5 tips για να παίξετε στο χιόνι με ασφάλεια

Τόνια Παπαμιχαλοπούλου
Mon, 24/01/2022 - 23:27

Η ''Ελπίς'' έδειξε σήμερα το λευκό της πρόσωπο και στην Αττική, με παιδιά και γονείς να ανυπομονούμε να βγούμε έξω για ατέλειωτο παιχνίδι στα χιόνια. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι ένα διάλειμμα και ας βγούμε όλοι μαζί να χαρούμε το χιόνι με τον πιο ξεχωριστό και ασφαλή τρόπο. Γιατί και το χιόνι, όσο όμορφο και αν είναι, θέλει την προσοχή του, ειδικά για όλους εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες ποσότητες χιονιού. Ακολουθούν πέντε tips για να παίξουν τα παιδιά μας σήμερα στο χιόνι με ασφάλεια...

1. Όποιος βιάζεται (στο χιόνι) σκοντάφτει!

Καταλαβαίνουμε ότι ο ενθουσιασμός των παιδιών για το χιόνι είναι αρκετά μεγάλος, αλλά πριν βγείτε έξω για χιονοπόλεμο και χιονάνθρωπο, καλό θα ήταν να τους εξηγήσετε ότι με το που ανοίξουν την πόρτα, δεν θα πρέπει να τρέξουν. Είναι πολύ σημαντικό να μη βιάζονται όταν περπατούν και να κάνουν πάντα μικρά και προσεχτικά βήματα. Το συγκεντρωμένο χιόνι σε κάποια σημεία (και κυρίως στα πεζοδρόμια) μπορεί να μετατραπεί σε πάγο και αυτομάτως σε παγίδα, τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς που τα κρατάμε από το χέρι. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Αmelia Keller / UNSPLASH

2. Προσοχή στα δέντρα!

Τα δέντρα μπορεί να είναι πανέμορφα με το χιόνι πάνω στα κλαριά και στα φυλλώματά τους, όμως μπορεί να αποδειχτούν και επικίνδυνα. Προσπαθήστε για την δική σας ασφάλεια και των παιδιών σας, να βρείτε ένα ανοιχτό μέρος για παιχνίδι, χωρίς να υπάρχουν μεγάλα και ψηλά δέντρα γύρω σας. Το βάρος που δημιουργείται πάνω τους, μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει ως αποτέλεσμα να πέσει αρκετό χιόνι πάνω σας, κάτι που δεν θα θέλατε να συμβεί. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Nelly Aran / PEXELS

3. ''Το περπάτημα του πιγκουίνου''

Υπάρχει ένα μυστικό για το σωστό περπάτημα στο χιόνι, το οποίο μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας με τον πιο χαριτωμένο τρόπο. Αρχικά θα τους πείτε ότι ονομάζεται το ''περπάτημα του πιγκουίνου'' και το μόνο που έχουν να κάνουν  - για να μην πέφτουν συνέχεια - είναι να διατηρήσουν το βάρος τους σε μια κλίση προς τα εμπρός στο εσωτερικό των ποδιών τους. Αυτό το περπάτημα είναι πιο σταθερό και ασφαλές, ενώ αν κάποια στιγμή πέσουν, θα γίνει προς τα μπροστά (που θα βάλουν τα χεράκια τους) και όχι προς τα πίσω που είναι πιο επικίνδυνο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Bao Menglong / UNSPLASH

4. Το αδιάβροχο ''τρίπτυχο'' στα χιόνια

Πριν βγάλετε τα παιδιά σας στο χιόνι, εκτός από το σωστό layering που θα πρέπει να έχετε κάνει στα ρούχα, μην ξεχάσετε να κάνετε ένα τσεκ στο αδιάβροχο ''τρίπτυχο''. Και τι είναι αυτό; 1) Να φορούν αδιάβροχα παπούτσια που δεν γλιστράνε για να παίζουν και να τρέχουν ανέμελα μέσα στα χιόνια, 2) Να φορούν αδιάβροχα και όχι μάλλινα γαντάκια, για να μην σταματούν στιγμή τον χιονοπόλεμο και 3) Να φορούν αδιάβροχο πανωφόρι με το οποίο θα είναι προστατευμένα και η υγρασία δεν θα εισχωρεί στα ρούχα τους. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Paige Cody / UNSPLASH

5. Ενυδάτωση προσώπου και χειλιών

Τόσο η επιδερμίδα όσο και τα χείλη των παιδιών είναι αρκετά ευαίσθητα, ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με το κρύο και το χιόνι. Πριν τα ντύσετε πολύ καλά με ισοθερμικά αξεσουάρ και αδιάβροχα ρούχα, μην ξεχάσετε να τους βάλετε μια ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο αλλά και λίγο lip balm στα χείλη για να μην σκάσουν στη συνέχεια. 

 

Boom plus: Αν θέλετε να παίξετε αρκετή ώρα με τα παιδιά σας σε ένα χιονισμένο τοπίο που δεν ξέρετε αρκετά, καλό θα ήταν να προσέχετε διπλά πού πάτε και πού πατάτε, μιας και δεν ξέρετε τι κρύβεται από κάτω. Επίσης όσο νυχτώνει, το χιόνι παγώνει, γι' αυτό αποφύγετε τα παιχνίδια πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Προσέχουμε για να έχουμε, σωστά;

Και τώρα είστε έτοιμοι για ασταμάτητο χιονοπόλεμο και για να δημιουργήσετε τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Γιατί πότε θα ξαναρίξει τόσο χιόνι; Απολαύστε το λοιπόν!