Γιατί από τότε που έγινα μαμά στολίζω νωρίτερα

Γεωργία Καρκάνη
Sat, 04/12/2021 - 10:05

Στο παρελθόν, όταν έβλεπα ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου πολύχρωμα λαμπιόνια να αναβοσβήνουν μέσα από τζαμαρίες σπιτιών, μεταμορφωνόμουν στον «Σκρουτζ» του Καρόλου Ντίκενς, που μισούσε τα Χριστούγεννα, καταφεύγοντας σε μια εσωτερική γκρίνια: «Από τώρα στόλισαν;».

Photo: Lynda Hinton | Unsplash 

Από τότε που έγινα μητέρα όμως, ένα από τα πράγματα που αναθεώρησα ήταν το θέμα του «πρώιμου στολισμού». Για την ακρίβεια, έκανα στροφή 180 μοιρών και άρχισα να πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να στολίσεις το σπίτι σου για τα Χριστούγεννα.

Αν περάσει λοιπόν κάποιος άλλος «γκρινιάρης» μπροστά από το σπίτι μου πλέον, μπορεί να το δει να αστράφτει και να λαμποκοπά μέσα από τις τζαμαρίες ακόμα και αν οι γιορτές απέχουν δύο μήνες. Από τότε που έγινα μαμά στολίζω από πολύ νωρίτερα και εξηγώ ευθύς αμέσως το γιατί:

  • Για τον γιο μου τα Χριστούγεννα κρατούν όλο το χρόνο! Μπορεί να μου ζητήσει να διαβάσουμε γιορτινά βιβλία ή να βάλουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.
  • Δεν θα αναρωτηθώ ποτέ αν θα βρω παρέα για να στολίσω το χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιατί το παιδί μου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ιεροτελεστία – το πολύ πολύ μετά εγώ να αλλάξω θέση σε κανένα στολίδι, για είναι πιο «ομοιόμορφα» στα κλαδιά.
  • Από τότε που έγινα μητέρα επέστρεψε ο ενθουσιασμός που είχα ως παιδί για τις γιορτές. Μου τον μεταδίδει ο Φίλιππος. Θέλω να τις ζήσω ξανά στο φουλ, πηγαίνοντας σε χριστουγεννιάτικα χωριά, κάνοντας τις αγορές μου από παζάρια, παρακολουθώντας γιορτινές θεατρικές παραστάσεις και ταινίες και φυσικά στολίζοντας κάθε γωνιά του σπιτιού.
Photo: Jonathan Borba | Unsplash 
  • Στολίζω νωρίς γιατί θέλω να θαυμάζω για όσο περισσότερες μέρες του χρόνου γίνεται το βλέμμα του γιου μου ενώ χαζεύει τα λαμπάκια του δέντρου που αναβοσβήνουν στο σκοτάδι.
  • Τα χριστουγεννιάτικα δώρα, και για τον γιο μου και για τα παιδιά συγγενών και φίλων, έχουν πολλαπλασιαστεί, οπότε οι γιορτινές αγορές αρχίζουν από πολύ νωρίς. Επιβάλλεται λοιπόν να έχουμε στολισμένο δέντρο, για να τα συγκεντρώσουμε κάτω από τα κλαδιά του μέχρι να βρουν το δρόμο για τον παραλήπτη τους.
Photo: Thandy Yung | Unsplash 
  • Με στολισμένο το δέντρο από πολύ νωρίς έχουμε και την ιδανική αφορμή να αρχίσουμε τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο σπίτι από πολύ νωρίς, φτιάχνοντας μπάλες και άλλα στολίδια – κατά προτίμηση, με ανακυκλώσιμα υλικά!
  • Το λένε και οι ψυχολόγοι: Όσοι στολίζουν νωρίς για τις γιορτές, κάνουν καλό στην ψυχική υγεία τους. Τελικά, λοιπόν, δεν χρειάζεται καν να είμαστε γονείς για να κάνουμε τον «πρώιμο στολισμό» σπιτική παράδοση.