Παίζοντας στο χιόνι: 15 συναρπαστικά παιχνίδια και πειράματα!

Boom Team
Mon, 24/01/2022 - 13:17

Σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ χιονίζει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας! Είτε στην περιοχή που μένετε έχει χιονίσει πολύ, είτε λίγο, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 15 παιχνίδια και πειράματα με το χιόνι!

boom-let-it-snow
Photo by Boxed Water Is Better on Unsplash

1. Bowling επί πάγου!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ισχυρές δόσεις fun τόσο κατά τη διάρκειά του όσο και κατά την προετοιμασία του! Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες αν η οικογένειά σας αποτελείται από 4 άτομα και πάνω ή να παίξετε ατομικά. Για αρχή, σχηματίστε κορίνες του bowling από χιόνι και τοποθετήστε τις πάνω σε ένα μικρό πεζούλι ή σε ένα τραπέζι. Καθορίστε την απόσταση βολής και σημαδέψτε τις κορίνες (ίσως η μαμά και ο μπαμπάς να βρίσκονται σε πιο μακρινή απόσταση όταν στοχεύουν από ότι τα παιδιά)!

2. Το σπίτι των πιγκουίνων!

Όπως το καλοκαίρι φτιάχνουμε κάστρα στην άμμο, έτσι και τον χειμώνα κατασκευάζουμε ingloo στο χιόνι! Ουσιαστικά, φτιάξτε πολλά μεγάλα ορθογώνια τουβλάκια και στοιβάξτε τα έτσι ώστε το σχήμα τους να παραπέμπει σε εκείνο ενός ingloo!

BOOM Tip: Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να μένουμε για πολλή ώρα έξω στο χιόνι και πως χρειάζεται να επιστρέφουμε ανά διαστήματα στη ζεστασιά του σπιτιού, αλλάζοντας πρώτα από όλα τα βρεγμένα ρουχαλάκια. Όσο διαρκεί αυτό -και για να αποφύγουμε το "μαμά θέλω να βγω πάλι στο χιόνι"- φτιάχνουμε από χαρτόνι την πινακίδα με την οδό, τα παρτέρια και το γραμματοκιβώτιο του ingloo, αλλά και τους πιγκουίνους που θα ζουν μέσα σε αυτό!

boom-let-it-snow
Photo by Alec Favale on Unsplash

3. Τρίλιζα στο χιόνι

Χαράξτε 3 οριζόντιες και 3 κάθετες γραμμές στο χιονισμένο δάπεδο σχηματίζοντας το ταμπλό για την τρίλιζα. Προσπαθήστε να σχηματίσετε τριάδες οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια, χρησιμοποιώντας δύο κλαδάκια για το Χ και ένα κουκουνάρι για το Ο. 

4. Όπως ο Χάνσελ και η Γκρέτελ (περίπου!) 

Θυμάστε πως ο Χάνσελ και η Γκρέτελ έριχναν ψίχουλα για να βρουν τον δρόμο της επιστροφής; Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς, όχι για να μη χάσετε τον δρόμο, αλλά για να βρουν φαγητό τα ζωάκια. Θρυμματίστε το ψωμί που έχει περισσέψει και σκορπίστε το δίπλα στα δέντρα για να ταΐσετε τους φτερωτούς σας φίλους. Επίσης, αν δείτε ένα σκυλάκι ή γατάκι στο κρύο, βγάλτε μια κουβερτούλα, ειδοποιήστε τη φιλοζωική και φροντίστε να του δώσετε νερό και φαγητό μέχρι να έρθει κάποιος υπεύθυνος.

boom-let-it-snow
Photo by Daniel Lincoln on Unsplash

5. Ζωγραφίζουμε στο χιόνι!

Πάρτε ένα άδειο βαποριζατέρ και αφού το ξεπλύνετε καλά, γεμίστε το με νερό και μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Κάντε το ίδιο με άλλα δοχεία σε διαφορετικά χρώματα και πάρτε τα μαζί σας στο χιόνι. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα ζωηρά χρώματα που θα εμφανίζονται στο χιόνι με κάθε ψέκασμα! Μάλιστα, μπορείτε να τα βοηθήσετε να μάθουν τους χρωματικούς συνδυασμούς, για παράδειγμα: ψεκάστε κόκκινο χρώμα στο χιόνι και ζητήστε τους να ψεκάσουν με το κατάλληλο χρώμα για να γίνει το χιόνι μωβ κ.ο.κ.

6. Πόσες πλευρές έχει μια χιονονιφάδα;

Γνωρίζατε ότι κάθε χιονονιφάδα έχει 6 πλευρές; Ή ότι δεν σχηματίζονται από νερό, αλλά από υδρατμούς; Ζητήστε από τα παιδιά να κρατήσουν στα χεράκια τους χιονονιφάδες -φορώντας πάντα τα γαντάκια τους!- και να τις παρατηρήσουν, όσο εσείς τους μεταφέρετε αυτές τις πληροφορίες:

  • Κάθε χιονονιφάδα είναι μοναδική, όπως ακριβώς και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα!
  • Κάθε χιονονιφάδα έχει 6 πλευρές. Η συμμετρία που βλέπουμε στις νιφάδες χιονιού είναι αποτέλεσμα της κρυσταλλοποίησης των μορίων νερού μέσα στη νιφάδα. Τα δύο άτομα υδρογόνου και το ένα άτομο οξυγόνου που αποτελούν το νερό  (H2O), διατάσσονται σε τρίγωνα, δίνοντας τη συμμετρική μορφή στις χιονονιφάδες, αλλά αυτό είναι κάτι που διακρίνουμε στο μικροσκόπιο και όχι με γυμνό μάτι!
  • Οι χιονονιφάδες είναι στην πραγματικότητα διάφανες, αλλά επειδή αντανακλούν όλο το φάσμα του φωτός, τις βλέπουμε λευκές!
boom-let-it-snow
Photo by Aaron Burden on Unsplash

7. Πόσο νερό έχει το χιόνι;

Λίγο πριν επιστρέψετε στο σπίτι μετά τον χιονοπόλεμο, γεμίστε ένα βάζο με χιόνι και αφήστε το μέσα στο σπίτι. Αργότερα, κι αφού το χιόνι έχει λιώσει, παρατηρήστε πόσο λιγότερο χώρο πιάνει στο βάζο.

8. Κρυμμένος θησαυρός

Δεν θα χρειαστεί να κρύψετε κάτι στο χιόνι, αλλά να ζητήσετε από τα παιδιά να βρουν - με προσοχή πάντα - αντικείμενα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στη φύση, όπως ένα κουκουνάρι, ένα κλαδί ή ένα φύλλο που έχουν σκεπαστεί από το χιόνι! Ο νικητής κερδίζει ζεστή σοκολάτα με επιπλέον marshmellows!

boom-let-it-snow
Photo by Heshan Perera on Unsplash

9. Το λιώσιμο του πάγου

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αλάτι λιώνει τον πάγο πιο αποτελεσματικά. Αλλά, γιατί; Πράγματι ισχύει; Ειδικά, αν στην περιοχή σας το χιόνι δεν είναι αρκετό, θα λατρέψετε αυτό το πείραμα όσο και τα παιδιά σας.

Θα χρειαστείτε:

  • Μια φόρμα με θήκες για cupcakes ή πολλά μικρά ποτηράκια
  • παγάκια
  • νερό
  • αλάτι, ζάχαρη

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε τα παγάκια στις θήκες των muffins και έπειτα βάλτε ζεστό νερό στη μία θήκη, κρύο νερό στην άλλη, ζάχαρη στην τρίτη και αλάτι στην τέταρτη. Αφήστε ένα παγάκι χωρίς να έχετε ρίξει κάτι άλλο στη θήκη. Πριν ξεκινήσετε, ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν τις υποθέσεις τους: ποιο παγάκι θα λιώσει γρηγορότερα; Τι θα συμβεί στο κάθε παγάκι; Μπορείτε να βγάλετε time lapse με το κινητό σας για να συζητήσετε μετά τα αποτελέσματα, να βγάλετε φωτογραφία ή να σημειώσετε τις παρατηρήσεις σας σε διάφορα χρονικά διαστήματα π.χ. στο ένα λεπτό, τα πέντε λεπτά και στη μισή ώρα. Λοιπόν, τι παρατηρείτε;

10. Spoon hockey

Γεμίστε ένα μεγάλο τετράγωνο και ρηχό ταψί με νερό και αφήστε το στο μπαλκόνι όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί κάντε έκπληξη στα παιδιά με ένα συναρπαστικό DIY παιχνίδι! Χρησιμοποιήστε ένα καπάκι από μπουκάλι νερού για μπαλάκι και 2 κουταλάκια του γλυκού για μπαστούνια. Τα πιο γρήγορα χέρια θα νικήσουν! 

boom-let-it-snow
Photo by Tania Malréchauffé on Unsplash

11. Γίνε πολική αρκούδα για 1'

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς η πολική αρκούδα δεν κρυώνει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες; Το λίπος που αποθηκεύει τη βοηθά να παραμείνει ζεστή και θα σας το αποδείξουμε στο ακόλουθο πείραμα:

Βάλτε νερό σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το στο ψυγείο για δύο ώρες μέχρι να παγώσει καλά και έπειτα προσθέστε αρκετά παγάκια. Βάλτε το δάχτυλό σας μέσα στο νερό για να διαπιστώσετε πόσο παγωμένο είναι! Σε ένα γάντι βάλτε λάδι, ζητήστε στο παιδί να το φορέσει και σφραγίστε ελαφρά με ένα λαστιχάκι ώστε να μην γλιστράει εύκολα. Βυθίστε το χέρι με το γάντι στο μπολ και ζητήστε του να σας πει αν κρυώνει όσο και πριν. Πάμε στοίχημα ότι δεν θα κρυώνει σχεδόν καθόλου;

12. Παγωμένο νερό σε.. δευτερόλεπτα!

Κι όμως, γίνεται!

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μεγάλο μπολ
  • παγάκια
  • 1 πλαστικό μπουκάλι με νερό
  • αλάτι χονδρό
  • θερμόμετρο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε τα παγάκια και ένα μπουκάλι νερό. Προσθέστε το αλάτι και αφήστε το μέχρι το θερμόμετρο να δείξει - 8 βαθμούς Κελσίου. Αφαιρέστε το μπουκάλι από το μπολ και χτυπήστε τον πάτο του ελαφρώς στο τραπέζι. Θα παγώσει αμέσως! Μαγικό;;;

13. Αγγελάκια

Στη θέα ενός χιονισμένου γρασιδιού, η πρώτη μας σκέψη είναι να κυλιστούμε σε αυτή κάνοντας αγγελάκια για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις, που οφείλουμε να περάσουμε και στα παιδιά μας! Εκμεταλλευτείτε το χιονισμένο σκηνικό που μετά από χρόνια έκανε την εμφάνισή του σχεδόν σε όλη την Αττική και κατευθυνθείτε στο κοντινότερο πάρκο ή στην αυλή για να σχηματίσετε αγγελάκια ανοιγοκλείνοντας χέρια και πόδια ξαπλωμένοι στο χιόνι!

boom-let-it-snow
Photo by Greg Rosenke on Unsplash

14. "Καλοκαίρι" στην καρδιά του χειμώνα

Κατεβάστε από το πατάρι τα κουβαδάκια και τα φτυαράκια της παραλίας! Πάμε στην πίσω αυλή γιατί έχουμε αποστολή: να την καθαρίσουμε από το χιόνι!

 

15. Τhe all-time-classics

Φυσικά, μπορείτε πάντα να παίξετε χιονοπόλεμο και επιβάλλεται να φτιάξετε έναν (τουλάχιστον) χιονάνθρωπο! Μάλιστα, για να κάνετε την κατασκευή του χιονάνθρωπου πιο ενδιαφέρουσα, μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και να προσπαθήσετε να τοποθετήσετε τη μύτη ή τα μάτια του χιονάνθρωπου χωρίς να βλέπετε!

boom-let-it-snow
Photo by Andreea Piratedea on Unsplash

Μαμά και μπαμπά, θυμηθείτε πως για όλα αυτά είναι απαραίτητη η επίβλεψή σας και πολλή προσοχή!