5 εύκολες συνταγές με κολοκύθα που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Boom Team
Sat, 31/10/2020 - 14:53

Αν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε σήμερα, σας προτείνουμε 5 απολαυστικές, πρωτότυπες και εύκολες συνταγές με βασικό υλικό την πρωταγωνίστρια της εποχής: την κολοκύθα! Ευκαιρία να μπείτε και σε κλίμα Halloween! 

boom-pumpkin


Πώς θα το πείτε: Pumpkin spice chocolate cheesecake

Τι θα χρειαστείτε: 

Για το μείγμα με την κολοκύθα:

  • 350 γρ. κολοκύθας, κομμένη
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 

Για το μείγμα του cheesecake:

  • 360 γρ. τυρί κρέμα 
  • 200γρ. ζάχαρη 
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ 
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο 
  • 2 αυγά
  • Για τη βάση μπισκότου: 
  • 250 γρ.μπισκότα με σοκολάτα της αρεσκείας σας
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για τη διακόσμηση: 

Σαντιγί και κακάο σε σκόνη

boom-pumpkin

Πώς θα το φτιάξετε: 

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 

2. Κόψτε την κολοκύθα σε κομματάκια και τοποθετήστε τη σε ένα ταψί μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. 

3. Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και αφήστε τη να κρυώσει. Έπειτα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.

3. Αφού θρυμματίσετε τα μπισκότα στο μπλέντερ, ρίξτε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε. 

5. Στρώστε το μείγμα με το μπισκότο σε ένα αντικολλητικό σκεύος και πιέστε καλά για να γίνει η βάση του cheesecake. Αφήστε στην άκρη. 

6. Σε ένα μπολ βάλτε την κολοκύθα, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και τα αυγά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

7. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη βάση του μπισκότου.

8. Ψήστε στον φούρνο για μία ώρα και αφήστε το να κρυώσει. 

9. Ολοκληρώστε με σαντιγί και πασπαλίστε με κακάο σε σκόνη. 

10. Απολαύστε! 

 

Πώς θα το πείτε: Hummus με κολοκύθα 

Τι θα χρειαστείτε: 

  • 285 γρ. ρεβίθια
  • 150 γρ. πουρέ κολοκύθας *
  • 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 & 1/2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο 
  • αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 φρέσκο δεντρολίβανο 
  • 40 ml χυμό λεμονιού 
  • Αραβική πίτα για το σερβίρισμα

boom-pumpkin

Πώς θα το φτιάξετε: 

Ανακατέψτε καλά στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Προσθέστε νερό ή αλάτι αν χρειαστεί για να έχετε την τέλεια υφή. Σερβίρετε με αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και απολαύστε!

Πώς θα το πείτε: Pumpkin Bread 

Τι θα χρειαστείτε: 

  • 2 αυγά 
  • 120 ml ηλιέλαιο 
  • 225 γρ. πουρέ κολοκύθας * 
  • 226 γρ. μέλι 
  • 2 κ.σ. νερό 
  • 225 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 
  • 1 & 1/2 κ.γ. κανέλα 
  • 1 & 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/2 κ.γ. τζίνζτερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι 

boom-pumpkin

Πώς θα το φτιάξετε: 

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. 

2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αυγά, το λάδι, την κολοκύθα, το μέλι, το νερό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

3. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ζυμώστε. 

4. Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα που έχετε αλευροβουτυρώσει.

5. Ψήστε για μία ώρα ή μέχρι τη στιγμή που τρυπάτε το κέντρο του cake με οδοντογλυφίδα και αυτή βγαίνει καθαρή. 

6. Αφήστε το cake στη φόρμα για 10 λεπτά αφού το βγάλετε από το φούρνο. Αφού το ξεφορμάρετε, περιμένετε μία ώρα προτού το κόψετε.

7. Καλή απόλαυση! 

 

Πώς θα το πείτε: Σούπα κολοκύθας βελουτέ 

Τι θα χρειαστείτε: 

Για τη σούπα: 

  • 1½ κιλό κολοκύθα 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • 1 πατάτα κομμένη
  • 1½ λίτρο ζωμό (κότας ή λαχανικών)
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • μπέικον
  • κρουτόν
  • γιαούρτι

boom-pumpkin

Πώς θα το φτιάξετε: 

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς Κελσίου.

2, Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες. Αφαιρέστε τα σποράκια, αλείψτε με λάδι, βάλτε το θυμάρι κα ψήστε για 30 λεπτά.

3. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίστε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για να μαλακώσουν. Αφαιρέστε το σκόρδο και προσθέστε τα μπαχαρικά.

4. Προσθέστε τον ζωμό και την πατάτα.

5. Βγάλτε την κολοκύθα από τον φούρνο και αφαιρέστε τη σάρκα από τη φλούδα με ένα κουτάλι.

6. Ρίξτε τα κομμάτια της κολοκύθας στο ζωμό που βράζει και βράστε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. 

7. Πολτοποιήστε το μείγμα της κολοκύθας με ένα ραβδομπλέντερ. Για να έχετε τέλεια υφή, περάστε την σούπα από ένα σουρωτήρι.

8. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να ζεσταθεί πάλι.

9. Ψήστε το μπέικον στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό, αφήστε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να κρυώσει και σπάστε το σε λεπτά τσιπς.

10. Σερβίρετε τη σούπα σε ένα βαθύ πιάτο και διακοσμήστε με το μπέικον, το κρουτόν, το γιαούρτι και επιπλέον ελαιόλαδο.

 

Πώς θα το πείτε: Μπισκότα με κολοκύθα

Τι θα χρειαστείτε: 

  • 1 κούπα πουρέ κολοκύθας *
  • 1 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κούπα σπορέλαιο
  • 1 αυγό
  • 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ 
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 βανιλίνη
  • 200 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας

boom-pumpkin

Πώς θα το φτιάξετε: 

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. με δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.

2. Κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά.

3. Σε ένα μπολ χτυπήστε τη ζάχαρη, το αυγό και το λάδι. 

4. Προσθέστε την κολοκύθα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

5. Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε.

6. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας.

7. Σε αντικολλητικό ταψί βάλτε διάσπαρτες κουταλιές από το μείγμα αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους. 

8. Ψήστε για 15-10 λεπτά.

9. Καλή απόλαυση!

 

*Για τον πουρέ κολοκύθας:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

2. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε με ένα κουτάλι τα σποράκια και τις ίνες από το εσωτερικό της. (Κρατήστε και αποξηράνετε τα σποράκια για άλλες συνταγές).

3. Κόψτε την κολοκύθα σε μεγάλες φέτες (όπως θα κόβατε το πεπόνι) και τοποθετήστε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε βάλει μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου μια ώρα.

4. Βεβαιωθείτε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει και αφήστε τη να κρυώσει.

5. Ξεχωρίστε τη σάρκα από τη φλούδα, βάλτε τη σάρκα στο μπλέντερ και αλέστε τη.

 

Καλή επιτυχία!