Νέα σχολική χρονιά: 5 tips για ένα δυναμικό restart για γονείς και παιδιά

Boom Team
Sun, 29/08/2021 - 12:05

Στις 13 Σεπτεμβρίου το κουδούνι ξαναχτυπά. Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν και οι σχολικές τάξεις είναι έτοιμες να υποδεχτούν και πάλι τους μαθητές ύστερα από μια ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο. Από τη μία η πανδημία του κορωνοϊού έχει κουράσει μικρούς και μεγάλους με τις αλλαγές που έχει φέρει στη καθημερινότητα μας, από την άλλη οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι, τάραξαν την ψυχολογία και την διάθεση όλων.

Ωστόσο, η ζωή προχωρά χωρίς να μας περιμένει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να ανυψωνόμαστε πάνω από τα προβλήματα και να προχωράμε. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά με τη σωστή προετοιμασία και την κατάλληλη οργάνωση, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πάρουμε φόρα για μια νέα δυναμική χρονιά! Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη, μας δίνει 5 tips για να κάνουμε ένα δυναμικό restart μικροί και μεγάλοι.

Φωτογραφία από senivpetro (Freepik)

1. Όλα ξεκινούν από το σπίτι. Βασική προϋπόθεση για την ομαλή προσαρμογή μας είναι η καλή ψυχολογία. Αν στο σπίτι επικρατεί κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης, ψυχραιμίας και ηρεμίας τότε θα είναι πολύ εύκολο για μικρούς και μεγάλους να προσαρμοστούν πιο ομαλά στη νέα καθημερινότητα. Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Σήμερα η πανδημία, αύριο μπορεί να προκύψει κάτι άλλο. Σημασία δεν έχει τι αντιμετωπίζουμε αλλά πώς το αντιμετωπίζουμε. Κι εμείς επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε συνθήκη σαν μάθημα και να βρίσκουμε τις λύσεις. Έτσι, όχι μόνο ζυμώνονται οι χαρακτήρες αλλά γίνεται και η ζωή πιο εύκολη!

2. Λίγο πολύ όλοι έχουμε εξοικειωθεί με τη συνθήκη της πανδημίας, οπότε καλό θα ήταν να κάνουμε μια υπενθύμιση και μια συζήτηση με τα παιδιά για το πώς χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε στο σχολείο. Nα τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, να φοράμε τις μάσκες μας, να πλένουμε τα χέρια μας κ.λπ.

3. Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινά μια νέα σεζόν για όλους. Ώρα για ανανέωση και ανακαίνιση του παιδικού δωματίου και του σπιτιού γενικότερα. Είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε όσα δεν χρειαζόμαστε και να δημιουργήσουμε χώρο για τα καινούργια. Το παιδί μεγαλώνει και μπαίνει σε μια άλλη φάση της ζωής του. Γι' αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε έναν χώρο που θα το εμπνέει και θα απολαμβάνει να περνάει χρόνο μέσα σε αυτόν. Συζητάμε με το παιδί πώς θέλει να φτιάξει το δωμάτιό του, ποιοι είναι οι αγαπημένοι του ήρωες και επιλέγουμε παρέα τη διακόσμησή του.

Φωτογραφία από Andrea Piacquadio (Pexels)

4. Μπαίνουμε σταδιακά σε πρόγραμμα. Στις διακοπές ήμασταν χαλαροί και ανέμελοι χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα, χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής για να μπουν τα παιδιά και πάλι σε ένα πρόγραμμα σιγά-σιγά. Αρχίζουμε κι επιστρέφουμε στο ωράριο που έχουμε στον ύπνο, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία στο διάστημα αυτό της προσαρμογής να κάνουμε μια επανάληψη στα μαθήματα, σε όσα έχουμε μάθει την προηγούμενη χρονιά. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να μπουν στο κλίμα κι έτσι η προσαρμογή τους θα είναι ευκολότερη.  

5. Συζητάμε με το παιδί για τυχόν άγχη, ανησυχίες, φοβίες που μπορεί να έχει με τη νέα χρονιά και με την επιστροφή στην τάξη. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του και φροντίζουμε να διαμορφώσουμε από κοινού το πρόγραμμα της νέας χρονιάς (δεξιότητες στις οποίες θέλει να εξασκηθεί, δραστηριότητες που θέλει να ξεκινήσει).

BOOM note: Εστιάστε στη χαρά της νέας σχολικής χρονιάς. Στο πόσο ωραίο είναι που θα βρεθεί και πάλι με τους φίλους του, στα νέα πράγματα που θα μάθει. Καλλιεργήστε ένα κλίμα ενθουσιασμού και χαράς για όλα τα καινούργια που έρχονται. Επειδή η μεταβατική περίοδος είναι πολύ σημαντική για την ομαλή προσαρμογή στην καθημερινότητα, συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε, να παίζουμε και να περνάμε καλά!

Meet Marialena: Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης κι έχει μια αποστολή: Να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια απολαυστική καθημερινότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχία και ευημερία. Πώς; Υιοθετώντας κι εφαρμόζοντας νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές και νέες γνώσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας εύκολα και γρήγορα.

Website: marialenanikolovgeni.gr

Facebook: Marialena Nikolovgeni

Instagram: marialena_nikolovgeni