"Μαμά κάτι με τσίμπησε": Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα το καλοκαίρι;

Ελισάβετ Παπαντωνίου
Fri, 20/08/2021 - 13:26

Τι μπορεί να το έχει τσιμπήσει; Τι πρέπει να παρατηρήσετε; Πότε χρειάζεται να ανησυχήσετε και τι οφείλετε να κάνετε αμέσως μετά το τσίμπημα; Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας δίνει αναλυτικές οδηγίες...

Camera photo created by freepik - www.freepik.com

Τι είναι τα εξανθήματα;

Τα εξανθήματα είναι εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης μετά από δήγμα (τσίμπημα) από κουνούπι, μέλισσα, σφήκα κ.α. και παρατηρούνται πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

 • ερυθρότητα
 • άλγος
 • οίδημα
 • κνησμός

Τι πρέπει να κάνουμε;

Στην περίπτωση που προκαλέσουν ήπια συμπτώματα, είναι σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, πριν χρειαστεί να επισκεφθούμε τον παιδίατρο. Ιδιαίτερα εάν το παιδί μας έχει γνωστή αλλεργία, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας ό,τι χρειάζεται για την αρχική αντιμετώπιση, αλλά να γνωρίζουμε και ποιον ιατρό ή Κέντρο Υγείας μπορούμε να επισκεφθούμε εάν είμαστε διακοπές.

Medical photo created by jcomp - www.freepik.com

Ποια είναι η θεραπεία ανάλογα με το είδος του τσιμπήματος;

 • Tα τσιμπήματα από κουνούπια μπορεί να είναι ήπια, προκαλώντας μόνο τοπικό ερεθισμό (ερυθρότητα). Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζονται καμία θεραπεία, αρκεί μία αντιισταμινική γέλη, εάν όμως το εξάνθημα είναι πιο έντονο, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κορτιζονούχα αλοιφή.
 • Τα τσιμπήματα μπορεί, όμως, να δημιουργήσουν πόνο και οίδημα στην περιοχή, ακόμη και να επιμολυνθούν. Εάν πρόκειται για εκτεταμένο εξάνθημα, επικοινωνείτε με τον Παιδίατρο διότι ενδέχεται να χρειάζεται συστηματική αγωγή με αντιισταμινικό σιρόπι ή στην περίπτωση επιμόλυνσης ακόμη και αντιβιοτική αγωγή, είτε τοπική είτε από του στόματος.
 • Τα τσιμπήματα από μέλισσα προκαλούν έντονο πόνο και οίδημα στην περιοχή. Θα πρέπει να αφαιρέσετε το κεντρί προσεκτικά, γιατί περιέχει υπόλειμμα του δηλητηρίου και κατόπιν να τοποθετήσετε στην περιοχή κρύες κομπρέσες. Βάλτε κάποιο στικ αμμωνίας αρχικά και κατόπιν κορτιζονούχα αλοιφή προς αποφυγή του οιδήματος.
 • Τα τσιμπήματα από σφήκα είναι πολύ πιο επώδυνα από αυτά της μέλισσας, ενώ προκαλούν πιο έντονο εξάνθημα και οίδημα. Βάλτε άμεσα στην περιοχή μια κορτιζονούχα αλοιφή, ώστε να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος.
 • Σε εξάνθημα που οφείλεται σε δήγμα τσούχτρας κ.α. θα τοποθετήσουμε στην περιοχή αντιισταμινική αλοιφή ή αμμωνία, ενώ σε εκτεταμένο εξάνθημα ενδέχεται η χορήγηση αντιισταμινικού σιροπιού.

BOOM Note: Σε κάθε περίπτωση που δεν πρόκειται μόνο για τοπικές εκδηλώσεις (εξάνθημα και οίδημα), αλλά υπάρχει πιο εκτεταμένη αλλεργική αντίδραση (γενικευμένο εξάνθημα, οίδημα χειλιών ή βλεφάρων, δύσπνοια, αλλαγή στην φωνή), επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο και επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

Τips:

 • Φροντίστε να έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού και των διακοπών, ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε μια αλλεργική αντίδραση, έως να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
 • Σε περίπτωση εκτεταμένου εξανθήματος ή οιδήματος, δεν βοηθά η τοποθέτηση αντιισταμινικής ή κορτιζονούχας αλοιφής, χορηγήστε άμεσα αντιισταμινικό σιρόπι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
 • Στα παιδιά με ιστορικό εκτεταμένης αλλεργικής αντίδρασης ή σοκ και κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας, μπορείτε να έχετε μαζί σας, εκτός από το αντιισταμινικό σιρόπι, και την προγεμισμένη ένεση αδρεναλίνης. 

Η Κατερίνα Κατσιμπάρδη είναι Παιδίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών | www.katsibardi.gr