«Μαθαίνω ελληνικά στο μουσείο»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ομάδες παιδιών και εφήβων, πρόσφυγες και μετανάστες στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Boom Team
Fri, 06/05/2022 - 11:17

Το Σωματείο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund*, υλοποιεί κατά την περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου 2022 εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Μαθαίνω ελληνικά …στο μουσείο» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας για παιδιά  και εφήβους, πρόσφυγες και μετανάστες (5-15 χρόνων) που ζουν στην Αθήνα και είτε πηγαίνουν σχολείο (διαπολιτισμικό ή τυπικό) είτε φιλοξενούνται σε οργανωμένες δομές προσφύγων.

Photo: rawpixel.com/ freepik

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνομάθειας παιδιών προσφύγων /μεταναστών προκειμένου να ανταποκριθούν στην καθημερινή επικοινωνία και να κατανοήσουν την ελληνική πραγματικότητα καθώς και να συμβάλουν στη μείωση του πολιτιστικού κενού που βιώνουν τα συγκεκριμένα παιδιά.

Στον επιστημονικό κλάδο της Διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών προκρίνεται η διδασκαλία μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων (task-based approach), οι οποίες προσομοιάζουν σε πραγματικές επικοινωνιακές καταστάσεις και δίνουν έμφαση στην επικοινωνιακή λειτουργία της γλώσσας, δηλαδή την εξοικείωση του μαθητή με λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά του.  Τέτοιου είδους δραστηριότητες (tasks), ανάλογα με το γλωσσικό επίπεδο του μαθητή, μπορεί να είναι π.χ. παιχνίδι ρόλων, η εκτέλεση μιας συνταγής μαγειρικής, μια κατασκευή.

1. Έκθεμα Γειά σου Πυθαγόρα 2. Έκθεμα Σοφίτα 

Τα εκθέματα και οι συλλογές του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων, καθώς προσομοιάζουν στον πραγματικό κόσμο, είναι διαδραστικά και ευνοούν την ενεργό συμμετοχή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ολοκληρώνονται σε δύο (2) συναντήσεις και σε κάθε συνάντηση υλοποιούνται δύο προγράμματα στα εκθέματα «Κουζίνα» και «Σοφίτα» και «Το ΑΒητάρι της διατροφής» και «Γεια σου Πυθαγόρα» αντίστοιχα. Δεν έχουν οικονομική συμμετοχή ενώ επιδοτείται και μέρος των μεταφορικών εξόδων.

1. Έκθεμα το Αλφαβητάρι της διατροφής 2. Έκθεμα Κουζίνα 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Κτίριο Ωδείου Αθηνών

Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα

Τ. 2103312995 | Κ. 6976071232

www.hcm.gr | Facebook: HELLENIC CHILDREN’S MUSEUM

*Το πρόγραμμα Active citizens fund, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ