Περιμένετε μωρό; 7 απαντήσεις για την άδεια που δικαιούστε

Boom Team
Mon, 07/06/2021 - 14:09

Από τη στιγμή που κρατήσατε στα χέρια σας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, παρά τους φόβους σας, το μυαλό σας πλημμύρισε με εικόνες από το κοντινό μέλλον, όπως το να κρατάτε αγκαλιά το μωράκι σας απολαμβάνοντας στιγμές εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στη μητρότητα, μακριά από το γραφείο και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Πόση άδεια δικαιούστε όμως αν είστε εργαζόμενη –μέλλουσα– μαμά; Και πόση ο μπαμπάς; Ακολουθούν όλα όσα προβλέπονται αυτήν τη στιγμή από τον νόμο καθώς και οι αλλαγές που περιμένουμε να φέρει το νέο νομοσχέδιο.

Φωτογραφία από τον χρήστη Dominika Roseclay στο Pexels

Πόσο καιρό μπορώ να απουσιάσω από το γραφείο;

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, δικαιούστε τη λεγόμενη άδεια μητρότητας (άδεια κύησης-λοχείας) συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες (56 ημέρες) χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 9 (63 ημέρες) μετά τον τοκετό.

 

Τι γίνεται αν γεννήσω πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού;

Σε αυτήν την περίπτωση θα πάρετε το υπόλοιπο της άδειάς σας μετά τον τοκετό, μέχρι να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες.

 

Και μετά, επιστροφή κανονικά στη δουλειά;

Μετά το τέλος της άδειας λοχείας δικαιούστε μειωμένο ωράριο μετ’ αποδοχών: Είτε για τους επόμενους 30 μήνες να αποχωρείτε από την εργασία σας κατά μία ώρα νωρίτερα καθημερινά είτε για τους επόμενους 12 μήνες να αποχωρείτε κατά δύο ώρες νωρίτερα καθημερινά και για επιπλέον 6 μήνες να αποχωρείτε κατά μία ώρα νωρίτερα (δηλαδή, στη δεύτερη περίπτωση το μειωμένο ωράριο διαρκεί συνολικά 18 μήνες). Το μειωμένο ωράριο μπορεί να σας χορηγηθεί και ως συνεχόμενη άδεια εφόσον το ζητήσετε και συμφωνήσει ο εργοδότης σας. Μπορείτε, ακόμα, να ζητήσετε γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών διάρκειας 4 μηνών, μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των έξι ετών.

Photo by Hollie Santos on Unsplash

Τι προβλέπεται αν υιοθετήσω ή γίνω ανάδοχος γονέας;

Και σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούστε γονική άδεια ανατροφής, αν υιοθετείτε ή αναδέχεστε παιδί έως έξι ετών - ή έως οκτώ ετών, σε περίπτωση που η διαδικασία υιοθεσίας ή αναδοχής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα έξι του χρόνια.

 

Τι δικαιούται ο μπαμπάς;

Προς το παρόν είναι ο αδικημένος της υπόθεσης, καθώς μπορεί να του χορηγηθεί άδεια μόλις 2 ημερών μετά τη γέννηση του παιδιού. Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπεται, εκτός απροόπτου, η παράταση της άδειας πατρότητας στις 14 ημέρες μετά τον τοκετό, τις οποίες ο νέος μπαμπάς θα μπορεί να πάρει συνεχόμενα ή τμηματικά μέσα στον πρώτο μήνα.

People photo created by yanalya - www.freepik.com

Τι ισχύει για τις μονογονεϊκές οικογένειες;

Στους υπαλλήλους που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού έως δώδεκα ετών χορηγείται επιπλέον άδεια με αποδοχές 6 εργάσιμων ημερών τον χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Για τρία παιδιά και άνω δίδεται επιπλέον άδεια 8 εργάσιμων ημερών.

 

Τι είναι το λεγόμενο εξάμηνο του ΟΑΕΔ;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει από συναδέλφους για την εξάμηνη άδεια του ΟΑΕΔ ή αλλιώς Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, μπορεί να χορηγηθεί σε μητέρες ασφαλισμένες στον Ε.Φ.Κ.Α. (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Παρέχεται από τον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας κύησης και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ολόκληρο το εξάμηνο είτε μέρος αυτού, αλλά και να τη διακόψετε, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη.

Photo by Christian Bowen on Unsplash

 

ΒΟΟΜ Note: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει πρόσθετη τετράμηνη γονική άδεια, έως ότου το παιδί γίνει οκτώ ετών, για όλους τους εργαζόμενους γονείς, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνεχόμενα ή τμηματικά.

Πηγές πληροφοριών: Υπουργείο Εσωτερικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων – Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, ΟΑΕΔ, εφημερίδα «Έθνος»

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Σχέσεις Στοργής, η πιο γλυκιά αναμονή", που καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θα φτάσει σε 50.000 νέες µαµάδες στο δωµάτιο του µαιευτήριου την ημέρα της γέννησης του μωρού τους! Το περιοδικό θα το βρείτε σε όλα τα ιδιωτικά µαιευτήρια της Ελλάδας καθώς και σε 4 πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία της χώρας (Ηρακλείου, Πάτρας, Ιωαννίνων και Λάρισας).