Αγάπη μου, μεγέθυνα το σπίτι! Ένα εκπληκτικό μουσείο στο Βέλγιο μάς δείχνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός τρίχρονου παιδιού

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 07/04/2022 - 12:49

Όσοι είμαστε ή έχουμε υπάρξει γονείς ενός τρίχρονου παιδιού γνωρίζουμε καλά την αστείρευτη δίψα του για εξερεύνηση. Ας προσθέσουμε σε αυτήν τον καθόλου kid-friendly σχεδιασμό των περισσότερων επίπλων και αντικειμένων και έχουμε ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέιλ για νήπια: ένα σπίτι όπου σε κάθε γωνιά καραδοκούν μικρές ή μεγαλύτερες παγίδες - πιθανότατα, το δικό μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, όσο προσεκτικοί κι αν θεωρούμε ότι είμαστε, πολλά από τα ατυχήματα σε μικρά παιδιά συμβαίνουν στο οικιακό περιβάλλον.

Photo: @ maisondesgeants.org

Μια βελγική οργάνωση λοιπόν, η Ligue des familles, βρήκε τον πιο πρωτότυπο και ευχάριστο τρόπο να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα. Δημιούργησε ένα μοναδικό μουσείο, το Maison des géants ή Σπίτι των Γιγάντων, όπου όλα τα τυπικά έπιπλα και αντικείμενα μιας κατοικίας τριπλασιάστηκαν σε μέγεθος, τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα πιστό αντίγραφο κάθε δωματίου και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να τα εξερευνήσουν.

Photo: @ maisondesgeants.org

Με αυτόν το χώρο, συνολικής έκτασης 250 τετραγωνικών μέτρων, οι δημιουργοί του θέλουν να εμπνεύσουν τους γονείς αλλά και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη φροντίδα και τη φύλαξη μικρών παιδιών να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός τρίχρονου νηπίου, ώστε να εντοπίσουν τους κινδύνους που κρύβονται μέσα στο σπίτι και να τους απομακρύνουν, κάνοντάς το (ακόμα) πιο ασφαλές. Σε ένα βίντεο βλέπουμε τους ενήλικους επισκέπτες να προσπαθούν, για παράδειγμα, να μαγειρέψουν στην τεράστια κουζίνα ή να σκαρφαλώσουν σε ένα γιγαντιαίο σκαμπό.

Photo: @ maisondesgeants.org

Αυτή η έκθεση, μάλιστα, περιοδεύει ανά το Βέλγιο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερες οικογένειες να την επισκεφτούν και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο περιβάλλον τους. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η ιδέα του Σπιτιού των Γιγάντων να ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Περισσότερες πληροφορίες: maisondesgeants.org