Τι είναι ο τροχός συναισθημάτων που χρησιμοποιεί ο πρίγκιπας Louis στο σχολείο;

Μαρία Ροδίτη
Sat, 18/11/2023 - 23:55

Μπορεί ο πρίγκιπας Louis να γίνεται συχνά-πυκνά viral για τις απίστευτα αστείες γκριμάτσες του και να κλέβει την παράσταση σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, όμως αυτήν τη φορά, έγινε θέμα στα διεθνή media για ένα πολύ έξυπνο εργαλείο που χρησιμοποιεί στο σχολείο.

Όπως αποκάλυψε η Kate Middleton, ο 5χρονος γιος της μαθαίνει να εκφράζεται χρησιμοποιώντας το «feelings wheel», ελληνιστί τον τροχό συναισθημάτων.

Instagram: @princeandprincessofwales | Photographer: @milliepilkingtonphotography

«It’s really good»

Ειδικότερα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας παρευρέθηκε την Τετάρτη (15/11) στο Shaping US National Symposium, ένα event με διεπιστημονικούς ηγέτες, ειδικούς σε παιδιά και ενήλικες και παγκόσμιους στοχαστές, οι οποίοι εξετάζουν πώς μεγαλώνουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, προκειμένου να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα για το μέλλον, τονίζοντας τη σημασία των 5 πρώτων χρόνων ζωής των παιδιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Design του Λονδίνου και η Kate Middleton εκφώνησε την κεντρική ομιλία, αφού προηγουμένως είχε μιλήσει στις τηλεοπτικές κάμερες και στο βρετανικό ραδιόφωνο για το project, αλλά και για τον μικρότερο γιο της, Louis.

«Η τάξη του Louis χρησιμοποιεί έναν τροχό συναισθημάτων – είναι πραγματικά πολύ καλό αυτό. Παιδιά 5 και 6 ετών επιλέγουν ονόματα ή φωτογραφίες ενός χρώματος που αναπαριστά πώς αισθάνονται τη συγκεκριμένη ημέρα, οπότε υπάρχει πραγματικός ζήλος στο σχολείο, ειδικά για να συμμετέχουν τα παιδιά σε συζητήσεις», ανέφερε η πριγκίπισσα Kate.

«Στην πραγματικότητα βοηθάει στην εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα και μετά σε τροφοδοτεί παίζοντας ρόλο και στην ψυχική σου υγεία- είναι η ίδια συζήτηση, επομένως είναι πολύ σημαντικό να βρεις ένα πλαίσιο για να μιλήσεις για αυτό», πρόσθεσε.

Instagram: @princeandprincessofwales

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η Kate Middleton ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας: «Ο κόσμος με ρωτά συχνά, γιατί αφιερώνω τόσο χρόνο στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η απάντηση είναι επειδή νοιάζομαι βαθιά να κάνω μια θετική αλλαγή, να βοηθήσω τους πιο ευάλωτους και να υποστηρίξω εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Τι είναι ο τροχός συναισθημάτων

Ο τροχός συναισθημάτων (feelings wheel) είναι ένα κυκλικό γράφημα- μοιάζει με πολύχρωμο λουλούδι- που απεικονίζει το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους. Δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Robert Plutchik, Ph.D., και παρουσιάζει συνήθως 6 ή 8 βασικά συναισθήματα στο κέντρο. Αυτά είναι η χαρά, ο φόβος, η έκπληξη, ο θυμός, η εμπιστοσύνη, η λύπη, η αηδία και η προσμονή.

Όσο κατευθυνόμαστε προς τα εξωτερικά άκρα του βλέπουμε τις λιγότερο έντονες παραλλαγές των συναισθημάτων, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το εσωτερικό του, συναντάμε τα πιο δυνατά συναισθήματα. Για παράδειγμα, ο εκνευρισμός που μπορεί να νιώθετε είναι μια ήπια μορφή θυμού.

Τι προσφέρει ο τροχός συναισθημάτων

Ο τροχός συναισθημάτων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένα οπτικό βοήθημα για την ανταπόκριση στα συναισθήματά μας. 

Ή… για να το πούμε αλλιώς, ένα τεράστιο μέρος της αντιμετώπισης των συναισθημάτων μας είναι να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε, να τα ορίζουμε και να τα εκφράζουμε πρωτίστως για τον εαυτό μας, και μετά, αν το επιλέξουμε, για τους άλλους. Ένας τροχός συναισθημάτων, λοιπόν, έχει τη δύναμη να μας δείχνει όλο το φάσμα των συναισθημάτων που μπορούμε να βιώνουμε, και που χάνουμε στην προσπάθειά μας να τα διατηρούμε όλα απλά.