ReGeneration: Το πρόγραμμα που κρατάει τα παιδιά μας στην Ελλάδα τοποθετώντας τα με επιτυχία στην αγορά εργασίας

Μυρτώ Κάζη
Mon, 01/02/2021 - 14:26

Σε μία χώρα που συχνά αισθάνεσαι πως δεν υπάρχει ελπίδα για πολλά πράγματα, έρχονται κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ψυχική ανάταση. Χαμογελάς και μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας πλημμυρίζει τη σκέψη σου. Έτσι ακριβώς αισθάνεται όποιος γνωρίσει το ReGeneration, ένα πρόγραμμα μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μέσα σε 6 μόλις χρόνια έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέους πτυχιούχους στη χώρα. Με απλά λόγια;

Οι απόφοιτοι των σχολών μπορούν να απευθυνθούν εκεί, να περάσουν από εκπαίδευση και αξιολόγηση και να τοποθετηθούν σε σπουδαίες θέσεις εργασίας προκειμένου να ξεκινήσουν αξιοκρατικά την καριέρα τους.

Οι αριθμοί;

  • 1.700 προσλήψεις μέχρι σήμερα
  • 650 συνεργαζόμενες εταιρίες
  • 300.000 ώρες εκπαίδευσης

Ως μαμά αλλά και ως ένα κορίτσι που πάλεψα με τα θηρία για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα, νιώθω αληθινή λύτρωση.

Συνάντησα τον Κωνσταντίνο Κίντζιο, Business Development Director του ReGeneration και μοιράζομαι μαζί σας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Κωνσταντίνε, βάλε μας με δυο λόγια στο ReGeneration.

Μία πρωτοβουλία από νέους για νέους (εγώ δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς, δεν ξέρω πως τρύπωσα μεσήλικας πράμα). Μία ρομαντική σκέψη, που 6 χρόνια μετά τη γέννησή της, έχει καταφέρει να γίνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέους πτυχιούχους στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει στο επίκεντρό του τη νέα γενιά, εξοπλίζοντάς την σήμερα, με τα εφόδια του αύριο για μπορεί να ονειρευτεί το μέλλον της λίγο πιο φωτεινό, λίγο πιο αισιόδοξο.

Αν έπρεπε να βάλεις σε 5 bullets τη δουλειά που κάνετε θα έλεγες:

1. Συμβάλουμε στην καταπολέμηση του brain-drain στις νεανικές ηλικίες.

2. Αυξάνουμε τη νεανική απασχολησιμότητα, καταπολεμώντας παράλληλα τη νεανική ανεργία.
3. Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας – ένα χάσμα δεξιοτήτων (ήπιων και τεχνικών/ψηφιακών)
4. Καταρτίζουμε με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες μεταπανεπιστημιακής εκπαίδευσης τους νέους μας, συμβάλλοντας στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών στην Ελλάδα.
5. Κάνουμε την καλύτερη δουλειά του κόσμου! :)
 

 

Ποια «όπλα» διαθέτει ένας νέος που έχει περάσει την εκπαίδευση του ReGeneration;

Στο ReGeneration επενδύουμε στην αξιολόγηση και εκπαίδευση των νέων. Στόχος μας είναι κάθε νέα και νέος που εισέρχεται στο πρόγραμμα να διευρύνει ορίζοντες, να αυξήσεις τις προσλαμβάνουσές του, να κάνει zoom-out από την περιορισμένη αντίληψη που μπορεί να είχε για την ζωή και τον εργασιακό βίο και χέρι-χέρι να τον οδηγούμε στα μονοπάτια που του ταιριάζουν και εκπληρώνουν τον στόχο και τον σκοπό του. Μέσω των, ειδικά σχεδιασμένων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας σε ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, καταφέρνουμε και αυξάνουμε σημαντικά τον βαθμό ετοιμότητας των νέων μας για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς και νοοτροπίας, όσο και σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων που μια εταιρεία αναζητά σε ένα junior στέλεχεος. Τα «όπλα» μας είναι εκεί, έτοιμα να δοθούν σε όσους έρθουν κοντά μας. Την απόφαση όμως για το αν θα πατήσουν την σκανδάλη θα πρέπει να την πάρουν μόνοι τους.

Τι όνειρα έχει ένας επαγγελματίας του δικού σου επιπέδου για τον φορέα αυτόν; Τι σε κάνει ευτυχισμένο όταν γυρίζεις στο σπίτι έπειτα από μια πολύ δύσκολη ημέρα στο γραφείο;

Κάθε μέρα να είμαι και πιο χρήσιμος για τις νέες και τους νέους της χώρας μου. Αυτό.-

ReGeneration σε αριθμούς. Ενθουσίασέ μας!

1850+ προσλήψεις νέων πτυχιούχων σε 700 και πλέον εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, με παράλληλη παροχή 440.000 ωρών εκπαίδευσης σε ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες και με ένα συντηρητικά υπολογισμένο αποτύπωμα των μισθών που έχουν δοθεί στους αποφοίτους μας, που ανέρχεται κοντά στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

 

Υπάρχει τελικά χάσμα ανάμεσα στους νέους πτυχιούχους και την αγορά εργασίας και αν ναι, μπορείς να ρίξεις το blame σε κάποια πλευρά από τις δύο;

Χάσμα μεγάλο και υπαρκτό. Ένα χάσμα που δεν δημιουργήθηκε εν μια νυκτί. Ωστόσο κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με μέθοδο και συνέπεια ώστε να το γεφυρώσει ή να αναστείλει το βάθος του. Όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν «παντρεύει» την γνώση και τη μάθηση με τις ανάγκες και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς εργασίας, τόσο αυτό το ρήγμα θα βαθαίνει. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν δράσεις προκειμένου η επαγγελματική αποκατάσταση να είναι πυλώνας στόχευσης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και άρα να υπάρχουν συγκεκριμένα μαθήματα/σεμινάρια/ομιλίες που να εισάγουν ομαλά και από μικρή ηλικία την εν λόγω έννοια, επενδύοντας στην ενεργοποίηση των ήπιων δεξιοτήτων του κάθε παιδιού και στην συνέχεια την αντιστοίχισή τους με κλάδους και επαγγέλματα. Στο ReGeneration κάνουμε ακριβώς αυτό, προσπαθώντας να καλύψουμε τον «χαμένο» χρόνο των νέων μας, επαναπροσανατολίζοντάς τους με πυξίδα τις δεξιότητες και τα όνειρά τους.

Αισθάνομαι ότι πιστεύεις πολύ στους νέους. Είναι ρίσκο ή ένα απρόσμενο δώρο για μια επιχείρηση να προσλάβει έναν νέο που μόλις αποφοίτησε από τη σχολή του;

Πιστεύω πάρα πολύ στις νέες και τους νέους μας. Πάρα πολύ. Πιστεύω ότι μπορούν πολύ καλύτερα, μπορούν πολλά περισσότερα. Και είμαστε εδώ για να τους δώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Πριν 4 χρόνια, το ReGeneration, αριθμούσε γύρω στις 50 εταιρείες που προσλάμβαναν από το πρόγραμμα. Σήμερα, οι συνεργαζόμενες εταιρείες είναι περισσότερες από 700. Νιώθω ευτυχισμένος και πλήρης που έχουμε καταφέρει να δείξουμε εμπράκτως σε εκατοντάδες εταιρείες πανελλαδικώς τα πολλαπλά οφέλη του να επενδύεις στα νέα μυαλά της χώρας – στο πάθος τους, στην όρεξή τους, στις disruptiveιδέες τους, στην τρέλα τους! Όχι, δεν είναι όλοι οι νέοι μας έτσι. Κάποιοι από επιλογή, κάποιοι από άγνοια, γιατί ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με την «άνθησή» τους. Για τους δεύτερους είμαστε εδώ να τους δείξουμε έναν δρόμο, πιο φωτεινό.

Ποια στοιχεία κάνουν έναν νέο εργαζόμενο ελκυστικό στην αγορά εργασίας;

Πάθος – ήθος – ποιότητα. Όπου ποιότητα, εννοώ προθυμία για να μάθει και να «λερώσει» τα χέρια του, ταπεινότητα για να μπορεί να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο και μια ομάδα και φυσικά ενσυναίσθηση ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται τους γύρω του και να πράττει για το κοινό καλό. Α, και θετική διάθεση. Χαμόγελο βρε παιδί μου. Αυτό που μαγικά μπορεί και ανοίγει όλες τις πόρτες του κόσμου.

 

Τι έχεις να πεις σε εκείνους που πιστεύουν πως «η νέα γενιά δεν έχει όρεξη για δουλειά»;

Ότι έχει δίκιο. Η πλειοψηφία δεν έχει. Ή μάλλον έχει αλλά με τους δικούς της όρους. Πολλά λεφτά, λίγες ώρες εργασίας, κοντά στο σπίτι μου, χωρίς να κουράζομαι πολύ, χωρίς πολλές απαιτήσεις, με γρήγορη ανέλιξη και πολλές παροχές. Κοινώς με πολλά δικαιώματα και λίγες υποχρεώσεις. Αυτά προσπαθούμε να άρουμε στο ReGeneration. Αντιλήψεις και παθογένειες δεκαετιών. Σύμμαχοί μας οι χιλιάδες νέοι που έχουν διαφορετική άποψη, που γνωρίζουν ότι η ζωή είναι μια καθημερινή μάχη με το άδικο και τις δυσκολίες και ότι νικητής στέφεται αυτός που παίζει γερή άμυνα και έξυπνη επίθεσή την κατάλληλη στιγμή. Θέλει υπομονή κι επιμονή η ζωή. Το ίδιο και η εργασιακή μας ζωή. Ειδικά αυτή η γενιά φαίνεται να βιάζετε πολύ, να βαριέται εύκολα και να θεωρεί ότι είναι πιο έξυπνη από τις προηγούμενες. Και όχι άδικα. Μεγάλωσαν με την τεχνολογία ανά χείρας και αυτό τους έχει δώσει μεγάλη εξουσία στον τρόπο και στην ταχύτητα που μπορούν να ικανοποιηθούν. Πεινάνε; Διψάνε? Θέλουν ταξί? Θέλουν να ακούσουν το αγαπημένο τους τραγούδι? Θέλουν να δουν τον φίλο τους στην άλλη άκρη του ατλαντικού? Θέλουν ερωτική ικανοποίηση? Όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Όλα είναι 1 click away! Όλα έχουν το app τους. Tα μόνα 2 για τα οποία δεν έχει εφευρεθεί app και στοιχηματίζω πως δεν θα εφευρεθεί ποτέ είναι η ωρίμανση και η καρποφορία της σχέσης με τον σύντροφό μας και η εργασιακή ικανοποίηση. Και τα δύο θέλουν υπομονή, καθημερινό «πότισμα», αγάπη και ειλικρίνεια.

Το ReGeneration με 3 λέξεις είναι:

Ιδέα – Προσφορά – Πόρωση

 

ΒΟΟΜ ΝΟΤΕ:

Το ReGeneration είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης με στόχο τη δημοκρατικοποίηση της ευκαιρίας των νέων πτυχιούχων για μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αποτελεί μια ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum, που δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην καταπολέμηση τόσο της νεανικής ανεργίας όσο και του φαινομένου του ‘brain drain’, αλλά και στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας (skills gap).

Κάντε τώρα κλικ εδώ:

www.regeneration.gr

FB

Instagram