«Να παραμείνεις ξαπλωμένη μετά το σεξ»: 10+1 μύθοι για τη γονιμότητα και τη σύλληψη

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 15/11/2022 - 14:35

Αν προσπαθούμε να κάνουμε παιδί και μοιραστούμε την επιθυμία μας με φίλους και συγγενείς, σίγουρα θα βομβαρδιστούμε από θεωρίες και γιατροσόφια που υποτίθεται πως θα μας βοηθήσουν να την κάνουμε πραγματικότητα πιο σύντομα. Πού τελειώνει όμως η επιστημονική γνώση και αρχίζουν οι υποθέσεις και οι πλάνες; Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους πιο κοινούς μύθους.

1. «Μετά το σεξ μείνε ξαπλωμένη για να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης»:

Tα περισσότερα σπερματοζωάρια φτάνουν σχεδόν αμέσως μετά την εκσπερμάτιση στον προορισμό τους, όπως εξηγεί η γυναικολόγος Jen Gunter σε νέο άρθρο των New York Times. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αν παραμείνουμε ξαπλωμένες μετά το σεξ θα τα βοηθήσουμε να βρουν το δρόμο τους.

2. «Η ιεραποστολική στάση θα σε βοηθήσει να συλλάβεις»:

Οποιαδήποτε θέση βοηθάει στη βαθύτερη διείσδυση αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, ακόμα και αν η εκσπερμάτιση συμβεί στην είσοδο του κόλπου, δεν είναι απίθανη μια εγκυμοσύνη.

 

3. «Όταν έρχεσαι σε οργασμό, είναι πιο πιθανό να μείνεις έγκυος»:

Ο οργασμός μπορεί να είναι παραπάνω από καλοδεχούμενος αλλά για να βοηθήσει τη μεταφορά του σπέρματος πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα ή αμέσως πριν από την εκσπερμάτιση: ένας συντονισμός συνηθισμένος στον κινηματογράφο αλλά σπάνιος στην αληθινή ζωή, όπως επισημαίνει η Dr Gunter.

4. «Αν κάνεις σεξ κάθε μέρα, θα συλλάβεις πιο γρήγορα»:

Το καθημερινό σεξ, αν δεν απορρέει από την αληθινή ερωτική επιθυμία του ζευγαριού, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κόπωση και απογοήτευση προτού οδηγήσει σε μια εγκυμοσύνη. Ιδανική είναι η προσπάθεια τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα ή με έμφαση στις πιο γόνιμες μέρες.

5. «Αν έχεις ήδη ένα παιδί, δεν θα δυσκολευτείς να κάνεις δεύτερο»:

Κι όμως είναι τόσο πολλά τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να κάνουν δεύτερο παιδί (το ποσοστό τους εκτιμάται γύρω στο 15%), που το φαινόμενο έχει ονομαστεί δευτερογενής υπογονιμότητα και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία ή γυναικολογικά προβλήματα.

boom-infertility

6. «Όταν έχεις ωορρηξία, θα το καταλάβεις»:

Κάποιες γυναίκες το καταλαβαίνουν από τα σημάδια που δίνει το σώμα τους: έχουν αυξημένες εκκρίσεις υγρών, πιο έντονη ερωτική επιθυμία ή ενοχλήσεις στην περιοχή των ωοθηκών. Άλλες, ωστόσο, δυσκολεύονται να καταλάβουν πότε έχουν ωορρηξία ακόμα και με ένα τεστ γονιμότητας, όπου το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα απόλυτα ξεκάθαρο. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχετε συμπτώματα ωορρηξίας συζητήστε τον με τον γυναικολόγο σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο της ανωορρηξίας, μια από τις πιθανές αιτίες της υπογονομότητας.

7. «Αν δεν συλλάβεις μέσα σε λίγους μήνες, κάτι δεν πάει καλά»:

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα ζευγάρια πετυχαίνουν μια εγκυμοσύνη από τον πρώτο μήνα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να προσπαθούμε από έξι μήνες έως έναν χρόνο μέχρι να κρατήσουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο θετικό τεστ. Σύμφωνα μάλιστα με μια δημοσκόπηση, το 68% των ζευγαριών κατάφεραν να συλλάβουν μετά από προσπάθειες τριών μηνών και το 92% μετά από έναν χρόνο.

8. «Τα αντισυλληπτικά φάρμακα προκαλούν υπογονιμότητα»:

Οι μελέτες δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση. Αν ο κύκλος μας απορρυθμιστεί μόλις σταματήσουμε να παίρνουμε αντισυλληπτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα χάπια «χάλασαν» τον κύκλο μας, αλλά ότι στη διάρκεια της λήψης τους τον είχαν ρυθμίσει.

9. «Μέχρι τα τριάντα δεν θα έχεις πρόβλημα να συλλάβεις»:

Μπορεί σε γενικές γραμμές η γυναικεία γονιμότητα να αρχίζει να φθίνει μετά τα 35, αλλά πολλά αίτια υπογονιμότητας, όπως γυναικολογικά προβλήματα, δεν συνδέονται απαραίτητα με την ηλικία.

10. «Μετά τα σαράντα θα χρειαστείς ιατρική βοήθεια για να μείνεις έγκυος»:

Είναι γεγονός ότι μετά το συγκεκριμένο ηλικιακό κατώφλι αυξάνεται ο κίνδυνος υπογονιμότητας, αλλά μια γυναίκα μπορεί πολύ άνετα να μείνει έγκυος και με φυσικό τρόπο ακόμα και αν έχει μπει στην περιεμμηνόπαυση (τη χρονική περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση). Ωστόσο, αν προσπαθείς να συλλάβεις για μήνες χωρίς επιτυχία και έχεις περάσει τα 35, καλό είναι να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου νωρίτερα (π.χ. μετά από έξι μήνες και όχι έναν χρόνο) από ό,τι σε μικρότερη ηλικία.

plus 1 «Οι άντρες δεν χάνουν ποτέ τη γονιμότητά τους»:

Είναι αλήθεια ότι βλέπουμε διάφορους επώνυμους και όχι μόνο να γίνονται μπαμπάδες στα 60 και στα 70 τους. Όμως όπως η γυναικεία γονιμότητα έτσι και η αντρική φθίνει με την πάροδο του χρόνου, καθώς μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος και του σπερματικού υγρού και αυξάνονται οι πιθανότητες προβλημάτων στύσης και εκσπερμάτισης.

boom-fertility