Πώς αντιδρούμε αν το παιδί μας μας πιάσει να κάνουμε σεξ;

Boom Team
Wed, 07/09/2022 - 15:52

Έχουμε βάλει τα παιδιά για ύπνο και αποφασίζουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις λίγες ώρες ηρεμίας και απομόνωσης με τον σύντροφό μας για να αναθερμάνουμε την ερωτική μας ζωή. Κι εκεί που είμαστε σε καλό δρόμο για να θυμηθούμε το πάθος του παρελθόντος, τότε που ήμασταν ακόμα ελεύθεροι από οικογενειακές υποχρεώσεις, ανοίγει απροειδοποίητα η πόρτα και προσγειωνόμαστε υπερβολικά απότομα στη σημερινή πραγματικότητα, καθώς αντικρίζουμε δύο παιδικά ματάκια να μας κοιτούν γουρλωμένα από την έκπληξη. Πώς θα προλάβουμε αυτό το τρομακτικό σενάριο και πώς θα το αντιμετωπίσουμε αν τυχόν συμβεί;  

Φωτογραφία από Pavel Danilyuk (Pexels)

«Με τον ερχομό των παιδιών η ισορροπία της οικογένειας αλλάζει και προκύπτει το ερώτημα πώς θα διατηρηθεί η σχέση του ζευγαριού παράλληλα με τον γονεϊκό ρόλο», απαντά η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το ζευγάρι θα χρειαστεί να ορίσει κάποια ραντεβού για τον προσωπικό του χρόνο και για την ερωτική ζωή του, η οποία σαφώς και επηρεάζεται είτε από την έλλειψη χρόνου είτε από την κούραση που συσσωρεύεται από τη νέα καθημερινότητα». Ακόμα και για το σεξ, λοιπόν, μια ασφαλής λύση θα ήταν να το προγραμματίσουμε, φροντίζοντας παράλληλα να κανονίσουμε τη φύλαξη των παιδιών, π.χ. από τον παππού και τη γιαγιά ή άλλα έμπιστα πρόσωπα.

Φωτογραφία από Andrea Piacquadio (Pexels)

Σε περίπτωση που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, φροντίζουμε να έχουμε κλειδώσει την πόρτα του δωματίου μας, ώστε να έχουμε τον χρόνο να αντιδράσουμε σε περίπτωση που ξυπνήσουν και αποφασίσουν να μας επισκεφτούν. Είναι σημαντικό να έχουμε τον χώρο μας για να προλάβουμε τέτοιες αμήχανες στιγμές, που ενδεχομένως να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά και για την ερωτική ζωή μας.

Και τι γίνεται αν οι συνθήκες το φέρουν και το παιδί μάς «πιάσει στα πράσα»;

«Είναι σημαντικό τουλάχιστον να αντιδράσουμε με ψυχραιμία», συμβουλεύει η ειδικός και συμπληρώνει: «Το πιο σημαντικό εκείνη στιγμή είναι το παιδί να μην νιώσει πως συμβαίνει κάτι κακό ή απαγορευτικό. Παίρνουμε τον χρόνο μας πριν μιλήσουμε μαζί του, καθώς η πρώτη μας αντίδραση ενδέχεται να είναι επηρεασμένη από την αγωνία ή και τις ενοχές μας».

Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε το περιστατικό εξαρτάται, φυσικά, και από την ηλικία του μικρού «αυτόπτη μάρτυρα»: «Μην είστε σίγουροι ότι το παιδί σας έχει δει ή έχει αντιληφθεί απόλυτα την πράξη. Για παράδειγμα, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι πιθανότερο να μη γνωρίζει για την ερωτική επαφή, όποτε μια εξήγηση όπως “η μαμά και ο μπαμπάς ήταν αγκαλιά γιατί αγαπάμε ο ένας τον άλλον” θα είναι αρκετή», εξηγεί η ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να κάνουμε, σε δεύτερο χρόνο, μια συζήτηση με το παιδί, «εξηγώντας του ότι η αγάπη στους μεγάλους σημαίνει ότι έρχονται κοντά, ότι κάνουν αγκαλιές, φιλιούνται, κι αυτό είναι όμορφο».

Φωτογραφία από Andrea Piacquadio (Pexels)

Περισσότερα tips από την Αγγελική Καβαλλιεράτου:

  • Προτού κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για το περιστατικό, βεβαιωνόμαστε ότι είναι μια ήρεμη στιγμή και για εμάς και για το παιδί μας.
  • Φροντίζουμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις του χωρίς να το προβληματίσουμε με περισσότερες πληροφορίες που ίσως δεν είναι έτοιμο να ακούσει. Δεν υπερ-εξηγούμε ούτε δίνουμε υπερβολικές λεπτομέρειες, ειδικά αν το παιδί είναι μικρότερο των 5 ετών.
  • Μιλάμε στο παιδί μας με άνεση, χωρίς νευρικότητα, διαφορετικά θα αισθανθεί σαν να έχουμε κάνει κάτι «κακό» και «ντροπιαστικό».
  • Χρησιμοποιούμε λέξεις και συμβολισμούς ανάλογα με την ηλικία του. Προσπαθούμε να κάνουμε καθολική αυτή τη συνθήκη, λέγοντας πως αυτό κάνουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες.
  • Πολύ βοηθητικό, τέλος, θα ήταν να αξιοποιήσουμε κάποιο παιδικό βιβλίο που μιλάει για το σεξ και το πώς έρχονται στον κόσμο τα μωρά.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια | MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος | Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Website: www.aggelikikavallieratou.gr | Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 42, Ν. Ψυχικό | Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com | Tηλ: 6983433267 | 2106777512