Διαζύγιο | 5 παιδικά βιβλία για να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sat, 06/02/2021 - 10:35

"Εγώ φταίω που η μαμά και ο μπαμπάς χώρισαν;", "αν περάσω χρόνο με τη μαμά θα στενοχωρήσω τον μπαμπά", "μήπως δεν μ' αγαπάνε πια;". Αυτές και χιλιάδες ακόμα σκέψεις περνούν από το μυαλό ενός παιδιού όταν η λέξη "διαζύγιο" μπαίνει ξαφνικά στη ζωή του και η οικογενειακή κατάσταση όπως τη βίωνε μέχρι τώρα αλλάζει. Γι' αυτό και οι γονείς κάθε παιδιού που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα, αφού του εξηγήσουν πως οι γονείς παραμένουν γονείς ακόμη κι αν πλέον δεν είναι σύντροφοι, καλό είναι να το ενθαρρύνουν να εκφράσει τις ανησυχίες και τα συναισθήματά του. Και τα 5 παιδικά βιβλία που παραθέτουμε σίγουρα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση...

boom παιδικά βιβλία διαζύγιο
Background photo created by pvproductions - www.freepik.com

1. Είσαι η χαρά της μαμάς και του μπαμπά - Μια ιστορία για το διαζύγιο του Richy K. Chandler

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μικρά παιδιά από 3 έως 6 ετών και εξηγεί με απλά λόγια γιατί η μαμά και ο μπαμπάς πλέον ζουν σε διαφορετικά σπίτια, καθησυχάζοντάς τα παράλληλα για τη νέα κατάσταση και γνωρίζοντάς τους πως οι γονείς τους θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και να τα προσέχουν. Η ιστορία, προκειμένου να γίνει πιο οικεία στα παιδιά συνοδεύεται από παιδικές ζωγραφιές που θα κάνουν το διάβασμα ακόμα πιο ευχάριστο. Επιπλέον, στο βιβλίο περιλαμβάνονται ιστοσελίδες υποστήριξης και συμβουλευτικής για γονείς που έχουν πάρει την απόφαση να χωρίσουν. 

boom παιδικά βιβλία διαζύγιο

2. Ζωή Ανάποδα της Άντρης Αντωνίου

Ο μπαμπάς της Ζωής πλέον μένει σε δωμάτιο ξενοδοχείου με εκείνη να πιστεύει πως σύντομα θα επιστρέψει στο σπίτι. Όταν εκείνος όμως μετακομίζει σε ένα νέο διαμέρισμα και η οικογενειακή φωτογραφία που άλλοτε στόλιζε τον μπουφέ αντικατασταθεί, η Ζωή νιώθει πως ο κόσμος της έχει γυρίσει ανάποδα. Με περίπλοκες σκέψεις και συναισθήματα να πλημμυρίζουν το μυαλό της, γράφει στο ημερολόγιό της για το πώς ένιωθε τον πρώτο καιρό που οι γονείς της αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο... Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ηλικίες 9 έως 12 ετών, με το οποίο πολλά παιδιά που βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβείας θα ταυτιστούν. 

boom παιδικά βιβλία διαζύγιο

3. Γιατί άλλαξε η οικογένειά μου της Jillian Roberts

Με απλά λόγια -όπως αναγράφεται και στο εξώφυλλό του-, το βιβλίο αυτό που απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 6 ετών, προσπαθεί να τους εξηγήσει, πως ακόμα και αν η οικογένειά τους είναι πλέον διαφορετική, εξαιτίας του πρόσφατου διαζυγίου των γονιών, το μόνο που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά. Με όμορφη εικονογράφηση, η ιστορία από τη μια θέλει να καθησυχάσει όλα τα παιδιά που κατηγορούν τους εαυτούς τους και από την άλλη να τα ενθαρρύνει να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. 

boom παιδικά βιβλία διαζύγιο

4. Τα πρώτα μου γιατί: Το Διαζύγιο (Βασισμένο σε συμβουλές παιδιάτρου)

Όπως νιώθουν όλα τα παιδιά χωρισμένων γονιών, έτσι και ο Χάρης, στο άκουσμα της ανακοίνωσης ότι οι γονείς του παίρνουν διαζύγιο στενοχωριέται και φοβάται. Αναρωτιέται μήπως είναι εκείνος η αιτία του χωρισμού αλλά και αν υπάρχει η πιθανότητα να τον εγκαταλείψουν. Μαζί με τον Χάρη, τα παιδιά - ηλικίας από 3 έως 6 ετών - θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα συναισθήματά τους τη δεδομένη στιγμή αλλά και το πώς είναι να ζει κανείς σε δύο σπίτια. 

boom παιδικά βιβλία διαζύγιο

5. Βοήθεια! Ο πατέρας μου παντρεύεται ξανά της Άλις Μπριέρ-Ακέ

Μετά από ένα διαζύγιο, δεν είναι παράλογο οι γονείς να προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μπορεί, όμως, η εξέλιξη αυτή να μην αρέσει σε μερικά παιδιά. Έτσι και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Γκασπάρ, όταν μαθαίνει πως ο πατέρας του πρόκειται να ξαναπαντρευτεί και ενώ βλέπει και τη μαμά του στενοχωρημένη, διχάζεται και νιώθει αναστατωμένος. Συνειδητοποιεί πως πρέπει να βρει μια λύση και καταστρώνει με τους φίλους τους ένα σχέδιο, ώστε να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως πριν. Μήπως όμως τελικά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα είναι για καλό; Ιδανικό για παιδιά άνω των 8 ετών που μπορεί να βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Γκασπάρ.

boom παιδικά βιβλία διαζύγιο