Ξυπνήσατε πάλι με γκρίνια σήμερα το πρωί; 5 μυστικά για να κοιμάται ο μικρός σας μαθητής στην ώρα του!

Boom Team
Tue, 12/03/2024 - 09:06

«Έλα μαμά, λίγο ακόμα μέχρι να τελειώσει η ταινία, σε παρακαλώωωω», και κάπως έτσι άργησε χτες το βράδυ να πάει για ύπνο και έτσι ξυπνήσατε πάλι με γκρίνια σήμερα... Ο επαρκής ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά σχολικής ηλικίας καθώς αν τους λείπει μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης, εκμάθησης και συμπεριφοράς. Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να βάλουμε τα παιδιά μας νωρίς για ύπνο; Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε χωρίς φωνές και κλάματα!

boom_sleep
Photo by Artem Podrez on Pexels

1. Η συνέπεια είναι το παν!
Τα παιδιά είναι πιο ήρεμα όταν ακολουθούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν από τον ύπνο τα βράδια κι όταν γνωρίζουν π.χ. πως στις 21:00 πρέπει να βρίσκονται στο κρεβάτι τους. Η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο απλή: Ελαφρύ γεύμα, μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, πιτζάμες, παραμύθι και ύστερα τα φώτα σβήνουν! Ακολουθήστε την κάθε βράδυ και θα δείτε σύντομα αποτελέσματα! 

2. Δώστε χρόνο στο παιδί να χαλαρώσει
Μια γεμάτη και έντονη μέρα με μαθήματα, παιχνίδια και βόλτες μόλις έφτασε στο τέλος της... Η μετάβαση στο κρεβάτι μπορεί να είναι δύσκολη για το μικρό σας. Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει πριν κοιμηθεί είτε διαβάζοντάς του ένα παραμύθι είτε συζητώντας μαζί του για το πώς ήταν η μέρα του.

3. Φάτε το βραδινό γεύμα νωρίς
Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο για αρκετούς γονείς, ειδικά αν εργάζονται και επιστρέφουν σπίτι αργά το απόγευμα. Υπολογίστε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για το μεσημεριανό, ώστε να περισσέψει και για το βράδυ. Απλώς θα χρειαστεί να το ζεστάνετε κι έτσι θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο. Εναλλακτικά, ένα γρήγορο σνακ είναι πάντα μια καλή ιδέα!

boom_sleep
Photo by Pvproductions on Freepik

4. Πείτε «όχι» στις οθόνες!
Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση και το tablet τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο του παιδιού, καθώς οι οθόνες παρακινούν τον εγκέφαλο να παραμείνει σε εγρήγορση. Εάν το μικρό σας επιμένει ότι δεν νυστάζει, διαβάστε του ένα παραμύθι στο δωμάτιό του ή βάλτε του να ακούσει χαλαρωτική μουσική.

5. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια
Μερικές φορές, τα παιδιά αρνούνται να πάνε νωρίς για ύπνο επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο με τους γονείς. Μερικά επιπλέον λεπτά ποιοτικού χρόνου με το παιδί σας, πριν πάει στο κρεβάτι του, θα το βοηθήσουν να νιώσει ασφάλεια και τελικά να κοιμηθεί νωρίς και χωρίς γκρίνια!

Note: Να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά ζητούν πάντα κάτι τελευταίο – μια αγκαλιά, ένα ποτήρι νερό, ένα ακόμα παραμύθι. Κάντε ό,τι μπορείτε για να αντιμετωπίσετε αυτά τα αιτήματα, εντάσσοντάς τα στη ρουτίνα του ύπνου. Με τις φωνές το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του δώσετε επιπλέον προσοχή και, τελικά, να καθυστερήσει να κοιμηθεί. Την επόμενη φορά ξεκαθαρίστε του ότι από τη στιγμή που θα ξαπλώσει στο κρεβάτι του πρέπει να μείνει εκεί.

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Χαρούμενα Πρωτάκια - the BOOM edition, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021.