλικία της εμμηνόπαυσης σε σχέση με την εμμηνόπαυση της μητέρας μας, χωρίς όμως να είναι απόλυτο.
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα δει ενδεχομένως μια γυναίκα και θα καταλάβει ότι ξεκινάει η εμμηνόπαυση;
Προηγείται η φάση της κλιμακτηρίου, κατά την οποία υπάρχουν οι διαταραχές της περιόδου. Στη φάση αυτή, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξάψεις, ξαφνική άνοδος δηλαδή της θερμοκρασίας, με ιδρώτα και πολλές φορές ταχυκαρδία, μια αίσθηση κολπικής ξηρότητας καθώς και ελάττωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Έχουμε συνδέσει την εμμηνόπαυση με κάτι δύσκολο και αγχωτικό. Συνήθως ακούμε από τις μαμάδες μας πως πήραν κιλά, είχαν τεράστιες ορμονολογικές αλλαγές, αλλαγές στη διάθεσή τους, πονοκεφάλους και άλλα. Τι από αυτά ισχύει;
Όλα και τίποτα από αυτά! Η εμμηνόπαυση είναι διαφορετική για την κάθε γυναίκα. Η εικόνα και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτώνται πολύ από παράγοντες όπως πιθανά προβλήματα υγείας, το βάρος, τη διατροφή αλλά κυρίως από την ψυχολογία. Γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση με αυξημένο βάρος και κακή διατροφή σίγουρα θα δυσκολευτούν στον έλεγχο του βάρους τους και θα πάρουν κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και, πράγματι, είναι ευκολότερο να πάρουμε βάρος. Αν λοιπόν δεν προσέξουμε τη διατροφή μας, δεν ασκούμαστε και καταναλώνουμε ζάχαρη και αλάτι, σίγουρα θα πάρουμε βάρος. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλίας. Οι αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές, όπως και η δυσκολία στη συγκέντρωση. Αυτά βέβαια μπορεί να είναι και αποτελέσματα των νυχτερινών εξάψεων, που διαταράσσουν τον ύπνο και μπορεί να δημιουργούν νευρικότητα και προβλήματα στην καθημερινότητα.
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να περάσει αυτήν την περίοδο όσο πιο ανώδυνα γίνεται;
Μετά τα 40 έτη, όλες οι γυναίκες πρέπει να εφαρμόζουν μια «πρόληψη», προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα αλλά και την ψυχολογία τους πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση. Σημαντική είναι η υιοθέτηση καλών καθημερινών συνηθειών, όπως σωστή διατροφή και διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, και βέβαια φυσική άσκηση. Και εννοείται πως δίνουμε προσοχή στην υγεία μας κάνοντας προληπτικούς ελέγχους, όπως μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, αλλά και επίσκεψη στον καρδιολόγο και σε όποιον γιατρό χρειάζεται!
Εσύ που εστιάζεις πάντα στη θετική πλευρά της ζωής, πες μας, πώς μπορεί μια γυναίκα να αγκαλιάσει αυτήν τη νέα περίοδο της ζωής της;
Οι γυναίκες πρέπει, ακριβώς όπως είπες, να αγκαλιάζουμε την εμμηνόπαυση! Πρέπει να τη δούμε όπως ακριβώς είναι: μια νέα φάση ζωής που μπορεί να μετατραπεί σε μία θετική μετάβαση με απλά, καθημερινά βήματα και τη βοήθεια του γιατρού μας για όλα τα τυχόν συμπτώματα. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε, το «άγνωστο»! Ας ενημερωθούμε και ας ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών. Όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αντιμετωπίσιμα και διαχειρίσιμα, αρκεί να έχουμε καλή ψυχολογία και θετική ενέργεια!
Και, όπως λέω και στις ασθενείς μου, να είμαστε καλά να μεγαλώνουμε! Σκεφτείτε πόσες γυναίκες δεν είχαν το προνόμιο να φτάσουν εδώ! Ας αντιμετωπίσουμε την εμμηνόπαυση σαν μια νέα φάση στο απόγειο της εμπειρίας της μητρότητας και της καριέρας μας!
Μαριλία Νικολαΐδου, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Ιατρεία:
Αριστοτέλους 9 , Πειραιάς | Τηλέφωνο: 211 4096977
Αγίας Παρασκευής 111, Χαλάνδρι (πλησίον μετρό Αγίας Παρασκευής) | Τηλέφωνο: 211 4096977
Βοιών 8, Μολάοι Λακωνίας | Τηλέφωνο: 27320 23700
Website: www.mnikolaidou.gr
Email: marilianikolaidou@gmail.com
Facebook: Νικολαΐδου Μαριλία Γυναικολόγος
Instagram: @marilianikolaidou
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!