Εμείς και ο κόσμος: 4 & 1 green δραστηριότητες με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος

Boom Team
Fri, 05/05/2023 - 14:37

Κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου γιορτάζει το περιβάλλον και αυτή είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ανάγκη της προστασίας του μέσα από απλά βήματα και δράσεις, και να τους καλλιεργήσουμε οικολογική συνείδηση. Μπορούμε να τους μιλήσουμε με απλά λόγια για τη θαλάσσια ρύπανση, τον υπερπληθυσμό, την υπερθέρμανση, την έκλειψη κάποιων ομάδων άγριων ζώων από τη συνολική πανίδα και τον ρόλο μας σε όλα αυτά. Μέρα που είναι λοιπόν, πάρτε ιδέες και voila! μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες για να μοιραστείτε όμορφα τον χρόνο σας αλλά και να εισάγετε τα παιδιά σας σε έναν πιο «think green» τρόπο ζωής.

Photo: @ jcomp/ freepik

#1. Blue&Green=WIN!

Φτιάξτε τον δικό σας κάδο ανακύκλωσης. Πάρτε ένα μεγάλο χαρτόκουτο που δεν χρησιμοποιείτε και προτείνετε στα παιδιά να το βάψουν μπλε. Αφού τελειώσουν, ζωγραφίστε πάνω του το σήμα της ανακύκλωσης ή εναλλακτικά κολλήστε το. Γράψτε πάνω τι μπορείτε να βάζετε μέσα και εξηγήστε τους όλα τα υλικά που ανακυκλώνονται και ποια είναι η διαδικασία. Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του σπιτιού σας, συλλέγοντας χαρτιά, πλαστικά ή συσκευασίες, τοποθετώντας τα μετά στον δικό τους μπλε κάδο. Θα μπορούσατε επίσης εναλλακτικά, μέσα από το παιχνίδι να τους διδάξετε όλα όσα χρειάζεται να μάθουν. Στην αγορά θα βρείτε πολλά εκπαιδευτικά επιτραπέζια με θέμα την ανακύκλωση.

Photo: @ freepik/ freepik

#2. My secret garden

Δώστε χρώμα στο μπαλκόνι σας. Τι χρώμα; Μα φυσικά πράσινο. Προσφέρετε μια όαση δροσιάς στο σπίτι σας και κατ' επέκταση στη γειτονιά σας, φυτεύοντας δεντράκια και λουλούδια στο μπαλκόνι, τον κήπο, ή την ταράτσα σας. Τα φυτά βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας στις πόλεις και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Περάστε την Κυριακή σας φυτεύοντας, παίζοντας με τα χώματα προσπαθώντας όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον, ένα πιο όμορφο αύριο.

Photo: @ rawpixel.com/ freepik

#3. The witch of the beach

Αν το Σαββατοκύριακο σας βρει σε κάποια παραλία, εκεί ανάμεσα στα πλατσουρίσματα, τα γέλια, τα παιχνίδια και τη χαλάρωση δίπλα στο κύμα, κάντε μια πράσινη πράξη, μαζεύοντας -με προσοχή πάντα!- κάποιο σκουπίδι που μπορεί να πέσει στην αντίληψή σας. Βάλτε τα στους κάδους που υπάρχουν τριγύρω και προστατέψτε με τον πιο απλό τρόπο τη θάλασσα αλλά και την ακτή από τη ρύπανση. Μάθετε στα παιδιά σας να προσέχουν αυτά που αγαπούν και η παραλία είναι σίγουρα ένα από αυτά.

#4. More paper;Later...

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να ζωγραφίζουν και από τις δύο μεριές του χαρτιού για να αποφεύγεται έτσι η σπατάλη του, που έχει ως συνέπεια το κόψιμο όλο και περισσότερων δέντρων. Χαρίστε τους έναν πίνακα για ζωγραφική επαναχρησιμοποιούμενο, με μαρκαδόρους ή κιμωλίες και γενικά εξηγήστε τους πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με την ποσότητα του χαρτιού που χρησιμοποιούν.

Photo: @ freepik/ freepik

#5. Special Tips - Precious Values

Ανακυκλώστε μαζί με τα παιδιά σας τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, τις μπαταρίες από τα παιχνίδια τους και τοποθετήστε τες στους ειδικούς κάδους βάζοντας το δικό σας λιθαράκι στη σωτηρία του πλανήτη. Αφήστε τα να βοηθήσουν τον μπαμπά να αλλάξουν μαζί τις λάμπες του σπιτιού, με άλλες χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος. Τέλος, μπορείτε να συγκεντρώσετε ρούχα που δε χρειάζεστε και να τα βάλετε στους κάδους ανακύκλωσης υφασμάτων. Τα παιδιά θα λατρέψουν όλο αυτό το παιχνίδι με κύριο θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα μάθουν να το σέβονται, να το προσέχουν και να το αγαπούν.

Photo: @ freepik/ freepik

Διδάξτε στα παιδιά σας μερικές αξίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους. Ο σεβασμός στο περιβάλλον από νωρίς θα τα κάνει ευσυνείδητους ενήλικες του αύριο και αυτό είναι το καλύτερο αποτύπωμα και η πιο σπουδαία κληρονομιά, που σαν άνθρωποι αλλά και σαν γονείς, μπορούμε να αφήσουμε σε αυτόν τον πλανήτη.