Ανήσυχο μωρό; Πάρτε ανάσες και δείτε πώς θα το ηρεμήσετε!

Boom Team
Fri, 20/05/2022 - 13:01

Όλοι οι γονείς ομολογούν πως αγχώνονται ιδιαίτερα όταν το μωρό τους ξαφνικά, από την απόλυτη ηρεμία, περνάει σε μια φάση μεγάλης ανησυχίας με ανεξήγητη γκρίνια και κλάμα. Είναι πιθανό να συμβεί και σε εσάς! Όμως, μην ανησυχείτε! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορέσετε την αόρατη κάπα της Super Mom και να διαβάσετε τους τρόπους χαλάρωσης που ακολουθούν.

Photo: Pixabay @Pexels

Let’s walk together

Η αγκαλιά λένε ότι γιατρεύει τα πάντα! Πάρτε λοιπόν το μωρό σας αγκαλιά και, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, περπατήστε για λίγη ώρα με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Αφενός το μωρό σας θα νιώσει σιγουριά και ασφάλεια, αφετέρου θα αισθανθεί έστω και για λίγο ότι βρίσκεται σε ένα γνώριμο περιβάλλον, εκείνο της μήτρας.

White noises

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσετε το ανήσυχο μωρό σας είναι να του βάλετε να ακούσει για λίγη ώρα έναν ήχο που θα το καθησυχάσει. Όμως, δεν μιλάμε απαραίτητα για κάποιο νανούρισμα ή τραγουδάκι. Τα μωρά λατρεύουν τους μονότονους, σταθερούς ήχους, τους λεγόμενους «λευκούς θορύβους», που τους θυμίζουν τους δυνατούς και σταθερούς θορύβους που άκουγαν όσο βρίσκονταν στη μήτρα. Οι μονότονοι ήχοι λοιπόν του σεσουάρ, του απορροφητήρα και του ανεμιστήρα θα του θυμίσουν τη ζωή του μέσα στη μήτρα και είναι επιστημονικά αποδεκτό πως το μωρό σε ελάχιστο χρόνο θα κοιμάται σαν πουλάκι!

NOTE: Υπάρχουν ειδικά apps με white noises για να κατεβάσετε στο κινητό σας, ώστε να μη χρειαστεί να μεταφέρετε το μωρό σας δίπλα στον απορροφητήρα!

Photo: Anna Shvets @ Pexels

Splish splash Το μπάνιο του μωρού είναι η ιδανική στιγμή για να παίξει, να αναπτύξει τις αισθήσεις του και φυσικά να χαλαρώσει. Αφού ελέγξετε τη θερμοκρασία του νερού, βάλτε το μωράκι σας στο μπανάκι του, χαμηλώστε τον φωτισμό και τραγουδήστε του. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Lights off!

Τα έντονα φώτα, ακόμα και το φως του ήλιου, μέσα στο σπίτι ενδέχεται να κάνουν αρκετά πιο ανήσυχο το μωρό σας. Αν θέλετε να το ηρεμήσετε, απλά κλείστε τις κουρτίνες, σβήστε τα φώτα και δημιουργήστε ένα χαλαρό περιβάλλον, όπου σε συνδυασμό με απαλή μουσική ή τη γνώριμη φωνή σας θα διώξουν σταδιακά κάθε ανησυχία.

Baby check

Πολλές φορές, το άγχος και τα κλάματα του μωρού μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν από τους πραγματικούς λόγους της ανησυχίας του. Πριν σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο, ελέγξτε αν έχει περάσει η ώρα του φαγητού, αν πρέπει να αλλάξετε την πάνα του, αν τα ρούχα που φοράει το ενοχλούν, ακόμα και αν έχει κάποιο δερματικό εξάνθημα. Λίγη έρευνα με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια ενδέχεται να σας δώσει την απάντηση που αναζητάτε.

ΝΟΤΕ: Σε κάθε περίπτωση, αν η ανησυχία του μωρού σας επιμένει, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

BOOM info: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Σχέσεις Στοργής, the BOOM edition ΙΙ", που καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 θα φτάσει σε 50.000 νέες µαµάδες στο δωµάτιο του µαιευτηρίου την ημέρα της γέννησης του μωρού τους! Το περιοδικό θα το βρείτε σε όλα τα ιδιωτικά µαιευτήρια της Ελλάδας καθώς και σε 4 πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία της χώρας (Ηρακλείου, Πάτρας, Ιωαννίνων και Λάρισας).