Γιατί το παιδί μου νυστάζει συνέχεια;

Ελισάβετ Παπαντωνίου
Tue, 24/08/2021 - 16:28

To παιδάκι σας χρειάζεται ξεκούραση και το γεγονός ότι απολαμβάνει τον ύπνο του δεν είναι από μόνο του ανησυχητικό. Τι γίνεται, όμως, όταν νυστάζει συνέχεια;

Φωτογραφία από τον χρήστη Artem Podrez στο Pexels

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Η εκδήλωση υπνηλίας σε ένα παιδί μπορεί να σχετίζει με διάφορα άλλα συμπτώματα και να οφείλεται σε διαφορετικούς και ποικίλους λόγους. Παρατηρήστε τη διάθεση του παιδιού: Εάν πρόκειται για ένα κακόκεφο παιδί που νυστάζει ή εάν το παιδί έχει καλή διάθεση, τρώει κανονικά και απλώς δείχνει να νυστάζει.

Πού μπορεί να οφείλεται; 

  • Ένας από τους πιο συχνούς λόγους εκδήλωσης υπνηλίας σε ένα παιδί που σε γενικές γραμμές είναι ζωηρό, είναι συνήθως διαταραχές της θερμοκρασίας του σώματος, που μπορούν να εκδηλωθούν σε περίπτωση είτε πυρετού είτε υποθερμίας ή ακόμη και αφυδάτωσης.
  • Η τάση υπνηλίας μπορεί να συσχετιστεί με την εκδήλωση μιας κρίσης σπασμών, πριν ή μετά την εμφάνισή της, με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ιδιαίτερα αντιισταμινικών ή ακόμη και μετά από κάποιο χτύπημα ή πτώση.
  • Στις περιπτώσεις που το παιδί νυστάζει συνεχώς, αλλά είναι ευχαριστημένο, έχει κανονική όρεξη και φυσιολογική θερμοκρασία, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε, γιατί το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να νυστάζει.
  • Τέλος, εάν το παιδί νυστάζει συνέχεια και βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης από νοσήματα όπως η ιλαρά, ή εκδηλώνει πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας.
  • Επίσης, η υπνηλία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές στον ύπνο, σε αναιμία ή σε θυρεοειδοπάθεια.

BOOM Note: Σε κάθε περίπτωση, η ασυνήθιστη «νύστα»-«υπνηλία» σε ένα παιδί, θα πρέπει να συζητηθεί με τον παιδίατρο.

 

Ευχαριστούμε την Dr. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για τις συμβουλές.

Τηλέφωνο: 210 7211078 

Website: www.kyriakakou.gr

Email: info@kyriakakou.gr

Facebook: @kyriakakou  

Instagram: @dr_marialena.kyriakakou