5 γραφικές εκκλησίες της Αττικής, ιδανικές για βάπτιση

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 31/01/2022 - 17:40

Η υπέροχη αρχιτεκτονική, η μακραίωνη ιστορία, το πράσινο, αλλά και οι πρακτικές ανέσεις, όπως άνετο πάρκινγκ και άπλετος χώρος για το παιχνίδι των μικρών καλεσμένων, είναι ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που κάνουν αυτές τις εκκλησίες περιζήτητες. Όσοι τις έχουν επισκεφτεί, είτε ως γονείς ή νονοί είτε ως καλεσμένοι σε βάπτιση, έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις και θα σας διαβεβαιώσουν ότι αξίζει να αναζητήσετε πολλούς μήνες νωρίτερα μία ημερομηνία για το δικό σας μυστήριο.

Photo: Arte Cinematica

Ιερά Μονή Πεντέλης 

Βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από την Αθήνα, κι όμως θα δώσει σε εσάς και τους καλεσμένους σας την αίσθηση της ημερήσιας απόδρασης. Αυτό το μνημείο του 16ου αιώνα θα σας κερδίσει από τη στιγμή που θα αντικρίσετε την πέτρινη επιβλητική πρόσοψή του. Ωστόσο, το εσωτερικό του είναι εξίσου όμορφο, αν όχι πιο μεγαλειώδες. Μέσα στον xώρο όπου τελούνται οι βαπτίσεις, οι παλιές τοιχογραφίες –κάποιες του Φώτη Κόντογλου– δημιουργούν μια αυθεντική ατμόσφαιρα, οπότε παρόλο που δεν επιτρέπεται ο στολισμός, δεν θα τον χρειαστείτε. Στα πρακτικά πλεονεκτήματα, το προστατευμένο προαύλιο, όπου τα πιτσιρίκια μπορούν να παίζουν με ασφάλεια και όπου θα βρείτε με άνεση μια σκιερή γωνιά να στήσετε το candy bar, ο χώρος στάθμευσης που προσφέρει ο ναός, και η γειτνίαση με πολλούς χώρους δεξιώσεων. Τι πρέπει να προσέξετε: Ενημερώστε τον φωτογράφο ότι ο φωτισμός στο εσωτερικό του ναού είναι χαμηλός, οπότε πρέπει να προνοήσει για πιο απαιτητικές συνθήκες.

Παλαιά Πεντέλη, τηλ. 210 8041771

boom-mag-ekklhsia-vaptisi1

Παλαιοπαναγιά, Κάντζα Παιανίας

 Ένα από τα ομορφότερα, αναμφίβολα, εξωκλήσια της Αττικής, που μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από το μακρινό παρελθόν. Η πετρόκτιστη Παλαιοπαναγιά είναι μικροσκοπική αλλά με μυστηριακή ατμόσφαιρα που ανάγεται στον 12ο αιώνα, η οποία ενισχύεται από τις βυζαντινές τοιχογραφίες του εσωτερικού, αλλά και από τα διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη του περιβάλλοντος χώρου. Αν και σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από τη λεωφόρο Λαυρίου και πολύ κοντά στην Αττική Οδό, βρίσκεται στην καρδιά της εξοχής, ανάμεσα σε περιβόλια και αμπελώνες. Επίσης, σύμφωνα με τους περισσότερους γονείς που έχουν επιλέξει αυτό το εκκλησάκι, ο πατήρ Σπυρίδων, που τελεί τις βαπτίσεις, είναι ένας εξαιρετικά ευγενικός και συνεργάσιμος ιερέας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι όταν ο καιρός δεν επιτρέπει τη βάπτιση έξω, το μυστήριο γίνεται στο μικροσκοπικό εσωτερικό του ναού. Ωστόσο η αυλή διαθέτει έναν μεγάλο, σκεπαστό χώρο, όπου μπορείτε να στήσετε όχι μόνο candy bar αλλά ολόκληρο catering (εφόσον το επιτρέπει το συνήθως στριμωγμένο πρόγραμμα των βαπτίσεων της ημέρας), προστατευμένο από τον ήλιο και τη βροχή.

Κάντζα Παιανίας, τηλ. 210 6041277

boom-mag-ekklhsia-vaptisi3

Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου, Καβούρι

Δεν υπάρχει, ίσως, πιο δημοφιλής ναός για γάμους και βαπτίσεις στα νότια προάστια – και όχι τυχαία. Αυτή η εκκλησία, που οικοδομήθηκε τη δεκαετία του ’50, αν και βρίσκεται στην Αττική, έχει κάτι από την κυκλαδίτικη απλότητα στην αρχιτεκτονική της και νησιώτικη ατμόσφαιρα, λόγω της τοποθεσίας της. Κοντά στη θάλασσα, μέσα στα πεύκα, αν και βρίσκεται στον δρόμο για τις παραλίες διαθέτει τον δικό του χώρο στάθμευσης, οπότε δεν θα ταλαιπωρηθείτε ούτε εσείς ούτε οι καλεσμένοι σας. Το πευκόδασος που αγκαλιάζει τον ναό δημιουργεί δροσερά σημεία για να στήσετε το candy bar και προσφέρει καταφύγιο από την καλοκαιρινή ζέστη. Τον χώρο επιλέγουν και πολλοί επώνυμοι για τα events τους.

Αγ. Γεωργίου 3, Καβούρι, τηλ. 210 8960261

boom-mag-ekklhsia-vaptisi2

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Φιλοπάππου

Σε απόσταση μερικών μέτρων από την πολυσύχναστη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ένα μονοπάτι μέσα από τα δέντρα οδηγεί στον εμβληματικό Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη, με τη χαρακτηριστική στέγη από πλάκες και την ιστορία που ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας (ή, σύμφωνα με κάποιους, από τον 9ο αιώνα). Το βέβαιο είναι ότι αυτό το μνημείο της UNESCO φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος το είχε αναστηλώσει το 1955 αποκαλύπτοντας αρκετές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 1700. Το προτιμούν και πολλοί επώνυμοι για τη μοναδική αισθητική του και την τοποθεσία του, καθώς βρίσκεται μέσα σε μια πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας.

Λόφος Φιλοπάππου, τηλ. 210 9219297

boom-mag-ekklhsia-vaptisi35

Παναγία Φανερωμένη, Βουλιαγμένη

Ένας ναός μοναδικής αισθητικής στην Ελλάδα. Αν και μετρά μόλις τρεις δεκαετίες ιστορίας, η ατμόσφαιρα είναι απίστευτη: Οι μεγαλοπρεπείς όγκοι συναντούν όχι την πληθωρική διακόσμηση άλλων εκκλησιών αλλά τη λιτότητα των Κυκλάδων και την πλαστικότητα ενός γλυπτού, μέσα από τους τρούλους και τις καμάρες, δημιουργώντας το τέλειο σκηνικό για φωτογραφίσεις. Ο προαύλιος χώρος, ανάμεσα στα δέντρα, ενδείκνυται για το τρέξιμο και το παιχνίδι των παιδιών και φυσικά προσφέρει δροσερές γωνιές για το candy bar. Αλλά και εσωτερικά, ο κλιματισμός της εκκλησίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ακόμα και για μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Ιδανικά, πάντως, προ - γραμματίστε το event για αργά το απόγευμα, όταν το ηλιοβασίλεμα λούζει τον ναό με ένα υπέροχο φως. Η εκκλησία βρίσκεται κοντά και σε μερικούς από τους καλύτερους χώρους δεξιώσεων των νοτίων προαστίων.

Αιόλου 8, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8964068

boom-mag-ekklhsia-vaptisi4

Από τη Γεωργία Καρκάνη