Επιστροφή στο σχολείο | Οι 9 κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν παιδιά & γονείς

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 28/04/2020 - 18:03

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε όσο τίποτε άλλο τη στιγμή που θα γυρίσουμε πίσω στην κανονικότητα. Είναι όμως πράγματι έτσι; Μπορεί φαινομενικά να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε -δηλαδή μια ημέρα πριν ξεκινήσει η καραντίνα - και αυτή τη φορά η έξοδος μας να μην προϋποθέτει μήνυμα στο 13033, όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε πως εισερχόμαστε σε μια νέα μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες νέες συνήθειες οικογενειακώς για να βγούμε ξανά με ασφάλεια στον έξω κόσμο. 

boom επιστροφή από την καραντίνα

Αρχικά, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας αλλά και να έχουμε και εμείς υπόψη μας πως οι χειραψίες, οι αγκαλιές και τα φιλιά απαγορεύονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας πει κάποιος αγενή αν δεν κάνετε τα παραπάνω, γι'αυτό μην ανησυχείτε. Τα δύο μέτρα είναι μια καλή απόσταση για να βρεθείτε με ένα άτομο ενώ το μικρό μπουκαλάκι με το αντισηπτικό δεν θα λείπει ποτέ από την τσάντα σας.

Ας δούμε όμως βήμα - βήμα τους κανόνες από την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού που λέει ναι στα μέτρα ατομικής προστασίας αλλά όχι στην αποξένωση

1. Βγαίνοντας από το σπίτι δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μάσκα, γάντια και αντισηπτικό.

2. Προτιμούμε βαμβακερά ρούχα τα οποία μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. 

3. Αν επιλέξουμε να μετακινηθούμε με ΜΜΜ, φοράμε πάντα μάσκα και γάντια. Αν πάλι η δουλειά μας είναι κοντά ας προτιμήσουμε καλύτερα το περπάτημα.

4. Φτάνοντας - εμείς στην εργασία μας και τα παιδιά στο σχολείο- πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

5. Απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ότι πρόκειται να ακουμπήσουμε.

6. Αν εργαζόμαστε μόνοι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Στην περίπτωση που είναι και άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο καλό είναι να την φοράμε και μάλιστα να έχουμε μαζί μας και «εφεδρική» σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί. Τα παιδιά στο σχολείο καλό είναι να έχει γίνει μέριμνα ώστε να κάθονται το ένα μακριά από το άλλο και φυσικά να έχουν μαζί αντισηπτικά προϊόντα. 

7. Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι, βγάζουμε τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ή τα βάζουμε για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60 βαθμούς ή τα αφήνουμε δύο -τρεις μέρες να αεριστούν σε σημείο που δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα, ώστε αν τυχόν φέρουν τον ιό αυτός να πεθάνει. Φυσικά, δεν τα φοράμε την επόμενη ημέρα. 

8. Την τσάντα μας την αφήνουμε σε συγκεκριμένο μέρος και αυτήν για δύο μέρες ή την περνάμε με αντισηπτικό οινοπνεύματος ή σαπούνι και νερό.

9. Τα παπούτσια τα αφήνουμε έξω από το σπίτι, αν όμως «μπουν» μέσα στο σπίτι τα απολυμαίνουμε και μετά καθαρίζουμε τα χέρια μας.

boom επιστροφή από την καραντίνα

 

Good to know

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μάσκες

Το ότι φοράει κάποιος μάσκα δεν σημαίνει ότι είναι 100% προστατευμένος. Σαφώς και πρέπει να κρατήσει τα ίδια μέτρα προφύλαξης και αν φτερνιστεί ή βήξει μέσα σε αυτή, οφείλει να την πετάξει αμέσως και να την αντικαταστήσει. Σε μέρη που δεν επικρατεί μεγάλος συγχρωτισμός μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα απλά υφασμάτινα καλύμματα προσώπου τα οποία φυσικά με κάθε χρήση πλένουμε και αποστειρώνουμε. Όπως προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η μάσκα δεν αποτελεί θαυματουργή λύση, γι' αυτό η εκτεταμένη χρήση τους πρέπει να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ παράλληλα το πλύσιμο των χεριών δεν πρέπει να αμελείται. 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα γάντια;

Τα γάντια μπορεί να προστατεύουν από την επαφή των χεριών μας με τα μικρόβια όμως δεν σε εμποδίζουν από το να τα ακουμπήσεις στο πρόσωπό σου. Γι' αυτό η χρήση πρέπει να είναι στιγμιαία και σε περίπτωση που πρόκειται να ακουμπήσεις κάτι επικίνδυνο. Αμέσως μετά οφείλουμε να τα πετάξουμε αλλά φυσικά και να δοθεί μεγάλη προσοχή στον τρόπο αφαίρεσής τους. Πάντα πρέπει να τα πιάνουμε από την πάνω πλευρά, δηλαδή αυτή που βρίσκεται στο καρπό και να το τραβήξουμε ακουμπώντας με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Σαν χειρουργοί λοιπόν τα πετάμε και πλένουμε κατευθείαν τα χέρια μας. 

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα αργήσει να έρθει. Οφείλουμε όμως όλοι να ακολουθήσουμε τα μέτρα πρόληψης στο καλύτερο δυνατό επίπεδο ώστε να μπορούμε ελεύθεροι να αγκαλιαστούμε ξανά χωρίς φόβο. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντα η πρόληψη!

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ